Αρχείο

Ρωσικό πολεμικό πλοίο πλησίασε αμερικανικό, έπεσαν προειδοποιητικές βολές - Παραλίγο σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Αραβική Θάλασσα

Θερμό επεισόδιο παραλίγο να προκληθεί, στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, καθώς ρωσικό πολεμικό πλοίο φέρεται να πλησίασε επικίνδυνα αμερικανικό πλοίο την ώρα που επιχειρούσε στην βόρεια Αραβική Θάλασσα την Πέμπτη.

Το θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έγινε χθες Πέμπτη (09.01.2020) σύμφωνα με το CNN. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το ρωσικό πλοίο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών και ρίσκαρε μια σύγκρουση.

«Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, ρωσικό πολεμικό πλοίο πλησίασε απειλητικά το USS Farragut» ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ, που επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το πλήρωμα του USS Farragut έριξε πέντε προειδοποιητικές βολές, το διεθνές σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει πορεία σύμφωνα με τους διεθνές κανόνες ναυσιπλοΐας. Αν και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ρωσικό πολεμικό αρχικά αρνήθηκε, τελικά συμμορφώθηκε και άλλαξε ρότα.

«Η αρχική άρνηση συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες και ενώ το ρωσικό πλοίο έκανε επιθετική κίνηση, αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης» συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του ο Πέμπτης Στόλος.

Το CNN δημοσιοποίησε video από τη στιγμή του θερμού επεισοδίου ΗΠΑ – Ρωσίας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα.

https://twitter.com/CNN/status/1215662299761037316?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215662299761037316&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.onalert.gr%2Fkosmos%2Fparoligon-thermo-epeisodio-stin-araviki-thalassa-me-ploia-ton-ipa-kai-tis-rosias%2F374481%2F

https://twitter.com/sotiridi/status/1215666606979895296

Δυο αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν πως το ρωσικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 180 ποδιών (σ.σ. στα 54 μέτρα) από το αμερικανικό πλοίο, ενώ οι δυο “γέφυρες” ήταν σε επικοινωνία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο ανάμεσα σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πριν από σχεδόν επτά μήνες, τον Ιούνιο, στον Ειρηνικό, αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν τόσο κοντά σε σύγκρουση, που το αμερικανικό αναγκάστηκε να κάνει μανούβρα για να την αποφύγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ