Εκκλησία

Μάχη της εκκλησίας για ειρήνευση στην Λευκορωσία

Συντονισμένες προσπάθειες κάνει η Εκκλησία για την κρίση στην Λευκορωσία. Καταρχάς, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος προσευχήθηκε για την υπέρβαση της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λευκορωσία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων Εκκλησίας, Κοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Βλαντιμίρ Λεγκούντα.

"Αυτές τις μέρες, η Αγιότητά του ο Πατριάρχης προσεύχεται για τον ταχύτερο τερματισμό της κοινωνικής αντιπαράθεσης στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, για την εγκαθίδρυση ειρήνης και εμπιστοσύνης και ανάνηψης όλων των τραυματιών. Εύχεται να ξεκινούσε ένας διάλογος για να ξεπεράσει η χώρα την ένταση που έχει προκύψει”, έγραψε ο Legoyda. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πατριάρχης είναι σίγουρος ότι οι Επίσκοποι και οι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας "είναι σε θέση να συμβάλουν σημαντικά στην υπόθεση της συμφιλίωσης".

Και πράγματι για ακόμη μια φορά η Λευκορωσική Εκκλησία καταδικάζει τη βία και τις συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας κάλεσε τους πολίτες της Λευκορωσίας να σταματήσουν την εχθρότητα και να ενωθούν, και την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τη βία. "Καταδικάζοντας κατηγορηματικά τη βία, τα βασανιστήρια, την ταπείνωση, την αβάσιμη κράτηση, τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις του, τα ψέματα και την προδοσία, καλούμε όλους για τους οποίους η πατρίδα μας, τα παιδιά, οι συγγενείς και οι φίλοι μας είναι αγαπητοί, να σταματήσουν και να τερματίσουν την αντιπαράθεση", λέει η Σύνοδος. Η εκκλησία πιστεύει ότι η ηγεσία της χώρας, η οποία καλείται να σεβαστεί και να προστατεύσει τον λαό της, "θα σταματήσει τη βία, θα ακούσει τις φωνές των προσβεβλημένων και αθώων θυμάτων κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης καθώς επίσης και ότι όσοι έδειξαν φρικαλεότητα και σκληρότητα θα οδηγηθούν σε δίκη και καταδίκη." Η Σύνοδος τόνισε ότι η Λευκορωσία είναι μια ειρηνική χώρα. Επομένως, όλοι οι πολίτες που "ζουν σε αυτή την ευλογημένη γη" πρέπει να επιδεικνύουν σύνεση, ενότητα, ευγένεια, έλεος, ορθολογισμό, γνήσια χριστιανική αγάπη ο ένας για τον άλλον και ευθύνη για τις πράξεις τους".

"Καλούμε τον καθένα να συγχωρήσει τα αδικήματα του άλλου και να ενωθεί με αγάπη για τον Θεό και τον γείτονα(...) Προτρέπουμε τους προκλητικούς και τους υποκινητές να ξανασκεφτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας και στη διαίρεση του λαού μας”, ανέφερε η δήλωση.

Ο επικεφαλής της Λευκορωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος και Πατριαρχικός Εξάρχος της Λευκορωσίας, πραγματοποίησε μάλιστα μια ποιμαντική επίσκεψη στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης στο Μινσκ τη Δευτέρα, όπου ορισμένοι από τους ασθενείς του νοσοκομείου είναι άνθρωποι που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Αφού επισκέφτηκε τα δωμάτια τω νασθενών, ο κ. Παύλος πληροφόρησε ότι η Εκκλησία προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωσή τους και «εξέφρασε την ελπίδα για δίκαιη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις». "Περίμενε, να γίνεις καλά και μην χάσεις την καρδιά σου!" ευχήθηκε στα θύματα.

Τέλος σήμερα 18 Αυγούστου οι Ρωμαιοκαθολικοί Χριστιανοί της Ευρώπης θα προσευχηθούν για ειρήνη στη Λευκορωσία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Καθολικής Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης έκανε μια ειδική δήλωση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Λευκορωσία, καλώντας τους Καθολικούς της Ευρώπης να ενώσουν προσευχή για τους λαούς της χώρας. Το έγγραφο που υπέγραψε ο πρόεδρος της επιτροπής, Monsignor Noel Traynor, καταδικάζει έντονα όλες τις μορφές βίας και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των αδικαιολόγητα συλληφθέντων. Η Επιτροπή Pax ζητά την προσευχή «Πάτερ ημών» για τον Λευκορωσικό λαό την Τρίτη 18 Αυγούστου στις 18:00 , έτσι ώστε «η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η ειρήνη να κυριαρχήσουν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ