Εκκλησία

Μητρόπολη Τορόντο για Θεία Κοινωνία: Τρεις τρόποι αλλά δική σας η ευθύνη για τις συνέπειες

Ενώ στην χώρα μας επανήλθε η συζήτηση για την Θεία Κοινωνία, οι τελευταίοι μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού υπήρξαν ταραχώδεις για την ΕλληνΟρθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο, καθώς οι επισκοπικές αρχές, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σωτήριο, έχουν εφαρμόσει διάφορες προσεγγίσεις για την εξυπηρέτηση της Θείας Κοινωνίας ως απάντηση σε απαιτήσεις και οδηγίες των πολιτικών αρχών. 

Στις 20 Ιουνίου, η τοπική κυβέρνηση του Τορόντο εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τον COVID-19 που απαγόρευαν την προσφορά της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς και την Κυριακή 5 Ιουλίου, οι πιστοί δεν κοινώνησαν κατά τη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, σε συμφωνία με τις κυβερνητικές αρχές, αποφασίστηκε ότι η Θεία Κοινωνία να δίνεται στις Ελληνικές Εκκλησίες με ένα κουτάλι ανά πιστό. Κατόπιν ο κ. Σωτήριος ανακοίνωσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που καλούσαν τους ιερείς να τελέσουν την Θεία Κοινωνία με πολλαπλά κουτάλια από ανοξείδωτο ατσάλι, κάτι που προκάλεσε τη μεγάλη δυσαρέσκεια τουλάχιστον μερικών από τους πιστούς.

Πιο πρόσφατα, η Μητρόπολη αποφάσισε να αφήσει την απόφαση για το πώς θα τελεστεί το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας σε κάθε μεμονωμένη ενορία σε όλο το Οντάριο.

Σε ένα νέο σημείωμα που υπογράφηκε από τον Επίσκοπο Αθηναγόρα της Πατάρας, οι ιερείς των Ελληνορθόδοξων ενοριών σε ολόκληρο το Οντάριο καλούνται να εξοικειωθούν με τις οδηγίες για τον COVID-19 του Τορόντο από τις 28 Αυγούστου. Αφού μελετήσουν τις οδηγίες, οι ιερείς και τα ενοριακά συμβούλια πρέπει να επιλέξουν μία από τις τρεις επιλογές για τη διανομή της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς:

-Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μεμονωμένα κουτάλια για κάθε πιστό

-Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για όλους

-Δώστε στους ενορίτες την επιλογή να κοινωνούν από ένα κουτάλι ή με ξεχωριστά κουτάλια για καθένα 

«Όποια επιλογή κι αν κάνετε, η κοινότητά σας θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλες τις συνέπειες»,  καταλήγει ο Αθηναγόρας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ