Εκκλησία

Χιλιάδες Έλληνες προσκύνησαν τα Αγία λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Πάτρα. Ενδέχεται επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στην Ελλάδα

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν τα Ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά  του Ιατρού , Αρχιεπισκόπου  Συμφερουπόλεως  και  Κριμαίας, μέρος των οποίων μεταφέρθηκαν στην  Πάτρα, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Με ιδιαίτερες τιμές και κωδωνοκρουσίες  τα Ιερά λείψανα μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέου συνοδεία δεκάδων ιερέων , μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και  αξιωματικών  του ελληνικού πολεμικού  Ναυτικού, αλλά και  απλών πολιτών.

Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στα Βαλκάνια, η  εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα  ήταν ασφυκτικά  γεμάτη με  πιστούς που ήρθαν να ακούσουν την λειτουργία και να προσκυνήσουν τα Άγια λείψανα.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τα Άγια  λείψανα προσκύνησαν  5-7000 άνθρωποι  όλων των ηλικιών, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι. Τα Άγια λείψανα θα παραμείνουν  στην Πάτρα για δέκα ημέρες.

patra2

Ο Άγιος  Λουκάς ο Ιατρός , κατά κόσμο Valentin Voyno Yasenetsky ήταν γνωστός στην Ρωσία και την Σοβιετική Ένωση  ως χειρουργός την δεκαετία του 1920,ενώ στην συνέχεια  έγινε μοναχός, και Επίσκοπος.

Συγκρούστηκε με το άθεο κομουνιστικό καθεστώς των Μπολσεβίκων που κατέτρεχε την ορθοδοξία για αυτό και ο Άγιος σύρθηκε στις φυλακές και βασανίστηκε.

Το  1946 απονεμήθηκε στο Άγιο Λουκά το βραβείο «Στάλιν» για την συμβολή του στην ιατρική. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως  και Κριμαίας. Η αγιοκατάταξη του Αγίου Λουκά πραγματοποιήθηκε το 2000. Οι γιατροί και οι στρατιωτικοί ιατροί στην Ελλάδα έχουν τον  Αγίο Λουκά ως προστάτη τους.

«Ο Άγιος ήταν ένας θεραπευτής, όχι μόνο τους σώματος , αλλά και της ψυχής , ένας άνθρωπος που έδωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού», δήλωσε   Μητροπολίτης Πατρών κκ.  Χρυσόστομος, αναφερόμενος στους πιστούς μετά από την επίσημη λειτουργία .

Ο ίδιος αποκάλεσε μεγάλο γεγονός την μεταφορά των αγίων λειψάνων  του Αγίου Λουκά στην πόλη της Πατράς.

Ο Μητροπολίτης μίλησε επίσης και για την πνευματική ενότητα των δύο Ορθοδόξων εθνών του ρωσικού και τους ελληνικού . Υπενθύμισε ότι ο  σταυρός του Αγίου Ανδρέα είχε μεταφερθεί για προσκύνημα στην Ρωσία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία πριν από λίγα χρόνια, τον οποίο προσκύνησαν εκατομμύρια  πιστών.

patra 1

Ο Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ.  Κύριλλος, τον  Αρχιεπίσκοπο  Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κκ Λάζαρο  και το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο  οργάνωσε την μεταφορά των αγίων  λειψάνων στην Πάτρα.

Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος Γιακούνιν δήλωσε  ότι ο Ρώσος Πατριάρχης κκ. Κύριλλος  επιθυμεί να επισκεφθεί την Πάτρα, όπου ευρίσκονται τα Άγια λείψανα του Αγίου Ανδρέα και ο σταυρός επί του οποίου σταυρώθηκε.

«Φυσικά, η επίσκεψη απαιτεί πολύ προετοιμασία, αλλά είναι αρκετά πιθανή»,  είπε ο Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.

Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα συμμετέχει ενεργά σε πολλές δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ελλάδα, και  διάφορες εκδηλώσεις, είπε στο RIA Novosti  ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα Σεργκέι Γκολοβίν .

Σύμφωνα με τον ίδιο  το ίδρυμα αυτήν την περίοδο  θα ετοιμάσει ι ντοκιμαντέρ με την ζωή της βασίλισσας Όλγας συζύγου  του βασιλιά Γεωργίου το 1867.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ για την Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Konstantinovna Romanov η οποία  έγινε η σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου που ήρθε  στην Ελλάδα το 1867.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ