Μητροπολίτης Κύκκου
Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Μητροπολίτης Κύκκου: “Κανένας ιός δεν μεταδίδεται μέσα από τη Θεία Κοινωνία”

Μεταξύ άλλων σε αυτήν αναφέρεται στη Θεία Κοινωνία και τονίζει πως δε μεταδίδεται κανένας ιός.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας,

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Τούτες τις δύσκολες κρίσιμες ώρες που περνούμε, ως λαός και ως ανθρωπότητα, από τη θανατηφόρα πανδημία του COVID-19, γνωστού ως Κορωνοιού, που έχει ήδη εκδηλωθεί και καλπάζει και στη δική μας Πατρίδα, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω και πάλι μαζί σας, για να σας εκφράσω την αγάπη και την αλληλεγγύη μου και να σας καλέσω όλους να συμμορφώνεσθε με όλους τους κανόνες προφύλαξης, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για την αντιμετώπιση και περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούτη την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, σας καλώ όλους σε εντονότερη πνευματική ζωή, σε μετάνοια και συντριβή και σε στενότερη επικοινωνία με τον Θείο μας Λυτρωτή, γιατί μόνο έτσι ο Πανάγαθος Θεός θα φανεί ίλεως και θα μας απαλλάξει από τη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας του Κορωνοιού, που τόσο πολύ απειλεί την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Συμφωνούμε απόλυτα με όσους διακηρύττουν, ότι η Εκκλησία οφείλει να επιδείξει αγάπη και αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο, κατά τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνά, αφού η αγάπη, η αυθόρμητη προς τον πλησίον αγάπη, αποτελεί την πεμπτουσία του χριστιανικού μηνύματος. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία, σ’ όλη τη διάρκεια του ιστορικού της βίου, ενδιαφέρθηκε με συνέπεια και αγάπη πολλή για όλα τα προβλήματα, που απασχολούν τον άνθρωπο. Έτσι και σήμερα, στις δύσκολες αυτές ώρες, οφείλει, και αυτό πράττει, να εκδηλώνει συνέχεια την έμπρακτη αγάπη της προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμά της, αλλά και προς τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία του.

Οφείλουμε, όμως, ως Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, να υπενθυμίσουμε μία μεγάλη αλήθεια, ότι, δηλαδή, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα αλλά και ψυχή, που ζωογονεί το σώμα. Και, όπως, για να ζήσει ένα σώμα χρειάζεται το οξυγόνο, έτσι και η ψυχή, για να ζήσει χρειάζεται το δικό της οξυγόνο, που είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Και αυτό το οξυγόνο της ψυχής το παίρνει ο άνθρωπος στο μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτό το πανίερο και φρικτό και πανάγιο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αυτό το Κυριακό Δείπνο το παρέδωσε ο Χριστός στους Αποστόλους και στην Εκκλησία, λίγο πριν από τη φρικτή θυσία του Γολγοθά, για να τελείται συνέχεια, χωρίς διακοπή, όσο θα υπάρχει ο παρών κόσμος. Γι’ αυτό και, κατά τους χειρότερους διωγμούς των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δεν έπαυσε ποτέ να τελείται. Συνεχίστηκε να τελείται μέσα στις κατακόμβες. «Φάρμακον αθανασίας και αντίδοτον του μη αποθανείν» αποκαλεί ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος τη Θεία Ευχαριστία. Και πράγματι η κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι το αντίδοτο του θανάτου, το φάρμακο της αθανασίας, γιατί η Θεία Κοινωνία μεταγγίζει μέσα μας την αφθαρσία και την αθανασία, το αθάνατο Σώμα του Σωτήρα μας Χριστού. Η Θεία Κοινωνία είναι το αληθινό Πάσχα, η ατελεύτητη και η συνεχής διάβαση από την πτώση στην ανόρθωση, από τον θάνατο στη ζωή, από τη νέκρωση στην ανάσταση, στην ανάληψη, στη Θεία Βασιλεία και αιώνια αθανασία.

Είναι γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, που ο λειτουργών ιερέας καλεί σε κάθε Θεία Λειτουργία από την ωραία Πύλη τους πιστούς, να πλησιάσουν «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», για να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και να λάβουν «άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον». Και ο κάθε πιστός οφείλει να προσέρχεται ελεύθερα και αβίαστα και χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις, γιατί κανένας ιός δεν μεταδίδεται μέσα από τη Θεία Κοινωνία. Η εμπειρία αιώνων της Εκκλησίας αυτό αποδεικνύει. Γι’ αυτό, ακριβώς, και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τη μετάδοση στους πιστούς της Θείας Κοινωνίας, του οξυγόνου αυτού της ψυχής, για να μην πάθει η ψυχή ασφυξία και επέλθει ο αιώνιος πνευματικός θάνατος, που είναι ασυγκρίτως χειρότερος από τον σωματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους Εφημερίους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας να κρατήσουν καθημερινά ανοικτούς τους ιερούς ναούς, τα λιμάνια αυτά της γαλήνης και της ουράνιας ατμόσφαιρας, όπως τους ονομάζει ο Ιερός Χρυσόστομος, για να προσέρχονται οι πιστοί και κατ’ ιδίαν, ατομικά, να προσεύχονται. «Αγνοείτε, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, ότι καθάπερ λιμένας εν πελάγει, ούτω τας Εκκλησίας εν ταίς πόλεσιν έπηξεν ο Θεός, ίνα από της ζάλης των βιοτικών θορύβων ενταύθα καταφεύγοντες, γαλήνης μεγίστης απολαύσωμεν». Κρατείστε καθημερινά ανοικτούς τους ιερούς ναούς μας, μέσα στους οποίους ο άνθρωπος ξεχνά για λίγο τον θόρυβο της κοσμικής τρικυμίας και βρίσκει την ψυχική του ηρεμία. Μην κλείσετε τους ενοριακούς ναούς μας, γιατί μέσα σ’ αυτούς η προβολή, διά των εικονογραφιών της θεανδρικής υποστάσεως του Κυρίου, της Γεννήσεως και της σαρκώσεώς του, του επί γης βίου του, του Σταυρού και της Αναστάσεώς του και της Αναλήψεώς του στους ουρανούς, οι εικονιζόμενες μορφές της Παναγίας, των Αγίων και των Μαρτύρων, των Οσίων και των Ασκητών, δημιουργούν μυστική ατμόσφαιρα περισυλλογής και κατανύξεως της ψυχής.

Αναμφίβολα, ουδόλως παραθεωρούμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και από τις κοινές λατρευτικές συγκεντρώσεις, γι’ αυτό και, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, παρακαλούμε θερμά, όπως από τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς μόνο όσοι θέλουν να κοινωνήσουν, οι οποίοι στους ενοριακούς ναούς των μικρών χωριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, είμαι βέβαιος, ότι δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 75 πιστών, αριθμό, που έθεσε το Κράτος ως ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκεντρώσεως σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όσο και κατά την ώρα της Θείας Κοινωνίας, παρακαλούνται οι υπεύθυνοι του ναού να κρατούν τους πιστούς σε απόσταση δύο μέτρων τον ένα από τον άλλο.
Όπως είχαμε πεί και στην προηγούμενη, πρόσφατη Εγκύκλιό μας, οι άνθρωποι, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι άνθρωποι, δηλαδή, υψηλού κινδύνου, μπορούν και πρέπει να μένουν στα σπίτια τους και, όταν θέλουν να κοινωνήσουν, να καλούν τον ιερέα της ενορίας τους να μεταφέρει τη Θεία Κοινωνία εκεί και να τους κοινωνήσει.

Καλείσθε, επίσης, όλοι οι Ιερείς και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών να φροντίσετε για την τακτική απολύμανση, τόσο του εσωτερικού χώρου του ναού, όσο και του περιβάλλοντος αυτόν χώρου. Όλως δε πατρικώς συμβουλεύομεν άπαντας να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρείτε επισταμένως τους ενδεδειγμένους κανόνες προστασίας, γιατί μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί ο επάρατος και θανατηφόρος αυτός ιός.

Περαίνοντας τον λόγο, σας καλούμε και πάλι όλους να κρατήσετε θερμή και ζωντανή την πίστη σας στον Θεό και να έχετε εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη, γιατί, κατά το παλαιοδιαθηκικό, «και γαρ αυτόν (τον ιατρό) έκτισε Κύριος» (Σοφίας Σειράχ λη’, 1).

Επιδαψιλεύοντας, τέλος, προς όλους τις πατρικές μας ευχές, δεόμεθα, όπως ο Δομήτορας της Εκκλησίας μας Χριστός, ο «ιατρός (Αυτός) των ψυχών και των σωμάτων ημών», χαρίζει σε όλους υγεία σώματος και πνεύματος και μας αξιώσει να γιορτάσουμε και εφέτος του Χριστού τη Θεία Ανάσταση.

Με άπειρες ευχές
και αγάπη πολλή

Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας
Νικηφόρος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ