Εκκλησία

Τι γίνεται με τον διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών; Τι νέο κείμενο ετοιμάζουν - Τι ειπώθηκε για την Ουνία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκονται από 5 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 στην Λέρο, οι εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής πλευράς.

Συμμετέχουν οι Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, Συμπρόεδρος και Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Γραμματεύς και μέλος, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Σεβ. Καρδινάλιος Kurt Koch, Συμπρόεδρος, εκ του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητος.

Επίσης μετέχουν Ιεράρχες και Θεολόγοι εκ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, και των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας και Αλβανίας, ως και δέκα εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών.

Σκοπός της Συνάντησης είναι να μελετήσουν τό θέμα της προσεχούς φάσης του Διαλόγου, περατώσαντες το θέμα: «Τό Πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης κατά την πρώτην Χιλιετίαν».

Ο Μητροπολίτης Λέρου κ.Παΐσιος, υπεδέχθη τους κ.κ. Συνέδρους λέγοντας τα εξής:

«Εντιμώτατοι άρχοντες, πεφιλημένοι Σεβασμιώτατοι ἀδελφοί, ελλογιμώτατοι κ. καθηγηταί.

Η ταπεινή μου επαρχία, Επαρχία του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, υπό τας ευχάς και ευλογίας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Αυθέντου και Δεσπότου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, δέχεται και υποδέχεται σήμερον την ευλογητήν επίσκεψιν της ομηγύρεως της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου, μεταξύ των δύο Εκκλησιών, Ανατολικής και Δυτικής, και χαίρει μετά του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευγενούς λαού της νήσου Λέρου.

Πατέρες και αδελφοί, Σεις, ευαγγελιζόμενοι «εν τω συνδέσμω της αγάπης», τό «πάντες εν ώσιν» κατά τόν Υψιπέτην αετόν της θεολογίας Ευαγγελιστήν Ιωάννην τον Θεολόγον, θα συσκεφθείτε καί θα διασκεφθείτε επί τω αυτώ εν τη ενότητι της αγάπης.

Επί τούτοις, ευχόμεθα πάντες Κλήρος και Λαός και Άρχοντες της νήσου, όπως δια πρεσβειών των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, τύχη η διάσκεψίς Σας υπό πλήρους κατανοήσεως αμφοτέρων των μελών, προς δόξαν του Παντοδυνάμου Θεού.

Καλώς ορίσατε , καλή διαμονή».

https://www.youtube.com/watch?v=DeY1uL2-IFc

Οι εργασίες

Όσον αφορά στην ουσία των εργασιών αξίζει να σημειώθει πως το πρωϊ, στις 6 Σεπτεμβρίου, τα Ορθόδοξα και τα Ρωμαιοκαθολικά μέλη της Επιτροπής συνήλθαν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, καθορίζοντας ένα νέο θέμα για το Θεολογικό Διάλογο στα πλαίσια της Μικτής Επιτροπής, κατόπιν υιοθετήσεως από αυτή Κοινού Κειμένου σχετικά με τη συνοδικότητα και το πρωτείο στην Εκκλησία την πρώτη χιλιετία το Σεπτέμβριο 2016 στο Κιέτι Ιταλίας.

Στη συνεδρίαση Ορθοδόξων μελών της Επιτροπής μετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησου Ιώβ, οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος και Σηλυβρίας Μάξιμος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Μητροπολίτης Δυτικής Ευρώπης Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Πρόεδρος Αμμοχώστου Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Εκκλησία Ελλάδος), ο καθηγητής Φ. Γιάγκου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και ο Δρ. Ν. Χοπ (Εκκλησία Αλβανίας).

Κατά τη διάρκεια της γενομένης συζητήσεως για το ενδεχόμενο θέμα νέας φάσεως του Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών εκ μέρους της ρωσικήςπ λευράς ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας τόνισε ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και μερικές άλλες τοπικές Εκκλησίες άκρως επίκαιρο παραμένει το θέμα του ουνιτισμού, το οποίο και πρέπει να αναφερθεί στο νέο κείμενο της Μικτής Επιτροπής. Επίσης επέστησε την προσοχή των παρόντων στη μη εξέταση των εκκλησιολογικών και κανονικών συνεπειών της ουνίας από τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Baltimore (ΗΠΑ) το έτος 2000.

Οι κοινές συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής με συμμετοχή των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών μελών θα συνεχισθούν μέχρι αύριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ