Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες για ντοπαρισμένους: Το πρότζεκτ Enhanced Games και ποιοι κρύβονται από πίσω

Όταν πριν από δύο χρόνια εμφανίστηκε στο προσκήνιο η ποδοσφαιρική European Super League, ο σεισμός που προκλήθηκε δεν είχε προηγούμενο, με τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και των ομάδων να… ακυρώνει (;) το εγχείρημα (το οποίο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό οι παράγοντες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα).

Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη ευθεία αμφισβήτηση της απόλυτης κυριαρχίας της UEFA, ενός εκ των κολοσσών του παγκόσμιου αθλητισμού, που βίωσε ότι είχε βιώσει πριν από πολλά χρόνια η FIBA (η πανίσχυρη Διεθνής Ομοσπονδία του μπάσκετ) με τη γέννηση της Euroleague.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπάρξει οργανισμός ο οποίος θα τολμήσει να αμφισβητήσει την αυτοκρατορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον κυρίαρχο ρόλο της στο αθλητικό γίγνεσθαι. Πόσω μάλλον όταν αυτή η αμφισβήτηση έρχεται μέσω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων των ντοπαρισμένων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συγκεκριμένη είδηση εμφανίστηκε δειλά δειλά το περασμένο καλοκαίρι και η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίστηκε με… καχυποψία και ειρωνεία. Και πως να μην συμβεί αυτό όταν η ιδέα του Άρον Ντ' Σόουζα, του Αυστραλού επιχειρηματία με έδρα το Λονδίνο, θέλει τη διεξαγωγή «Ολυμπιακών Αγώνων» όχι απλά χωρίς ελέγχους ντόπινγκ, αλλά με επιβεβαιωμένη χρήση ουσιών που θα βελτιώνει την απόδοση τους από τους συμμετέχοντες (και τις συμμετέχουσες)!!!

«Προφανώς και είναι αστείο, αλλά πέρα από αστείο είναι και επικίνδυνο» είχε σχολιάσει η χρυσή Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας και αρχηγός της αποστολής της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, Άννα Μίαρς, ενώ ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων του αθλητισμού.

Η ιδέα του Ντ' Σόουζα για ένα μεγάλο αθλητικό event όπου θα επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων για τη βελτίωση της απόδοσης, το οποίο θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και το να οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε… όρια που δεν μπορούμε να διανοηθούμε, μπορεί να φάνταζε αποκρουστική στους παράγοντες του αθλητισμού, ωστόσο όπως αποδείχθηκε για κάποιους επενδυτές φαντάζει ως η ιδανική ευκαιρία για να μεγαλώσουν τις (τεράστιες) περιουσίες τους.

Ο Αυστραλός επιχειρηματίας γνώριζε πολύ καλά ότι για να εφαρμόσει την ιδέα του θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης καθώς τα κορυφαία brands στον κόσμο είναι και οι βασικοί χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων και της ΔΟΕ η οποία σύμφωνα με τον Ντ’ Σόουζα είναι «… ένα απολυταρχικό καθεστώς που διοικεί τον κόσμο του αθλητισμού εδώ και 100 χρόνια, αλλά τώρα υπάρχει και η... αντιπολίτευση. Είμαστε έτοιμοι για μάχη. Ξέρω ότι θα παίξουν βρώμικα παιχνίδια. Ξέρω ότι θα μας απειλήσουν. Αλλά τελικά ξέρουμε ότι είμαστε ηθικά σωστοί».

Η ατάκα «ξέρω ότι θα παίξουν βρώμικα», από τον άνθρωπο που ονειρεύεται αγώνες με ντοπαρισμένους αθλητές προφανέστατα και ακούγεται ως ανέκδοτο, ωστόσο για τον Ντ’ Σόουζα τα Enhanced Games (όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στον Independent): «Δεν θα αναστατώσουν απλά τον κόσμο του αθλητισμού, αλλά θα αποτελέσουν ουσιαστικά μια δημόσια πλατφόρμα για να εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό η επιστήμη της μακροζωίας. Αυτός είναι ο δρόμος για την αιώνια ζωή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρνουμε τεχνολογίες ιατρικής απόδοσης, οι οποίες στη συνέχεια δημιουργούν έναν κύκλο ανατροφοδότησης καλών τεχνολογιών και περισσότερα έσοδα. Και τι είναι η ιατρική των επιδόσεων; Δεν έχει να κάνει με τα στεροειδή και την αύξηση των μυών. Αφορά το να είσαι καλύτερος, ισχυρότερος, ταχύτερος, νεότερος αθλητής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και ποιος δεν θέλει να είναι νεότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;».

Κι αν στα αυτιά των περισσότερων όλα τα παραπάνω ακούγονται ως φτηνές δικαιολογίες, για τους Πίτερ Τιλ, Κρίστιαν Ανγκερμάγιερ και Μπαλάγι Σρινιβάσαν ήταν ικανά για να τους πείσουν ότι αξίζει τον κόπο για να επενδύσουν κάποια (από τα πάρα πολλά εκατομμύρια τους) επενδύοντας στην κατάρρευση του αξιακού συστήματος του αθλητισμού!

Ο Τιλ είναι Γερμανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, συνιδρυτής της PayPal και μεταξύ άλλων ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook, ενώ έχει κατηγορηθεί ότι κρύβεται πίσω από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (έχοντας αποκομίσει τεράστια κέρδη).

Ο Ανγκερμάγιερ (Apeiron Investment Group) που διαχειρίζεται περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εδώ και αρκετά χρόνια επενδύει πολλά λεφτά σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την μακροζωία.

Ο δε Σρινιβάσαν, ινδοαμερικανός επιχειρηματίας, θεωρείται γκουρού των κρυπτονομισμάτων και κρύβεται πίσω από τεράστιες επενδύσεις.

«Η υποστήριξη από τους κορυφαίους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τις δομές που αμείβουν δίκαια τους αθλητές», ανέφεραν σε πανηγυρικό τόνο οι ιθύνοντες των Enhanced Games ανακοινώνοντας την χρηματοδότηση τους με κάθε επισημότητα από τους συγκεκριμένους επενδυτές με τον Δρ Μίχαελ Σάγκνερ (καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου και επιστημονικός συνεργάτης της οργάνωσης) να και συμπληρώνει με νόημα:

«Οι σύγχρονοι έλεγχοι φαρμάκων που εφαρμόζονται στον αθλητισμό σήμερα δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα την ασφάλεια των αθλητών και συχνά διαστρεβλώνουν την αντίληψη του κοινού για τη δικαιοσύνη και την υγεία στον ανταγωνιστικό αθλητισμό. Εμείς θα υιοθετήσουμε ένα εξελιγμένο πρωτόκολλο ασφαλείας που θέτει την υγεία του αθλητή σε προτεραιότητα - συμπεριλαμβανομένου ολοκληρωμένου ελέγχου της υγείας του πριν και μετά τους αγώνες. Καθώς και προηγμένες εξετάσεις για τον έλεγχο προϋπαρχουσών καταστάσεων, για παράδειγμα καρδιακού κινδύνου».

Έχοντας λοιπόν βρει τους απαραίτητους πόρους ο Ντ’ Σόουζα ετοιμάζει τα επόμενα βήματά του που έχουν να κάνουν με τον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων, καθώς στο αρχικό χρονοδιάγραμμα αναφέρεται ότι τα πρώτα Enhanced Games θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνουν τα εξής αγωνίσματα: στίβο, κολύμβηση, γυμναστική, άρση βαρών και μαχητικά αθλήματα (πολεμικές τέχνες).

«Ακριβώς όπως οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν το 1896 για τον βικτοριανό κόσμο, οι Ενισχυμένοι Αγώνες «ανακαινίζουν» και πάλι το ολυμπιακό μοντέλο για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Στην εποχή της επιτάχυνσης των τεχνολογικών και επιστημονικών αλλαγών, ο κόσμος χρειάζεται ένα αθλητικό γεγονός που αγκαλιάζει το μέλλον, ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη» δήλωσε ο Ντ’ Σόουζα μετά την συμφωνία με τους επενδυτές, ενώ υπόσχεται μεγάλα κέρδη σε όσους συμμετέχουν, δελεάζοντας με έξυπνο τρόπο όλους αυτούς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν βρεθεί θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ και αποκλείστηκαν (είτε για πολλά χρόνια είδε δια παντός) χάνοντας και τα μετάλλια που είχαν κατακτήσει.

«Δεν είναι μόνο το ερώτημα αν μπορούμε να σπάσουμε τα εννέα δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα, είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε. Θέλω να δω έναν 40χρονο, 50χρονο, 60χρονο να σπάει τα παγκόσμια ρεκόρ, επειδή η ιατρική των επιδόσεων είναι ο δρόμος για την αντιγήρανση, είναι ο δρόμος για την πηγή της νεότητας. Τίποτα δεν θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της κοινωνίας μας περισσότερο από την πρόληψη της γήρανσης. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία τώρα, αλλά ζούμε στο μέλλον, δείτε την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών. Και ο λόγος για τον οποίο η αντιγήρανση έχει παρεμποδιστεί τόσο πολύ από την επιστημονική κοινότητα είναι επειδή εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση αντιεπιστημονικών αρχών όπως η WADA των οποίων η δουλειά είναι να σταματήσουν την επιστημονική πρόοδο. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΔΟΕ και η WADA δημιούργησαν ένα ανασφαλές σύστημα το οποίο οδήγησε στο να χαρακτηριστεί παράνομη η χρήση των ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών».

Το σίγουρο είναι πάντως ότι με την οικονομική (και όχι μόνο) υποστήριξη που απέκτησε ο Ντ’ Σόουζα, ίσως ΔΟΕ και λοιποί αθλητικοί φορείς θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το εγχείρημα του ως κακόγουστο αστείο και να ετοιμάζουν τις δικές τους απαντήσεις, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων…

Γιατί τον επόμενο Δεκέμβριο μπορεί να δούμε ξαφνικά τον Μπεν Τζόνσον στην… τρυφερή ηλικία των 63 ετών να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα (36 χρόνια μετά τον θρίαμβο του στη Σεούλ που εξελίχθηκε σε εφιάλτη αφού την επομένη βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ) κι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει κανείς να του ζητήσει πίσω...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...