Θεία Κοινωνία
Εκκλησία

«Η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει καμία ασθένεια»-Υπέρ του εμβολιασμού η Κυπριακή Σύνοδος

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Ιερά Σύνοδος που ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της πανδημίας.

Το ομόφωνο ανακοινωθέν της Συνόδου μεταξύ άλλων είναι υπέρ του εμβολιασμού, των πρωτοκόλλων ενώ παράλληλα απορρίπτεται ομόφωνα η συνωμοσιολογία γύρω από τα ζητήματα ύπαρξης του ιού αλλά και του εμβολιασμού.

«Κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί αλλά και όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν να μην επιβαρύνουν τη συνείδησή τους».

Η Ιερά Σύνοδος αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες που παραβρέθηκαν υπενθύμισε το όπλο της προσευχής και της μετάνοιας, προκειμένου να λυτρωθούμε όλοι από τη λοιμική νόσο.

Στη Σύνοδο καταγράφηκε επίσης η θέση της Εκκλησίας για τη Θεία Κοινωνία. «Σταθερή και ξεκάθαρη η θέση. Σώμα και αίμα του Χριστού δεν μεταδίδουν καμιά ασθένεια».

Αυτούσιο το ανακοινωθέν της Συνόδου:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία της Α.Μ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η Ιερά Σύνοδος ενωτιζόμενη την κραυγή αγωνίας του λαού και συμπάσχουσα μαζί του λόγω της ενσκηψάσης λοιμικής νόσου, η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφού ενημερώθηκε και από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων οι οποίοι εμφανίσθηκαν ενώπιον της Συνόδου κατόπιν ευγενικής αποδοχής της πρόσκλησης που τους απευθύνθηκε ενημέρωσαν τα μέλη της Συνοδου για το θέμα της πανδημίας σε όλες τις πτυχές. Εδέχθησαν σωρεία ερωτήσεων από τους Συνοδικούς και έδωσαν τις δέουσες διαφωτιστικές απαντήσεις. 

Η Ιερά Σύνοδος επιθυμεί να απευθύνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και να θέσει υπόψη του τις θέσεις της. Η νόσος ανεξάρτητα από τον τόπο ή τον τρόπο προέλευσης της επετρέπη από τον Θεό (ἀφοῦ ἄνευ αὐτοῦ «οὐ πράξις, οὐ λόγος τελεῖται») για παιδαγωγικούς λόγους: 

Η νόσος μας περιστέλλει πρώτα τον εγωισμό και μας οδηγεί στην επίγνωση των ορίων μας. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τη λογική και τις δυνατότητές του πέτυχε πολλά στη ζωή του. 

Η πρόοδος όμως αυτή συνέβαλε πολλάκις στην αποστασία από τον Θεό και στην έπαρση. Νόμισε ο άνθρωπος πως όλα τα μπορεί και όλα του επιτρέπονται. Έρχεται έτσι ένας μικροσκοπικός αόρατος ιός να τον προσγειώσει και να του υποδείξει τα όριά του. Αναγκαζόμαστε, ομολογώντας την αδυναμία μας, να προστρέξουμε με ταπείνωση στον Θεό αναζητώντας το έλεος και τη βοήθειά Του. 

Η πανδημία ύστερα δρα και σαν πρόκληση προς τον άνθρωπο να αναπτύξει τις δυνατότητές του. Ο Θεός δεν εδημιούργησε τον άνθρωπο ως άβουλο ον. Τον δημιούργησε «κατ’ εἰκόνα Του», δίνοντάς του μερικά από τα δικά Του γνωρίσματα, όπως είναι το λογικό, ή ελευθερία και η σημερινή κατάσταση ωθεί τον άνθρωπο σε νέες έρευνες και τον αναγκάζει να εργαστεί προς παρασκευή νέων φαρμάκων και νέων εμβολίων προκειμένου να αναχαιτιστεί η νόσος. 

Στην προσπάθεια αυτή του ανθρώπου έρχεται βοηθός και ο Θεός. Η Αγία Γραφή εκθέτει πολλά παραδείγματα στα οποία ο Θεός αναπληρώνει ό,τι δεν μπορούν οι άνθρωποι να επιτύχουν. Κάνει ο άνθρωπος ό,τι περνά από το χέρι του και για τα υπόλοιπα έχει την έγνοια ο Θεός. 

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια της δικής μας προσπάθειας και της αναπλήρωσης από τον Θεό εκείνων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει, εντάσσεται και το καθήκον όλων μας για τήρηση όσων το υπεύθυνο Κράτος και οι Υπηρεσίες Υγείας ορίζουν για την προστασία όλων. Η Εκκλησία συστήνει τούτο ανεπιφύλακτα. Περιορίζουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας, ακόμα και στο θέμα του εκκλησιασμού, αυτοβούλως, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να μπορέσουμε να εξέλθουμε από τους περιορισμούς όσον το δυνατό συντομότερα. 

Ως προς το θέμα της Θείας Μετιαλήψεως η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Το σώμα και το αίμα του Χριστού δεν μεταδίδουν καμιά ασθένεια. Είναι τούτο αποδεδειγμένο από την μακραίωνη ζωή και πράξη της Εκκλησίας. Θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που γίνεται και σήμερα, τηρουμένων όλων των διατάξεων των υγειονομικών αρχών για τις μεταξύ αλλήλων αποστάσεις και τις προσωπικές προφυλάξεις. 

Η Ιερά Σύνοδος χωρίς να παραβλέπει τις επιφυλάξεις κάποιων ως προς τη σύσταση και τη δράση ορισμένων εμβολίων τα οποία ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, αλλά και χωρίς ν ασπάζεται τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα και αφού άκουσε με προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες που κάλεσε προς τούτο, αποφάσισε να συστήσει στους πιστούς να εμβολιασθούν εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο συστήσουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους. Δεν είναι δυνατόν να αποδώσουμε κανενός είδους συμφέροντα στις Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους παρά μόνο την έγνοια τους για την υγεία του λαού. 

Ασφαλώς κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιασθεί, θα πρέπει όμως και όσοι αποφασίσουν να εμβολιασθούν να μην επιβαρύνουν τη συνείδησή τους με ανεδαφικές και αντεπιστημονικές προλήψεις. 

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά όσο το δυνατό πιο σύντομα η πανδημία. Τέλος η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους σε μετάνοια προκειμένου οι προσευχές μας να εισακουστούν από τον Θεό και να λυτρωθούμε από τη λοιμική νόσο που ενέσκηψε και στην πατρίδα μας.

Τούτο είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσουμε, απερίσπαστοι, να επιδοθούμε στις προσπάθειες απελευθέρωσης της πατρίδας μας και στα άλλα θεάρεστα έργα μας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ