Εκκλησία

Toυρκική προπαγάνδα: ''Τι συζήτησαν Τραμπ-Ελπιδοφόρος''

Ένα περίργο και προπαγανδιστικό δημοσίευμα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ο αρθογράφος του είναι τουρκικής καταγωγής και μάλιστα διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Μόσχας. 

Τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής και όπως θα καταλάβετε, ο συντάκτης του κειμένου στηρίζει Ερντογάν, καθώς μιλάει για δήθεν σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Γκιουλέν. 

Τι αναφέρει ο Mehmet Perinçek για το ιστολόγιο UWIdata 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρατίθενται λεπτομέρειες της συνάντησης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του Προέδρου των ΗΠΑ παρουσία και του Αντιπροέδρου Mike Pence στις 23 Ιουλίου 2020, μία ημέρα πριν από την έναρξη των προσευχών στο τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Στο άρθρο λοιπόν σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στις 23 Ιουλίο, αναφέρθηκε ότι ''ο Ελπιδοφόρος είχε πει στον Τραμπ και τον Πενς για τις «ανησυχίες του σχετικά με την αρπαγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

"Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζοντας «την ανησυχία του για το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία», ο Τραμπ τόνισε ότι «θα προχωρήσει αμέσως στις απαραίτητες παρεμβάσεις». Μετά τις συνομιλίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

 

«Κάτω από την πίεση του ισλαμικού καθεστώτος»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει το UWIdata από πηγές που παίζουν ρόλο στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Πατριαρχείου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ελπιδοφόρος είπε στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι διορίστηκε άμεσα από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ότι ο Πατριάρχης βρισκόταν σε μια δύσκολη κατάσταση και ότι δεν μπόρεσε να ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα λόγια του Ελπιδοφόρου-βάσει πάντα του ιστολογίου-, ο Βαρθολομαίος, ως Τούρκος πολίτης που ζει στην Κωνσταντινούπολη, καταπιέζεται συνεχώς από το «ισλαμικό καθεστώς».

«Οι αποφάσεις της Άγκυρας υπηρετούν τον σκοπό της Μόσχας»

Ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε επίσης στη συνάντηση ότι οι ενέργειες του Ερντογάν έφθειραν την εξουσία του Πατριαρχείου στη διεθνή σκηνή και εξασθένισαν την ηγετική θέση του Βαρθολομαίου στην Ορθόδοξη κοινότητα ανά τον κόσμο. Ενημερωτικές πηγές, σύμφωνα με το ιστολόγιο, εφιστούν την προσοχή στις ακόλουθες φράσεις του Ελπιδοφόρου κατά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Άγκυρα είναι έμμεσα προς το συμφέρον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έτσι ώστε να αποδυναμώσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στη σύγκρουση με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δείχνοντας στον Τραμπ και τον Πενς ότι η Ουάσιγκτον και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν εταίροι από το παρελθόν, ο Ελπιδοφόρος πρόσθεσε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έδειξε τη δέσμευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζοντας τον διαχωρισμό της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσία σύμφωνα με το μυστικό αίτημα του Λευκού Οίκου, λέει το ιστολόγιο.

 

Αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία και υποστήριξη στην Ελλάδα

 

Και το άρθρο συνεχίζει υποστηρίζοντας πως ο Ελπιδοφόρος, που είναι πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Τραμπ να επιδείξει στον Ερντογάν τη μέγιστη πίεση και ακόμη και να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτές οι κυρώσεις θα διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο στην προστασία του Πατριαρχείου και θα δείξουν στον κόσμο τους ισχυρούς δεσμούς του Πατριαρχείου με τα πολιτικά κέντρα της Δύσης. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Ελπιδοφόρο, η εκδήλωση χριστιανικής αλληλεγγύης του Τραμπ θα έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις ψήφους πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο εντυπωσιακό σημείο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με το UWIdata, είναι ότι ο Ελπιδοφόρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες εξερεύνησης αερίου της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

 

Θεωρείται διάδοχος του Βαρθολομαίου!

Το άρθρο γράφει ακόμη πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν είναι συνηθισμένο άτομο και θεωρείται διάδοχος του Βαρθολομαίου, ο οποίος είναι ήδη αρκετά μεγάλος. Είναι υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ. 

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή του διατάγματος του «Τόμου», το οποίο έδωσε «Αυτοκεφαλία» στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, στις αρχές του 2019. Το άρθρο επιμένιε πως η θέση και οι δραστηριότητες του Ελπιδοφόρου συμμορφώνονται πλήρως με τις πολιτικές των ΗΠΑ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με το πρόσχημα της «θρησκευτικής ελευθερίας» και των «μειονοτικών δικαιωμάτων».

Το άρθρο αναφέρει ακόμη πως ο Ελπιδοφόρος κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη χριστιανική και εβραϊκή μειονότητα στις συνεντεύξεις που έδωσε μετά τη συνάντηση. Η οργάνωση των Ελληνορθόδοξων στις ΗΠΑ, η οποία είναι υπό το Πατριαρχείο, αξιολόγησε την απόφαση της Άγκυρας ως υποτίμηση για τους Χριστιανούς στην Τουρκία και τη χριστιανική κληρονομιά στη χώρα αυτή, στη δήλωση που έγινε από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου.   

Θεωρούσαν επίσης την θέση της Τουρκίας μεταξύ των χωρών που παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ως επιτυχία του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Τις μέρες που διεξήχθησαν οι συνομιλίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Πατριαρχείου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε σε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς των συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400.

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως “φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής, ο οποίος είναι δεσμευμένος στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, επιταχύνει τα αντι-Τουρκικά έργα”. Λέει πάντως πως αυτή η στάση του Ελπιδοφόρου στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη και πως η αντίθεση του Ελπιδοφόρου στην Τουρκία έχει μακρά ιστορία, πως ήταν σε στενή επαφή με τις Αρμενικές και Μαρωνιτικές Εκκλησίες και πως είναι υποστηρικτής της ιδέας της «γενοκτονίας των Αρμενίων» και ασχολείται με εντατικές δραστηριότητες πιέζοντας για την αναγνώριση της «γενοκτονίας» στις ΗΠΑ.

Το άρθρο επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι παρέμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία. Ωστόσο, όταν έφτασε στις ΗΠΑ, έγινε αρκετά τολμηρός. “Υπερασπίζεται ανοιχτά τον Ελληνισμό και στοχεύει πάντα την τουρκική κυβέρνηση(...) ο Ελπιδοφόρος προωθεί ενεργά την προπαγάνδα της «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»” λέει ακόμη. Μιλάει για στενές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση επικαλούμενο την ετήσια ενίσχυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή .

Σχέσεις με Γκιουλέν

Και βέβαια κερασάκι στην τούρτα των κατηγοριών, το άρθρο ισχυρίζεται πως “μαζί με όλα αυτά, αξίζει να σημειωθούν οι συνδέσεις Γκιουλέν και Πατριαρχείου. Σύμφωνα με το άρθρο ο δεσμός του Βαρολομαίου με το δίκτυο Γκιουλέν πάει πίσω στο "Interfaith Dialogue" (διαθρησκειακό διάλογο). Σημειώνεται ότι αυτή η σχέση συνεχίζεται. Ο δεσμός μεταξύ του Fethullah Gülen και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ισχυρίζεται το άρθρο είναι ο Alex Karloutsos, ο Έλληνας Ορθόδοξος Βοηθός στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αναφέρεται ότι “ο Καρλούτσος επισκέφτηκε τον Fethullah Gülen σε τακτά χρονικά διαστήματα."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...