Εκκλησία

Έρχεται αλαλούμ τη Μεγάλη Εβδομάδα! Αλλιώς τα λέει η κυβέρνηση, αλλιώς η Εκκλησία!

Τεράστια σύγχυση και εκνευρισμός έχει προκαλέσει στους πιστούς η διαφορά τοποθετήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας σχετικά με την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ενώ ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ουσιαστικά απέτρεψε τους πιστούς να μεταβούν στους ναούς , από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το “πράσινο φως” για ατομική προσευχή την Εβδομάδα των Παθών.

“Είμαστε σε επικοινωνία με την Εκκλησία για το Πάσχα προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση” είπε στην ενημέρωση των συντακτών ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών από τις 13:00 έως τις 17:00 ο κ. Πέτσας είπε ότι η εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. «Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις εκκλησίας, αλλά παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του. Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την εκκλησία, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουν στις εκκλησιές μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν αυτό συνεπάγεται ότι το ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος θα ισχύσει, απλώς η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όχι. Να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε τη νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία. Είπα ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα και ελπίζουμε ότι θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα ώστε αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα να μη χαθούν».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου νωρίτερα είχε πει πως η εγκύκλιος δεν αφορά στους πιστούς αλλά στους Μητροπολίτες και είχε αποτρέψει τους Χριστιανούς από το να προσκυνήσουν είτε την Μεγάλη Παρασκευή είτε τις άλλες μέρες!!!

Όπως είναι αντιληπτό μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας κάθε άλλο παρά συνεννόηση υπάρχει!

Ο κ.Πέτσας είπε ακόμη για το 'Αγιο φως ότι έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του στην Ελλάδα και ανά την επικράτεια και σε συνεργασία με την εκκλησία θα υπάρξει συνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας την ημέρα του Πάσχα και επανέλαβε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και στις εθνικές οδούς και στους άλλους δρόμους για να μην κινδυνέψει η προσπάθεια των πολλών από τους λίγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ