Συνάντηση Big-4
Αθλητισμός

Big 4: Οι εντάσεις, οι ατάκες, η απομόνωση Μαρινάκη και η απάντηση Σαββίδη

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Big 4 με τους απεσταλμένους των FIFA/UEFA, τους προέδρους των ΕΠΟ και Super League και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Το παραδέχθηκε άλλωστε δημοσίως και ο εντεταλμένος των διεθνών ομοσπονδιών Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος αποχωρώντας από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» τόνισε ότι αν λέγονταν στην πατρίδα του την Αυστρία, όσα ειπώθηκαν εντός της αίθουσας, η προσβολή θα κρατούσε για χρόνια. Όπως τόνισε όμως «εδώ είναι Ελλάδα, διαφορετική νοοτροπία».

 

Το είπε και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σχολίασε αμέσως μετά το φινάλε του πολύωρου ραντεβού ότι «ήταν ένα τετράωρο έντασης. Εγινε ντέρμπι». Κι η αλήθεια είναι πως οι τόνοι ανέβηκαν σε ορισμένες στιγμές και δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ΠΑΕ ΠΑΟΚΟλυμπιακούΑΕΚ και Παναθηναϊκού, κκ. Ιβάν ΣαββίδηςΒαγγέλης ΜαρινάκηςΔημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος, αντιστοίχως, βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα και συζήτησαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αποτελεί ένα βήμα προόδου, έστω κι αν επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η... απομόνωση του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη ως προς τη ρητορική, την πολεμική και τη «λογική του χάους» που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απομόνωση Μαρινάκη

Αυτό το οποίο κατέδειξε η συνεδρίαση των Big 4 είναι πως ο Μαρινάκης, ο οποίος ήταν φανερά εκνευρισμένος, δεν βρήκε κανένα στήριγμα και κανέναν σύμμαχο εντός του μίτινγκ, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει τις θέσεις που διάβασε ο επικεφαλής της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αλλωστε, όπως φάνηκε, οι τρεις από τους τέσσερις του Big 4 πήγαν με στόχο έναν ειλικρινή διάλογο κι όχι έναν μονόλογο γραμμένο σε χαρτί.

Ακόμη και ο υποτιμητικός και προσβλητικός τρόπος με τον οποίο απευθυνόταν στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, όπως και το ύφος που είχε απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη. Κι αν για τους Ελληνες παριστάμενους ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο, οι εκπρόσωποι των διεθνών οργάνων εξεπλάγησαν με αρνητικό τρόπο.

Η απάντηση Σαββίδη

Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης αντιμετώπισε απαξιωτικά τις αναφορές Μαρινάκη περί των σχέσεων ΠΑΟΚ - Ξάνθης. Αντιπρότεινε μάλιστα να διερευνηθούν οι σχέσεις του Ολυμπιακού με ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα κι έχουν ανταλλαγές δανεικών ή υπέρογκες αγοραπωλησίες παικτών. Τόνισε επίσης: «Τόσα χρόνια ακούγαμε τους κυρίους Μαρινάκη και Θεοδωρίδη να μας λένε μην κλαίτε επενδύστε. Και τώρα αυτοί κλαίνε. Οπότε τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν».

«Έρχεται παπάς;»

Από εκεί και πέρα, αξίζει να τονιστεί πως οι απεσταλμένοι των FIFA/UEFA προσπάθησαν να πείσουν τους Big 4 να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, στις εκλογές της ΕΠΟ. Ωστόσο μια ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα. «Δηλαδή εσείς πως βγάζετε πρόεδρο; Έρχεται παπάς και κάνει κλήρωση; Τα πιο ισχυρά λόμπι βρίσκονται σε εσάς. Με εκλογές δεν το κάνετε και μέσα από τις διαδικασίες του καταστατικού σας; Ετσι θα το κάνουμε και εμείς στην ΕΠΟ, οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ». Οι ιθύνοντες των διεθνών ομοσπονδιών προφανώς δεν είχαν να αντιτείνουν κάτι ως προς το επιχείρημα του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ.

Από την πλευρά του πάντως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εμμένοντας στην ατζέντα του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα, επέμεινε και για άμεσες αλλαγές στην ΕΠΟ. Μάλιστα ο μεγαλομέτοχος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ έριξε τα βέλη του κατά του παρόντα προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, στον οποίο, σε μια αποστροφή του λόγου του εν μέσω έντασης, είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Αντε τελείωνε. Τι είναι αυτά που λες; Δεν υπάρχουν αυτά που λες. Φυλακή θα πας για αυτά που έχεις κάνει στην ΕΠΟ». Επίσης, ο Μαρινάκης επέμεινε και στο θέμα του αρχιδιαιτητή ζητώντας άμεση αντικατάσταση του Περέιρα. Κι εκεί οι FIFA/UEFA ζήτησαν να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής κάτι όμως που δεν συνέβη. Με την αντικατάσταση Περέιρα πάντως ήταν σύμφωνος και ο Μελισσανίδης δίχως όμως να μιλήσει υποτιμητικά.

Όσο για τον Γιάννη Αλαφούζο είπε πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν «έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου και τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα».

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ αλλά και από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών τρεις είναι οι βασικές αποφάσεις που πάρθηκαν:

1) Εκλογές στην ΕΠΟ για ανάδειξη νέας διοίκησης το καλοκαίρι του 2020 (πιθανότατα τον Ιούνιο) κι όχι τον Οκτώβριο.

2) Ξένοι διαιτητές σε περισσότερα ματς, όχι μόνο στα ντέρμπι όπως ισχύει σήμερα, αλλά και σε κρίσιμα παιχνίδια ακόμη και με χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδες, όπως επίσης και παρουσία αλλοδαπών ρέφερι σε όλα τα ματς των πλέι οφ ανεξάρτητα από τους αντιπάλους.

3) Αλλαγή αρχιδιαιτητή το καλοκαίρι καθώς θα αποχωρήσει ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Στην ηγεσία της διαιτησίας όμως θα παραμείνει ξένος αρχιδιαιτητής.

4) Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των Big 4.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε από τις FIFA/UEFA ότι η επιτροπεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ