Εκκλησία

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: 520 Εκκλησίες αλειτούργητες-Τι είπε για τον "Αττίλα"

Άκρως σημαντική ήταν η συνάντηση και οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που λαμβάνει χώρα μεταξύ 20 και 22 Ιανουαρίου στην Κύπρο. Η Επιτροπή περιλαμβάνει εκπροσώπους και των τεσσάρων εκκλησιαστικών οικογενειών στην Ανατολή, την Ορθόδοξη, την Ανατολική Ορθόδοξη, την καθολική και την Προτεσταντική.

Το Συμβούλιο των εκκλησιών στην εκτελεστική επιτροπή του συζητά για τα θέματα οργάνωσης και διοίκησης και προσφέρει την ευκαιρία να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα ήταν η προσφώνηση του οικοδεσπότη Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου κατά την εκδήλωση στην Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, ότι και εδώ στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, εδώ και 46 χρόνια. Τα Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Νήσο μας και κατέκτησαν δια πυρός και σιδήρου το Βόρειο τμήμα της Πατρίδος μας, με βαρύτατες συνέπειες, νεκρούς και αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ευρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνος και 520 Χριστιανικές Εκκλησίες παραμένουν αλειτούργητες. Πλείστες δε εξ αυτών εσυλήθησαν κατά τρόπον βάρβαρο. Οι δε πολύτιμοι θησαυροί των σεβασμάτων αυτών της πίστεως μας, επωλήθησαν στο εξωτερικό. Έκτοτε, αγωνιζόμαστε για την πολυπόθητη επιστροφή και για την επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο δύσμοιρο Νησί μας. Στον αγώνα αυτό επικαλούμαστε τη βοήθεια και την αρωγή όλων σας. ” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στην περιοχή της Μ. Ανατολής ζήτησε “να ενώσουμε τίς δυνάμεις μας και να εργαστούμε συνειδητά, προς επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, πού υπάρχουν στην περιοχή μας, κυρίως δε προς επικράτηση τής ειρήνης ανάμεσα στις χώρες και στους λαούς μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Οφείλουμε, βέβαια, να συνειδητοποιήσουμε πρώτοι εμείς και να διακηρύξουμε το μέγα μήνυμα πως «Χριστός ἐστιν ἡ εἰρήνη ἡμῶν…ὅς ἐλθὼν εὐηγγελίσατο εἰρήνην ὑμῖν τοῖς μακρὰν καὶ τοῖς ἐγγύς» (πρβλ. Ἐφ. 2,14-17). Για να επικρατήσει, ωστόσο, η εξωτερική ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, είναι απόλυτα αναγκαίο να βιώσει ο κάθε άνθρωπος την εσωτερική ειρήνη. Την θεία ειρήνη, που δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης και εύθραυστης συμφωνίας, αλλά της Ειρήνης που παρέχει το Άγιο Πνεύμα εντός της Εκκλησίας. Να γίνει βίωμα στα εσώτερα βάθη ενός εκάστου ημών η «εἰρήνη ἡ πάντα νοῦν ὑπερέχουσα». Αυτή θα γίνει μόνιμη κατάσταση μόνον, αν την βιώνουμε συνειδητά και χριστιανικά, μόνον αν την επιδιώκουμε μέσω της πίστεώς μας εις τον Ιησού Χριστό και αν την καλλιεργούμε διά των έργων μας” συμπλήρωσε.

 

 

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ