Πατριαρχείο Αντιοχείας
Εκκλησία

Ανακοίνωση Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας για την επιδημία του κορωνοϊού

Δήλωση που εξέδωσε το ΕλληνΟρθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής.


Δαμασκός, 16 Μαρτίου 2020

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο κόσμος έχει υποβληθεί σε έναν από τους πιο δύσκολους πειρασμούς και δοκιμασίες υγείας, που προκλήθηκε από την εξάπλωση του ιού COVID-19 (Corona), ο οποίος σαρώνει τις περισσότερες χώρες, μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων και σκοτώνοντας χιλιάδες από αυτούς.


Η Αντιοχιανή Εκκλησία μας συμμερίζεται αυτούς τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ανθρώπινη ζωή σήμερα. Η ζωή είναι ένα "ιερό δώρο" του Θεού και κάθε κληρικός και πιστός καλείται να τη διαφυλάξει και να τη διατηρήσει με τρόπο που ευχαριστεί τον Δημιουργό, σύμφωνα με το θέλημά Του και την ιδιότητα του ανθρώπου ως αγαπημένου και εξιλεωμένου

Η Εκκλησία στρέφεται στη μεσολάβηση της Παναγίας και όλων των αγίων, εντείνοντας τις προσευχές της και προσκολλώντας "στην ελπίδα που δεν απογοητεύει" (Ρωμ. 5:5). Καθώς αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία, η Εκκλησία βασίζεται στη "Θεία Πρόνοια" και φιλοδοξεί να είναι όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτή την ταλαιπωρία, έχοντας πίστη σε αυτή την πρόνοια και να συνεργαστούν μαζί της.


Τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, εξειδικευμένες επιτροπές και ιατρικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι ο περιορισμός του αριθμού των συγκεντρωμένων ανθρώπων και το να ζητήσουμε από όλους να μείνουν σπίτι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάπλωση αυτού του ιού και δεδομένου ότι οι επίσημες αρχές κάλεσαν να περιορίσουμε αυτές τις συγκεντρώσεις, κατέστη επιτακτική ανάγκη η Εκκλησία να προσαρμοστεί σταδιακά, με μεγάλη ευθυκρισία, στις απαιτήσεις αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδουν οι αρμόδιες επίσημες αρχές, το κάνει. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία δίνει ένα ζωντανό παράδειγμα για τα παιδιά της να ακολουθήσουν και να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγείας στο μέγιστο βαθμό, αντιμετωπίζοντας έτσι ρεαλιστικά το τι περνάει η ανθρωπότητα, για την ευημερία όλων.


Αντίστοιχα, και δεδομένου ότι η Εκκλησία και η κοινωνία αγκαλιάζονται αμοιβαία, και επειδή της ζητείται, όπως σε όλες οι κοινωνικές συνιστώσες, να συμμετάσχει στην προσπάθεια διατήρησης της υγείας και εφόσον η Εκκλησία κατανοεί, μέσω της πατρικής ποιμαντικής της φροντίδας, τις θεμιτές ανησυχίες των πιστών σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες περιστάσεις για την πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων, καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών και των πόνων της συνείδησης των παιδιών της. Έτσι, ανταποκρινόμενη στα επιστημονικά συμπεράσματα και τις εκκλήσεις των επίσημων αρχών, και για να διατηρηθεί η ασφάλεια όλων, η Αντιοχιανή Εκκλησία μας, δηλώνει τα εξής:

 

  • Τήρηση όλων των γενικών προληπτικών οδηγιών υγείας και μέτρων που ανακοινώθηκαν από το κράτος και τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς
  • Ακύρωση όλων των ιδιωτικών και δημόσιων συναντήσεων.
  • Ακύρωση όλων των δραστηριοτήτων, όπως φεστιβάλ, εκδρομές, εκδηλώσεις, εκθέσεις και διαγωνισμούς.
  • Ενεργοποίηση της δυνατότητας διαδικτυακής μετάδοσης των καθημερινών λειτουργιών προσευχής μέσω των ιστοσελίδων της ενορίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιερέας της ενορίας εκτελεί τις προσευχές και τη λειτουργία με τη συμμετοχή του ψάλτη και του φροντιστή, χωρίς να απαγορεύει τη συμμετοχή κανενός από τους πιστούς.
  • Για να μην στερηθούν οι πιστοί από την Θεία Ευχαριστία, κάθε εκκλησία κατανέμει συγκεκριμένους χρόνους για την ατομική κοινωνία των ανθρώπων εκείνων που επιθυμούν να την λάβουν. Οι ιερείς προσφέρουν επίσης κοινωνία σε όσους την χρειάζονται, όπως οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι στα σπίτια τους
  • Οι κηδείες και τα μνημόσυνα περιορίζονται στη συμμετοχή της οικογένειας του εκλιπόντος, χωρίς να δεχθούν συλλυπητήρια σε αίθουσες.
  • Οι διαδικασίες αυτές εφαρμόζονται προσωρινά και κατ ' εξαίρεση έως τις 4 Απριλίου 2020, υπό την προϋπόθεση ότι οι Μητροπολίτες παρακολουθούν την εφαρμογή αυτών των οδηγιών υπό το φως των διαδικασιών που ακολουθούνται διαδοχικά από τις πολιτικές αρχές των χωρών στις οποίες υπηρετούνΩς εκ τούτου, η Εκκλησία καλεί όλους τους πιστούς να προσφέρουν προσευχές (...) η Εκκλησία καλεί τα παιδιά της να προσευχηθούν στον Άγιο Θεό για να έχει άφθονη συμπόνια στον λαό Του.

Είθε να χαρίσει θεραπεία στους άρρωστους και παρηγοριά σε όσους βασανίζονται και υποφέρουν υπό το βάρος αυτών των δύσκολων ημερών. Μακάρι να εμπνεύσει όσους εργάζονται στις δημόσιες υποθέσεις για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση με σοφία και καλή διαχείριση, και να ευλογήσει τις προσπάθειες των εργαζομένων στους τομείς της υγείας και των νοσοκομείων και όλων των εθελοντών.Είθε ο Κύριος ο Θεός να προστατεύει όλα τα παιδιά και τους συμπολίτες μας από κάθε κίνδυνο και κακό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ