Εκκλησία

Ορθόδοξοι μηχανόβιοι στηρίζουν τους διωκόμενους στο Μαυροβούνιο

Ενώ η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να εμποδίζει τα Ορθόδοξα μέλη της Ταξιαρχίας Μοτοσυκλετών του Σικάγου να ταξιδεύσουν στο Μαυροβούνιο για να υποστηρίξουν τους διωκόμενους αδελφούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχουν τον δικό τους τρόπο να επιστήσουν την προσοχή στην κατάσταση της Εκκλησίας στο μικρό έθνος των Βαλκανίων.

Τέσσερα μέλη της ταξιαρχίας, οι Boban Mijoviij, Nemanja Kežić, Mirko Tomašević, και Nikola Jovanović - εκ του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Δημοκρατίας Srpska - ξεκίνησαν με μοτοσικλέτες ταξίδι 15 ημερών, 4.000 μιλίων, με το σύνθημα, «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά μας», το ίδιο σύνθημα βάσει του οποίου πραγματοποιείται κάθε πορεία πιστών στο Μαυροβούνιο, αναφέρουν οι Serbian Times.

«Λόγω των παγκόσμιων γεγονότων και της επιδημίας, προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να πάμε προσωπικά και να υποστηρίξουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βγαίνουν στους δρόμους για να προστατεύσουν τα ιερά τους μέρη, οπότε αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε στον αγώνα τους με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε ο Μπομπάν Μίγιοβιτς, με καταγωγή από την Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, πριν από την έναρξη της διαδρομής.

«Κοινωνήσαμε στον Βιντοβντάν, όπως και οι ένδοξοι πρόγονοί μας πριν από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη Λειτουργία, ξεκινήσαμε τη μικρή μάχη μας », είπε.

Οι μοτοσικλετιστές ταξιδεύουν από το Σικάγο στο Ντένβερ, στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, στο Teton Village (Ουαϊόμινγκ), στο Τζάκσον (Καλιφόρνια), στο Bryce Canyon (Γιούτα), στο Canyonlands (Γιούτα), στο White River (Νεβάδα) και στη συνέχεια πίσω στο Ντένβερ και στο Σικάγο για τη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 12 Ιουλίου (Ιουλιανό ημερολόγιο)

Το ταξίδι ευλογήθηκε από τον π. Alexander Petrović της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στο Dečani στο Σικάγο.

«Σας ευλογώ, ώστε μετά την επιστροφή σας, να ξανασυναντηθούμε για την Θεία Λειτουργία και να ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό. Με την πρωτοβουλία σας, εξ ονόματος ολόκληρης της Σερβικής Ορθόδοξης κοινότητας του Σικάγου, θα διαμαρτυρηθείτε ειρηνικά για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, όπου έχει εγκριθεί ένας αμφιλεγόμενος νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία και θα παρέχετε ηθική υποστήριξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας», είπε π.Αλέξανδρος.

Και οι μηχανόβιοι εξέφρασαν από την πλευρά τους το μήνυμά τους στους πιστούς στο Μαυροβούνιο:

"Θέλουμε να πούμε στους αδελφούς μας στο Μαυροβούνιο να είναι επίμονοι στον αγώνα και να μην χάνουν ποτέ την καρδιά, γιατί αγωνίζονται για αυτό που έχτισαν και συντηρούσαν οι πρόγονοί μας για αιώνες, για να είμαστε, και εμείς μαζί τους, άξιοι των ένδοξων Σέρβων προγόνων. Ελπίζουμε ότι ο Θεός θα φωτίσει το δικτατορικό καθεστώς και τους υπηρέτες του να αποσύρουν τον επαίσχυντο νόμο, και ότι… θα μετανοήσουν και θα βγουν μαζί με τον λαό και έτσι θα «αγοράσουν εισιτήρια» για τη Βασιλεία των Ουρανών. Και, μέχρι τότε, ένα μήνυμα για όλους: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά μας». Του χρόνου στο Prizren!"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ