Εκκλησία

Πειραιώς Σεραφείμ: Αισθανόμαστε φρίκη και αποτροπιασμό για το κατάντημα της πατρίδας σήμερα - Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται στις μέρες μας, αυτό το γεγονός του Ευαγγελισμού συγκλονίζει τους αρμούς κάθε υγιώς σκεπτόμενου και εχέφρονος.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Την Κυριακή 24 Μαρτίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού καθώς και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου,που φιλοξενείται στο Ναό, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019»και θα παραμείνει έως τις 27 Μαρτίου.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, απηύθυνε ομιλία προς τους χιλιάδες πιστούς που συμμετείχαν και συνέρρεαν συνεχώς.

Ο Λόγος, τόνισε, είναι ο χαρακτήρας της υποστάσεως του Θεού Πατρός, η αιτία των πάντων, Εκείνος που οντοποιεί την κτίση. Και μέσα στον κόσμο της Παλαιάς Διαθήκης, ο άσαρκος Λόγος χαρακτηρίζεται ως η σοφία του Θεού.

Αυτός ο αιώνιος Λόγος, είναι ενυπόστατος και γι' αυτό ομιλεί και κινείται μέσα στην ιστορία. Είναι Εκείνος που ομιλεί στους Προφήτες, προτυπώνει τα μέλλοντα, που εξαγγέλλει τη νέα εποχή της χάριτος.

«Αυτό το γεγονός, που υπερβαίνει ακόμη και την δημιουργία του κόσμου πανηγυρίζει σήμερα η Εκκλησία μας. Την είσοδο του άσαρκου Λόγου, στην κοινωνία των ανθρώπων και την φανέρωση Του πλέον, ως ένσαρκου Λόγου.

Ο Λόγος του Θεού εισέρχεται μέσα στην ιστορία του κόσμου, μέσα στις σκληρές συντεταγμένες της φθοράς, στο χώρο και τον χρόνο.»

Και δεν έρχεται βιαίως, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ούτε με μαγικό τρόπο. Αλλά έρχεται ζητώντας συνέργεια, ζητώντας την ανθρώπινη αποδοχή, σεβόμενος την ελευθερία των κτισμάτων Του. Προσέρχεται και ζητεί την συνεργασία της ανθρώπινης υπάρξεως.

Και με αυτήν την συνέργεια, την αποδοχή της ελεύσεως Του, με τον τρόπο τον φυσικό, των ανθρώπων, μέσα από την οδό της μητρότητας και της ανθρώπινης αγάπης και στοργής, ο Υιός του Θεού κρούει την θύρα της ανθρώπινης ιστορίας.
Και αυτήν την θύρα την ανοίγουν δύο απαλά παρθενικά χέρια. Μία κόρη, 15 μόλις ετών, στην πόλη της Ναζαρέτ, που εμπιστεύτηκαν οι γονείς Της στους Ιερείς του Ναού, δέχεται την πρόσκληση για να ανοίξει τις πύλες της ανθρώπινης ιστορίας.

Και αποδέχεται μετά μεγάλης τιμής και χαράς. Εμπιστεύεται τον Θεό και ελεύθερα, αγαπητικά, ανοίγει τις πύλες της ιστορίας για να εισέλθει ο αιώνιος Λόγος και να γίνει άνθρωπος.

«Και έτσι να καταδειχθεί ο αληθής άνθρωπος, ο άνθρωπος των επαγγελιών, ο εμπιστευόμενος τον Θεό, ο αγαπών την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Εκείνος που ξέρει να θυσιάζει τον εαυτό του «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας».
Μέσα στην παρθενική γαστέρα της Θεοτόκου, ο Θεός Λόγος προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, εκτός αμαρτίας, την ανθρώπινη θέληση, την ανθρώπινη ενέργεια και γίνεται ένας τέλειος άνθρωπος. Ο οποίος ενωμένος με τη θεία φύση στο ένα πρόσωπο του Θεού Λόγου, αγιάζει την κτίση και ενώνει τον Θεό και τον άνθρωπο.»

Σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται στις μέρες μας, αυτό το γεγονός του Ευαγγελισμού συγκλονίζει τους αρμούς κάθε υγιώς σκεπτόμενου και εχέφρονος, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Μαζί, τιμούμε και την παλιγγενεσία του έθνους μας. Τροφός του γένους είναι η αγία μας Εκκλησία, η οποία μας περιέθαλψε, μας γαλούχησε, μας διέσωσε την ιδιοπροσωπία μας και μας όπλισε πνευματικά με το μήνυμα της Αναστάσεως, της θυσίας και του αγώνα.

«Γιορτάζουμε την παλιγγενεσία μας γιατί εκείνοι οι αγνοί άνδρες και γυναίκες, τα ιερά σφάγια του αγώνα του γένους, είχαν ως μέγιστο εφαλτήριο ζωής, την πίστη στον αιώνιο Θεό και την αγάπη στην πληγωμένη και σκλαβωμένη πατρίδα. Γι' αυτό επιτέλεσαν το ακατόρθωτο και νίκησαν.

Βλέποντας όμως την σημερινή πραγματικότητα, αισθανόμαστε φρίκη και αποτροπιασμό για το κατάντημα της πατρίδας σήμερα.»
Και ευχήθηκε κλείνοντας, η Χάρις του Κυρίου και η ελευθερία της ψυχής και του σώματος, που μας δώρισαν οι μάρτυρες του γένους μας, να συνεπάρουν, να ενδυναμώσουν, να νοηματοδοτήσουν την ζωή όλων και να μας χαρίσουν επιτέλους την επίγνωση της προσωπικής μας ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...