Εκκλησία

Στο στόχαστρο πάλι ο Μητροπολίτης Μόρφου - Μητροπολίτης Σικάγο: "Άγνοια, παραλογισμός, φανατισμός - Και ο Μέγας Βασίλειος είχε λάθος θεωρίες"

Σφοδρή επίθεση κατά του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου εξαπέλυσε χθες ο Μητροπολίτης Σικάγο Ναθαναήλ λίγες ημέρες μετά τις επικρίσεις από αμερικανικά ΜΜΕ.  "Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και περισσότερο για λογαριασμό του, καθώς ένας αδελφός ιεράρχης χρεώθηκε επίσης με τη φροντίδα του ποιμνίου του Χριστού. Είμαι θλιμμένος από την συναισθηματική και την πνευματική βλάβη που οφείλεται σε δηλώσεις όπως αυτές. Για μια τέτοια αποτυχία διακριτικότητας σε έναν επίσκοπο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία" σχολίασε εξ αρχής σε επιστολή του προς τους πιστούς.

Χαρακτήρισε τις θέσεις του κ. Νεόφυτου "πρακτικά και ηθικά λανθασμένες και εξ ολοκλήρου σε αντίθεση με τις διδασκαλίες της Εκκλησίας".

"Ο Μητροπολίτης της Μόρφου δεν μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα αυτό" είπε και υπογράμμισε πως τα λόγια του υποκινούν κουτσομπολιά και φήμες για ζευγάρια με γκέι παιδιά. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σικάγο τα λόγια του Μόρφου Νεόφυτου προκαλούν επίσης ντροπή, διότι δίνουν την εντύπωση στον κόσμο ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διακατέχονται από άγνοια, παράλογο πνεύμα και φανατισμό.

Κατόπιν επιχείρησε να "απολογηθεί" επιστημονικά λέγοντας πως "η Ορθόδοξη Εκκλησία αγκαλιάζει την επιστημονική αλήθεια και την ιατρική γνώση" και πως "η ομοφυλοφιλία είναι απλό ΔΕΝ προκαλείται με τον τρόπο που περιγράφεται από τον Μητροπολίτη Μορφού και γι 'αυτό απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς του".
Δεύτερον, με αφορμή την κληρονομιά των αγίων σχολιάζει πως ο Απόστολος Ιάκωβος (3: 1) λέει ότι όσοι διδάσκουν θα κριθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα, ενώ τονίζει πως και οι άγιοι δεν είναι άνοσοι από λάθη στην ομιλία, όπως μαρτυρά η ίδια η Βίβλος (βλ. Γαλάτες 2: 11) και πως  και"οι άγιοι κάνουν λάθη"

"Μια ξεκάθαρη περίπτωση παρατηρείται με τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα στις ομιλίες του για τη Δημιουργία. Ενώ διδάσκει πολλά θαυμάσια πράγματα και δείχνει μια αξιοσημείωτη κατανόηση της επιστήμης της εποχής του, αυτός ο ανώτερος Πατέρας της Εκκλησίας παίρνει μερικά πράγματα λανθασμένα, όπως λέει ότι παράγουν ισχυρές βροχές βατράχια και χέλια (Εξαήμερος 9.2). Ο Μητροπολίτης της Μόρφου έχει αποδώσει τις παρατηρήσεις του σχετικά με τα γονικά αίτια της ομοφυλοφιλίας στον Άγιο Πορφύριο" σημειώνει και τονίζει πως δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να αποδεχτεί απλώς αυτήν την γνώμη.

"Τα σχόλια του Μητροπολίτη Νεοφύτου δεν είναι ούτε άγια ούτε μέρος της παράδοσής μας" επαναλαμβάνει.

Σημειώνει ακόμη πως η ορθόδοξη Μητρόπολη του Σικάγου θεωρεί ότι αυτές οι απόψεις σχετικά με τον γονέα και τα αίτια της ομοφυλοφιλίας είναι απολύτως απαράδεκτες και δεν θα γίνουν ανεκτές. "Οι ιερείς δεν πρέπει επαναλάβετε τέτοιες ιδέες στα κηρύγματα ή κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής ή του Μυστηρίου της Εξομολόγησης" ορίζει!! "Ούτε θα επιτρέψω στους κληρικούς μου να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις τους για να διαδώσουν μια διεστραμμένη ερμηνεία της Ορθοδοξίας που είναι θεολογικά λανθασμένη και βλάπτει τους ανθρώπους. Τέτοιο ψευδές δόγμα όχι μόνο πονάει τους υποστηρικτές μας, αλλά επίσης βλάπτει την ικανότητά μας να φέρνουμε τη θεραπεία και να μαρτυρήσουμε τον Χριστό μέσα στην κοινωνία γενικότερα".

Τέλος, απευθυνόμενος στους νέους τους καλεί: "Εάν γνωρίζετε κάποιον νεαρό που έχει απομακρυνθεί από την Εκκλησία εξαιτίας αυτών των δηλώσεων, παρακαλείστε να τους ανακοινώσετε τη συγνώμη και την έκκλησή μου στην παρούσα επιστολή. Και ακόμη περισσότερο, αν είστε αυτός ο άνθρωπος, παρακαλώ κοιτάξτε πέρα ​​από την άγνοια και το φανατισμό των λίγων φωνών".

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ