Εκκλησία

Προκλητικός ο Επιφάνιος: Οι Εκκλησίες δεν πρέπει να συζητούν αλλά να εφαρμόζουν την απόφαση του Φαναρίου 

Προκλητικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της νέας ουκρανικής εκκλησίας (OCU) Μητροπολίτης Επιφάνιος σχετικά με το μέλλον της υποστηριζόμενης από Φανάρι και Ουάσινγκτον νέας εκκλησιαστικής δομής, και προανήγγειλε νέες αναγνωρίσεις μετά από εκείνες από Αθήνα και Αλεξάνδρεια.

Πέραν των άλλων ανέφερε ότι η εκκλησία του επιδιώκει να εξασφαλίσει την ειρήνη στον θρησκευτικό τομέα και ανακοίνωσε ένα νέο κύμα "μεταφορών" από την κανονική εκκλησία (UOC) στην OCU.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, ο Επιφάνιος δήλωσε ότι ήξερε για την επικείμενη αναγνώριση της OCU από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας περίπου ένα μήνα πριν!!!

Επιπλέον, είναι βέβαιος ότι "αρκετές τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια", ωστόσο, δεν ήθελε να κάνει περαιτέρω προβλέψεις.

Ταυτόχρονα, κατά την άποψή του, μετά από την αναγνώριση από άλλες δύο ή τρεις τοπικές εκκλησίες, "θα υπάρξει ένα δεύτερο μεγάλο κύμα μεταφορών στην OCU". Το σχόλιο αυτό ήρθε ως απάντηση στα στοιχεία που δείχνουν πως ελάχιστο ποσοστό ενοριών στην Ουκρανία έχουν περάσει στην νέα εκκλησία και σχετικά με αυτό ο Επιφάνιος δήλωσε πως ο μικρός αριθμός "μεταφορών" από το UOC υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η OCU επιδιώκει να διασφαλίσει την ειρήνη στη θρησκευτική σφαίρα της χώρας και "μόνο εκείνες τις ενορίες που ήταν έτοιμες να κάνουν πράξη μια επείγουσα απόφαση για μια τέτοια μετάβαση ".

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η άποψή του πως οι Τοπικές Εκκλησίες δεν πρέπει να θέτουν υπό αμφισβήτηση, αλλά "να αναγνωρίσουν" τις πράξεις που διαπράττει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εάν η μία ή η άλλη Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία θέτει υπό αμφισβήτηση την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τότε θέτει σε κίνδυνο και τη δική της αυτοκεφαλία, δήλωσε ο Επιφάνιος σε συνέντευξή του στο BBC News της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία αναγνώρισης του OCU αποδείχθηκε δύσκολη, διότι "το ρωσικό κράτος, εκπροσωπούμενο από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εντάχθηκε στη διαδικασία της επίμονης αντίθεσης στην αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας από άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ".

Ωστόσο, τόνισε, "σήμερα υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα από άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες".

"Είμαστε μάρτυρες μιας συγκεκριμένης" υβριδικής αναγνώρισης ", δήλωσε. "Μερικές φορές δεν υπάρχει σαφής θέση αυτού ή εκείνου του Προκαθημένου της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά οι Επίσκοποί του έχουν θετικές σκέψεις σχετικά με αυτό το θέμα και έρχονται ακόμη και να μας συνοδέψουν.

Αν θυμηθούμε τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Βλαντιμίρ στο Κίεβο (Ιούλιος 2019), τότε για πρώτη φορά έφτασε ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό. Τότε ρωτήθηκα γι 'αυτό και είπα ότι de facto η Εκκλησία της Ελλάδας είχε ήδη αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της OCU. Το Ρωσικό Πατριαρχείο δημιούργησε τότε μια αναστάτωση και ισχυρίστηκε ότι ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης έπρεπε να δηλώσει ότι είχε κάνει πράξη μια προσωπική απόφαση να έρθει. Αλλά δεν ήταν πραγματικά έτσι αφου σταδιακά δημιουργήσαμε τέτοια επαφή με την Ελληνική Εκκλησία και ακολούθησε επίσημη αναγνώριση. "

Ο Επιφάνιος πρόσθεσε ότι τώρα "υπάρχουν αρκετές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που πρόκειται να αναγνωρίσουν το OCU".

"Πρόσφατα, Επίσκοπος της Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας συμμετείχε στην λειτουργία μαζί μας στο Κίεβο. Επίσης, ένας ιεράρχης της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμπλήρωσε την αντιπροσωπεία μας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ευστράτιο. Επίσης,  Βούλγαρος επίσκοπος, που βρισκόταν στην κανονική επικράτεια της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χοροστάτησε λειτουργίας, η οποία μνημονεύσε το όνομα του Προκαθημένου της νέας εκκλησίας ", δήλωσε.

Κατά την άποψή του, μια τέτοια "υβριδική αναγνώριση" είναι η αρχή της "τελικής αναγνώρισης εκ μέρους των Εκκλησιών που τώρα διστάζουν σε κάποιο βαθμό".

"Βλέπουμε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην ιεραρχία και, ως εκ τούτου, εκπρόσωποι των Τοπικών Εκκλησιών περιμένουν τώρα σε κάποιο βαθμό, δεν μιλούν δημοσίως και μόνο τελικά ανακοινώνουν την απόφαση. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί με πολλές Τοπικές Εκκλησίες, οι οποίες θα μας φέρουν καλά νέα και θα μας αναγνωρίσουν στις αρχές του επόμενου έτους".

"Άλλες εκκλησίες πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πράξη, την οποία διέπραξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και να μην την θέσουν υπό αμφισβήτηση. Γιατί εάν η μία ή η άλλη Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία θέτει υπό αμφισβήτηση την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, τότε θέτει επίσης σε κίνδυνο τη δική της αυτοκεφαλία. Ως εκ τούτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινωνεί τώρα με άλλους προκαθημένους, οι εκπρόσωποί του εκφράζουν μια σαφή θέση και πείθουν ότι άλλες Εκκλησίες πρέπει να στηρίξουν την απόφαση της Κωνσταντινούπολης ", τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ