Εκκλησία

Ρώσος Πατριάρχης: Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία απέφυγε την συμμετοχή της στην πανορθόδοξη σύνοδο για να αποφευχθεί το σχίσμα με το πατριαρχείο Κων/πολεως

«Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία με την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή, ως γνωστόν,  αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην σύνοδο της  Αγίας και Μεγάλης Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στην Κρήτη τον Ιούλιο του 2016, διότι δεν επιθυμούσε  μια ενδεχόμενη διάσπαση των εκκλησιών », δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στους δημοσιογράφους πριν από τα 70α γενέθλιά του.

«Οι διχασμοί ακολουθούσαν σχεδόν πάντα μετά από κάθε Οικουμενική   Σύνοδο  στην μακραίωνη ιστορία της Ορθοδόξου εκκλησίας. Ως εκ τούτου,  έτσι και σήμερα θα έπρεπε να αποτραπούν οι κίνδυνοι δημιουργίας μιας νέας διάσπασης ( των ορθοδόξων εκκλησιών). Γι 'αυτό ακριβώς και είχαμε συμφωνήσει αρχικά στο Σαμπεζύ (Ελβετία), ότι η  έκδοση όλων των αποφάσεων της Συνόδου  στην Κρήτη   θα είχε την  πλήρη  ομοφωνία όλων  των  επικεφαλείς   των εκκλησιών. Ωστόσο  όπως αποδείχθηκε  λίγο πριν  την έναρξη της Πανορθοδόξου Συνόδου ,  δύο Εκκλησίες,...η  εκκλησία της  της Αντιοχείας και η  Εκκλησία της Γεωργίας, «έσπασαν» την συναίνεση αυτή με το να αρνηθούν να υπογράψουν  πολύ σημαντικά έγγραφα», εξήγησε ο  Πατριάρχης Κύριλλος .

"‘Στη συνέχεια, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ήταν απαραίτητο να αναβληθεί  η Πανορθόδοξη   Σύνοδο   ενώ και  η Βουλγαρική Εκκλησία αρνήθηκε να παραστεί σε αυτήν . Ακολούθησαν  η εκκλησία της Αντιόχειας και η Εκκλησία της Γεωργίας . Όταν λάβαμε   όλες αυτές τις πληροφορίες, στείλαμε μια επιστολή στο πατριαρχείο Κων/πολης  προτείνοντας να συγκληθεί  μια επείγουσα πανορθόδοξη διάσκεψη για να συζητηθούν τα μελλοντικά  βήματά μας και να αποφασίσουμε  για το τι θα πρέπει να κάνουμε, επειδή ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί   η Πανορθόδοξη  Σύνοδο χωρίς την συναίνεση όλων των εκκλησιών », συνέχισε ο  επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

«Και εμείς δηλώσαμε για άλλη μια φορά ότι τα έγγραφα που υποτίθεται ότι ετοιμάζονταν  να υποβληθούν στην   Σύνοδο   (στην Κρήτη) είχαν σοβαρές τροποποιήσεις σε σχέση με αυτά  που είχαμε συμφωνήσει ( στο Σαμπεζύ). Λάβαμε επίσης και μια πολύ αγενή  απάντηση από την Κων/πολη   ( πατριαρχείο Κων/πολεως) η οποία ανέφερε ότι η  Πανορθόδοξη Σύνοδο   θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως, ...και έτσι αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε », κατέληξε ο  Ρώσος  Πατριάρχης κκ.  Κύριλλος .

Οι δηλώσεις του Ρώσου πατριάρχη έγιναν με την ευκαιρία του απολογισμού του έργου της ρωσικής εκκλησίας στην Ρωσία ,και  την θεμελίωση 5000 χιλιάδων νέων εκκλησιών καθώς και την  χειροτόνηση 10.000 κληρικών.

Αυτό όμως που καταδεικνύουν με σαφήνεια είναι η αντίθεση  του ρωσικού πατριαρχείου   με το Πατριαρχείο Κων/πολεως , μια αντίθεση που  από ότι φαίνεται  συνεχώς αυξάνεται και δεν μειώνεται καθόλου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ