Εκκλησία

Συνάντηση Ιερώνυμου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρο Χρυσόστομο

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο έχει αυτή την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Θεωρείται, σχεδόν, βέβαιο ότι οι δύο προκαθήμενοι θα συζητήσουν για το ζήτημα της χορήγησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας έχει αναλάβει εδώ και καιρό πρωτοβουλία για την γεφύρωση των σχέσεων Φαναρίου – Μόσχας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι χθες βρέθηκε στο Βελιγράδι και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε έκτακτη συνεδρία, εξέφραζε με ανακοίνωσή της τις επιφυλάξεις της για τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αν και οι Συνοδικοί ιεράρχες υπογράμμιζαν ότι η εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της εκεί Εκκλησίας, ωστόσο, όπως σημείωναν, «μέχρι στιγμής ο σκοπός αυτός δεν έχει επιτευχθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ