Αθλητισμός

Σαν Σήμερα: 1960 ο ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Ρώμη (βίντεο)


Σαν σήμερα το 1960 ο μαραθώνιος δρόμος στους Ολυμπιακούς της Ρώμης περνάει στη ιστορία και μαζί του ένας νεαρός Αιθίοπας που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο τρέχοντας ξυπόλητος τα 42 χλμ της διαδρομής. Είχε βρεθεί από σύμπτωση στην ομάδα της Αιθιοπίας επειδή τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή ένας καλύτερος δρομέας. Ο Αμπέμπε Μπικίλα υπήρξε ο πρώτος έχρωμος αθλητής από την Αφρική που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο

Την ημέρα διεξαγωγής του Μαραθωνίου στην Αιώνια Πόλη, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για τον. Μπικίλα. Η Adidas, που ήταν η αποκλειστική χορηγός των αθλητικών υποδημάτων, δεν είχε το κατάλληλο ζευγάρι για τον αιθίοπα αθλητή. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα «επιστρατεύτηκε» και το τελευταίο διαθέσιμο ζευγάρι, που, όμως, τον στένευε. Έτσι αποφάσισε με τον προπονητή του Νισκάνεν να τρέξει ξυπόλητος, όπως το συνήθιζε στις προπονήσεις.
Όταν παρατάχθηκε το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου 1960 μπροστά στην Αψίδα του Κωνσταντίνου για την εκκίνηση του αγώνα, οι συναθλητές του δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την εμφάνιση του Μπικίλα, ενώ δεν έλειψαν τα ειρωνικά σχόλια. Αποφασιστικός ο Αιθίοπας άκουσε τις τελευταίες οδηγίες του προπονητή του, που του επεσήμανε τους κυριότερους αντιπάλους του, ένας από τους οποίους ήταν ο μαροκινός Ραντί με το νούμερο 26.

Όπως γράφει το provocateur.gr η κούρσα ξεκίνησε και ο Μπικίλα «κατάπινε» τον ένα μετά τον άλλο τους αντιπάλους του σε αναζήτηση του αθλητή με το Νο 26. Μετά το 20ο χιλιόμετρο, αυτός και ένας αθλητής με το Νο 185 είχαν δημιουργήσει σημαντική διαφορά από τους υπόλοιιους. Ήταν ο Ραντί, που από λάθος πληροφόρηση έφερε τον αριθμό 185. Ο Μπικίλα δεν το γνώριζε και επιτάχυνε προς αναζήτηση του ανθρώπου με το Νο 26.

Από κοντά και ο Μαροκινός, που τον ακολούθησε για μεγάλο διάστημα. 500 μέτρα πριν από τον τερματισμό και αφού ο Μπικίλα είχε ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε προπορευόμενος αθλητής, «ξεκόλλησε» από τον Ραντί και τερμάτισε πρώτος με χρόνο 2:15:16 και 2 δέκατα, έχοντας μια διαφορά 26 δευτερολέπτων από τον μεγάλο του αντίπαλο.

Ο Μπικίλα επέστρεψε με το φωτοστέφανο του ήρωα στην πατρίδα του, ενώ η νίκη του χαιρετίστηκε σε όλη την Αφρική. Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ τον παρασημοφόρησε και τον προήγαγε στον βαθμό του δεκανέα. Πέθανε 41 χρόνων (1932-1973) από τα τραύματα ενός τροχαίου με το φολκςβάγκεν που του είχε χαρίσει ο αυτοκράτορας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ