Εκκλησία

«Μίλησαν» οι Μονές του Αγίου Όρους για την ατζέντα της Πανορθοδόξου Συνόδου στην Κρήτη

Η Ιερές Μονές του Αγίου Όρος εκφράζουν διαφωνίες σε σχέση με την μεθοδολογία της επικείμενης Πανορθοδόξου Συνόδου,  με επιστολές που απέστειλαν προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρος και οι οποίες δημοσιεύθηκαν  στο κοινό.

Τα έγγραφα που αφορούν στην ουσία την ατζέντα  του επερχόμενου Πανορθοδόξου Συμβουλίου  στάλθηκαν στα μοναστήρια του Αγίου Όρος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Η  επανεξέταση των εγγράφων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε ειδική συνάντηση του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  με τους  ηγούμενους  των είκοσι μονών, και η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την εβδομάδα της  Διακαινησίμου.

Όπως έχουν δηλώσει την άποψη τους  πολλοί  ιεράρχες, ιερείς και θεολόγοι ιδίως από τις Εκκλησίες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας , έτσι και οι Αθωνίτες  πατέρες  ανταποκρίθηκαν σοβαρά και επισταμένα , εφιστώντας την προσοχή σε διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων:

* Η Συνοδικότητα  της Εκκλησίας υπονομεύεται και προωθείται  η θεολογογική υποστηρικτική της υπεροχής (λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των επισκόπων  ενώ  δίδεται υπερβολική εξουσία  στους  πρωτεύοντες κάθε Τοπικής Εκκλησίας)/

* Υπάρχει  απαράδεκτη ασάφεια στα προ-συνοδικά κείμενα γενικώς, επιτρέποντας ερμηνείες που αποκλίνουν από το ορθόδοξο δόγμα.

* Δεν υπάρχει η θεμελιώδης βάση  διαλόγων με θέμα "την πίστη και την παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας και των επτά Οικουμενικών Συνόδων," έτσι ώστε να εμφανίζεται στην  μετέπειτα ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας να λείπει κάποιο «κομμάτι» ή να μην υπάρχει φυσική συνέχεια .

* Υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να αποκτήσουν πανορθόδοξη επιβεβαίωση με εντελώς απαράδεκτα κείμενα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

* Εμφανίζεται  η απαράδεκτη εφαρμογή του όρου «εκκλησία» σε σχίσματα και αιρέσεις.

Υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετές ενστάσεις από πολλές εκκλησίες και Ιεράρχες τελικά για τον στόχο αυτής της Πανορθοδόξου Συνόδου , η οποία συγκαλείται σε χαλεπούς καιρούς. Το δόγμα που «κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα» πριν την σύγκλιση της δεν προδικάζει μελλοντικά ορθά αποτελέσματα και «ερμηνείες».

Ας ελπίσουμε να κυριαρχήσει τελικά σε όλους τους συμμετέχοντες,  η σύνεση , η σοφία και η χάρη του Θεού για την εξαγωγή ορθών αποτελεσμάτων.

pravoslavie.ru

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ