Εκκλησία

Βατικανό: Μείζον πρόβλημα η παιδοφιλία - 100 επίσκοποι σε Σύνοδο για να βρουν λύση

Καίνε τα σκάνδαλα και ο πάπας Φραγκίσκος ψάχνει λύση. Σείονται τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησία. Ένα μεγάλο παζάρι που βασανίζονταν και βιάζονταν ανήλικα παιδιά έχει καταντήσει η Καθολική Εκκλησία.

Αυτό δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κηρύσσοντας σήμερα στο Βατικανό την έναρξη της συνόδου των επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών εκκλησιών με αντικείμενο την διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του ο πάπας είπε ότι οι καθολικοί και τα θύματα αναμένουν όχι απλές, προβλέψιμες καταδίκες αλλά "συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα". Το "κακό" της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς θα πρέπει να μετατραπεί σε κατανόηση και εξαγνισμό, είπε.

Περίπου 100 επίσκοποι από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο ορόσημο, που πιθανόν να αποτελέσει μια ιστορική κρίσιμη καμπή για έναν θεσμό, ο οποίος μαστίζεται από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.
Μετά τον ποντίφικα, ο καρδινάλιος Λούις Ταγκλ των Φιλιππίνων, ο οποίος ξέσπασε σε δάκρυα καθώς διάβαζε μια εναρκτήρια ομιλία της συνόδου, αναγνώρισε ότι «τα θύματα υπέστησαν πληγές από εμάς, τους επισκόπους».

Περίπου 100 επίσκοποι από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο ορόσημο που ξεκίνησε με ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου Περίπου 100 επίσκοποι από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο ορόσημο που ξεκίνησε με ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου

Κάποιες από τις οργανώσεις θυμάτων έχουν εκφράσει σκεπτικισμό χαρακτηρίζοντας την διοργάνωση ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο τον εξαγνισμό της εικόνας την Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως και η οποία έχει αμαυρωθεί από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ανατρέχουν σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν.

Οι ενώσεις των θυμάτων ζητούν επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ζήτημα της αγαμίας του κλήρου ή τουλάχιστον να συζητηθεί, κάτι που επίσης θα γίνει για πρώτη φορά.
Κάποιες οργανώσεις θυμάτων υποστηρίζουν ότι η Καθολική Εκκλησία δεν βρίσκεται καν κοντά στην αντιμετώπιση του βαθιά ριζωμένου προβλήματος των σεξουαλικών σκανδάλων.

Ο Πίτερ Ίσλεϊ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ending Clergy Abuse, η οποία συσπειρώνει ακτιβιστές από διαφορετικές χώρες, είπε χθες Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η οργάνωση θα απαιτήσει από τον πάπα Φραγκίσμο να υιοθετήσει μια στάση μηδενικής ανοχής λαμβάνοντας μέτρα κατά των παιδόφιλων.
«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το να πετάξεις έξω από την Εκκλησία τους ιερείς και το να αποβάλλεις τους επισκόπους και τους καρδινάλιους που τους κάλυπταν. Οι παραιτήσεις δεν αρκούν», λέει ο Ίσλεϊ.

Δώδεκα θύματα συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με την διοργανωτική επιτροπή της συνόδου. Ο ένας, ο Φιλ Σαβιάνο, οι αποκαλύψεις του οποίου σε δημοσιογράφους της Boston Globe το 1992 οδήγησαν σε μια ευρεία έρευνα που αποκάλυψε τις σεξουαλικές επιθέσεις ιερέων, έδωσε μια επιστολή στον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας, τον Τσαρλς Σικλούνα, ζητώντας την δημοσιοποίηση των ονομάτων χιλιάδων ιερέων που κρίθηκαν ένοχοι για παιδική κακοποίηση.
Άλλα αιτήματα των θυμάτων είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Αληθείας του Βατικανού, η δημοσιοποίηση των αρχείων της Εκκλησίας για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και της Αγίας Έδρας, και η παράδοση των φακέλων στις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ανεξάρτητες έρευνες.

Η σύνοδος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και σύμφωνα με την Κριστίν Πεντότι, την διευθύντρια της γαλλικής χριστιανικής εφημερίδας Témoignage Chrétien, «είναι τόσο πρωτόγνωρη ώστε να μην έχει καν όνομα».
«Είναι μια εσωτερική επικοινωνιακή επιχείρηση για να πει σε όλους τους επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ότι το Βατικανό δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και μια άσκηση δημοσίων σχέσεων για να δείξει στον κόσμο ότι η Εκκλησία χειρίζεται άμεσα το πρόβλημα».

Ως υπενθύμιση του μεγέθους του προβλήματος γάλλοι αξιωματούχοι έδωσαν την Δευτέρα άδεια για την κυκλοφορία της ταινίας «Με την Χάρη του Θεού», η οποία αναφέρεται στις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος του γάλλου καθολικού ιερέα Μπερνάρ Πρεϊγιάν. Την ίδια ημέρα μια δεύτερη κατηγορία για σεξουαλική επίθεση διατυπώθηκε εις βάρος του πρεσβευτή του Βατικανού στη Γαλλία, του αρχιεπισκόπου Λουίτζι Βεντούρα. Ο ιταλός ιερέας φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά σε έναν νεαρό αξιωματούχο του δημαρχείου του Παρισιού κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης με καλεσμένους διπλωμάτες πολλών χωρών στις 17 Ιανουαρίου.
Η έρευνα σε βάρος του ιερέα ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου μετά από καταγγελία που κατέθεσε η δημαρχεία της γαλλικής πρωτεύουσας την προηγούμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ