Εκκλησία

Παραδίδει τον Μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου ο Χρυσόστομος;

Την πρόθεση του να παραιτηθεί oικειοθελώς από τον μητροπολιτικό θρόνο της περιφέρειας Λάρνακας και Λευκάρων εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, σύμφωνα με δημοσιεύματα ενημερωτικών και εκκλησιαστικών ιστοσελίδων. 

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων romfea.gr μεταδίδει πληροφορίες, ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ

Το alphanews.live επικοινώνησε με εκκλησιαστικούς κύκλους, οι οποίοι ανέφεραν ότι πριν από περίπου δύο χρόνια ο Μητροπολίτης Χρυστόστομος είχε δηλώσει επίσημα ότι προετοιμάζει τον διάδοχο του, ωστόσο ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες που μεταδίδονται και συνέστησαν υπομονή.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος διανύει το 81ο έτος της ηλικίας του και φέτος συμπληρώνει 68 χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της ιεροσύνης και 46 χρόνια Αρχιερατείας στον Μητροπολιτικό θώκο Κιτίου.

Πως διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη Μητροπολίτη

Σύμφωνα με το νέο κατασταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια:

1) Την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό και

2) την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου, θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και οι πιστοί θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τον επικρατέστερο για τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία.

Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Κιτίου Χρυσόστομου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.

Βιογραφικό Μητροπολίτη Κιτίου

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1938 στο Παλαιομέτοχο. Το 1951 έγινε δόκιμος της Μονής Μαχαιρά. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1956 χειροτονήθηκε Διάκονος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1966 και στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, από την οποία αποφοίτησε
το 1970. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο χειροτονήθηκε στις 7 Ιουνίου 1970 Πρεσβύτερος και
προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και Πρωτέκδικο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Κιτίου και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο, και εγκαθιδρύθηκε αυθημερόν.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ