Αθλητισμός
Ενημερώθηκε στις:

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται το ''άκυρο'' στην Γαλατάσαραϊ

Σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται το ζήτημα με την Γαλατασαράι.  Ειδικότερα, η αποστολή του τουρκικού συλλόγου προσγειώθηκε κανονικά στην Αθήνα και στο «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η αποχώρηση από το αεροδρόμιο, καθώς όπως φαίνεται δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτό, απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά είχε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές Αρχές. 


Επιπλέον η Τουρκία είναι χώρα όπου πάντα σύμφωνα με το πρωτόκολλο όσοι έρχονται από εκεί στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test. Με βάση αυτό ζητήθηκε από τοα μέλη της αποστολής να υποβληθούν σε rapid test αλλά αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι τα PCR που είχαν.


Σε δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε τα εξής: ''Ο κ. Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την ''κακή'' μεταχείριση της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο της Αθήνας."


Ο Tσαβούσογλου μάλιστα, ανέβασε τα εξής στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
,  
"Η άδικη μεταχείριση που αντιμετώπισε η ομάδα ποδοσφαίρου μας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Είμαστε πάντα με όλες τις ομάδες μας!''

Ο Burak Özügergin, Πρέσβης της Αθήνας, πήγε στο αεροδρόμιο και στάθηκε δίπλα στην τουρκική ομάδα.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του AK Party Ömer Çelik δήλωσε σε μήνυμά του, ότι η ασέβεια που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές ήταν απαράδεκτη.

Αντίδραση από TFF

Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέφερε τα εξής:

''Παρά την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, η συμπεριφορά που αντιμετώπισε η  Γαλατασαράι μετά την προσγείωση στην Αθήνα είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού.''

Η συνοδεία Galatasaray ξεκίνησε το ταξίδι της πίσω στην Κωνσταντινούπολη στις 22.30.  

 

Η ανακοίνωση Χαρδαλιά 

 

Για το τι ακριβώς συνέβη, εξέδωσε ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
 

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Αποφάσισαν να φύγουν οι Τούρκοι

Κατόπιν συνεννοήσεων που οδήγησε την παραμονή των Τούρκων στο «Ελ. Βενιζέλος» για πάνω από μία ώρα, η Γαλατά με έντονη δυσαρέσκεια από τον προπονητή της ομάδας, Φατίχ Τερίμ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ