Αθλητισμός

Αρχαία Ολυμπία: Μετά από 1611 χρόνια, φιλοξενεί ξανά ολυμπιακό αγώνισμα και το ντόπινγκ ρίχνει βαριά τη σκιά του (Βίντεο)

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στη Λοζάνη, η Αθήνα, με ψήφους 66 έναντι 41 της Ρώμης, επιλέχθηκε να διοργανώσει για δεύτερη φορά σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896. Πριν καν ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού είχε αποφασιστεί πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν οι αγώνες στις ρίζες τους. Δε θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη ευκαιρία. Και οι «Αθάνατοι» είχαν μια από τις πιο έξυπνες ιδέες τους... Ένα Ολυμπιακό άθλημα ξανά στον τόπο όπου γινόντουσαν οι αρχαίοι Αγώνες. Στην Αρχαία Ολυμπία! Και για πρώτη φορά, ένα άθλημα του στίβου έξω από Ολυμπιακό Στάδιο!

Μια ημέρα σαν σήμερα, λοιπόν, πίσω στο 2004 οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν εκεί που γεννήθηκαν. Μια μεγάλη γιορτή που στιγματίστηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ.

Μια ιστορική ημέρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Η σφαιροβολία θα διεξαχθεί στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, χωρίς πρόχειρες κατασκευές και εξέδρες θεατών, χωρίς ηλεκτρονικούς πίνακες, και τεχνητό φωτισμό. Θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Ολυμπία και έχουν γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορικότητα της περιοχής. Πλην της τοποθέτησης κινητών βαλβίδων σφαιροβολίας, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στο Στάδιο οτιδήποτε άλλο». Η παραπάνω δήλωση έγινε σχεδόν 9 μήνες πριν από το αγώνισμα και ανήκει στον τότε εντεταλμένο σύμβουλο της ΟΕΟΑ Σπύρο Καπράλο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως αρχικά είχε επιλεχθεί η δισκοβολία. Οι επιδόσεις των αθλητών σε σχέση με την αρχαιότητα, ωστόσο, είχαν προχωρήσει τόσο που θα ήταν επικίνδυνο για τους θεατές που κινδύνευαν να δεχτούν κανένα ιπτάμενο – κυριολεκτικά – δίσκο στο κεφάλι. Προτιμήθηκε η σφαιροβολία (αν και δεν υπήρχε στο αρχαίο καλεντάρι) για λόγους ασφαλείας.

Μαζί με το άθλημα των Ανδρών θα γινόταν και αυτό των Γυναικών και αυτό ήταν μια εξίσουν ιστορική στιγμή δεδομένου πως «έσπαγε» το άβατο του αρχαίου σταδίου. Ήταν η πρώτη φορά που γυναίκες είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν στην Αρχαία Ολυμπία! Συνολικά 38 κοπέλες έγραψαν ιστορία. Ανάμεσά τους και δυο Ελληνίδες. Η Πόπη Ουζούνη και η Ελένη Τερζόγλου.

Στις 18 Αυγούστου 2004 το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας γέμισε κόσμο. Όλοι βολεύτηκαν στο χορτάρι που υπήρχε δίπλα από τον χώρο του αγωνίσματος. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε μια... θρησκευτική κατάνυξη. Η εμπειρία ήταν μοναδική. Τόσο για τους αθλητές, όσο και για τους θεατές.

Νικητής στους Άνδρες ήταν ο Αμερικανός Άνταμ Νέλσον με βολή 21.16 μέτρα. Στις γυναίκες το χρυσό μετάλλιο κατάκτησε η Γουμιλέιντι Κουμπά από την Κούβα με επίδοση 19.59 μέτρα. Βέβαια, την ώρα του αγώνα άλλοι ήταν αυτοί που αναδείχθηκαν «νικητές».

Ένα ιστορικό γεγονός που σημαδεύτηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ

Η Ρωσίδα Ιρίνε Κοζαλένκο με 21μ06 ήταν αυτή που σε... real time κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Τρισευτυχισμένη πανηγύρισε με τη ψυχή της, έκανες δηλώσεις, ένιωθε υπερήφανη και πέντε ημέρες μετά έσκασε η βόμβα! Ήταν ντοπέ. Είχε κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας «Στανοζαλόν». Το χρυσό μετάλλιο της αφαιρέθηκε και δόθηκε στην Κουβανή Γιουμιλέιντι Κούμπα (19μ59).

Έτσι, όμως, άλλαξε όλη η σειρά των νικητριών οπότε στη 2η θέση ανέβηκε η Γερμανίδα Ναντίν Κλέινερτ (19μ55). Στην 3η θέση πήγε η Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβελίοβα (19μ49). Και εδώ έρχεται το δεύτερο σοκ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι που η ΔΟΕ κράτησε τα δείγματα των ντόπινγκ-κοντρόλ στα ντουλάπια της, με σκοπό να τα εξετάσει ξανά στο μέλλον, όταν οι τεχνικές του αντιντόπινγκ έχουν βελτιωθεί.

Έτσι στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι η Κριβελίοβα βρέθηκε θετική στην ουσία «οξανδρολόνη». Το χάλκινο μετάλλιο της αφαιρέθηκε, αλλά δεν δόθηκε στην 4η, την Νατζέγια Αστάπκου από την Λευκορωσία καθώς αυτή είχε βεβαρημένο παρελθόν με το ντόπινγκ!

Στους άντρες τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ντοπέ βρέθηκε... μόνο ο χρυσός Ολυμπιονίκης Γιούρι Μπιλόνογκ! Και σε αυτή την περίπτωση η αποκάλυψη ήρθε χρόνια αργότερα καθώς τα μηχανήματα του αντιντόπινγκ κοντρόλ το 2004 τον είχαν βγάλει καθαρό. Ο Μπιλόνογκ είχε ρίξει 21.16μ., όσο και ο δεύτερος Αμερικανός Άνταμ Νέλσον και με όλες τις έγκυρες βολές του πάνω από τα 21 μέτρα! Μετά τη σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ η Άνταμ πήρε το χρυσό μετάλλιο, ο Δανός Ιοακίμ Όλσεν (21.07μ.) το αργυρό και ο Ισπανός Μανουέλ Μαρτίνεθ (20.84μ.) το χάλκινο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναδρομική εξέταση στο δείγμα που είχε δώσει ο Μπιλόνογκ στην Αρχαία Ολυμπία έγινε επειδή οι Αγώνες του 2004, ήταν η πρώτη και η... τελευταία φορά που είχε βολές πάνω από τα 21 μέτρα σε μεγάλη διοργάνωση και ήταν εν δύναμει «ύποπτος» για χρήση ντόπινγκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...