Αρχείο

Δραματική τοποθέτηση Αποστολάκη: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από κανέναν» - «HΠΑ & ΝΑΤΟ στηρίζουν την Τουρκία»

Πόντιος Πιλάτος και πάλι το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία όχι μόνο δεν καταδικάζει τις προκλήσεις Ερντογάν σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο και Συρία, αλλά του δίνει και συγχωροχάρτι. 

Αυτή είναι η στάση των συμμάχων μας εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα κάνει τα πάντα, αλλά δεν παίρνουμε τίποτα. Δίνουμε βάσεις και διευκολύνσεις σε περιόδους κρίσεων, αλλά ποτέ δεν τράβηξαν το αυτί του Ερντογάν.

Χθες όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα, ο  Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έστειλε το μήνυμα πως Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να λύσουν μόνες τις διαφορές τους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή παραδέχθηκε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν θέμα που προκαλεί αμηχανία στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης.

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δυο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δυο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», τόνισε. 

Σήμερα αθωώνει τον Ερντογάν o ΓΓ του ΝΑΤΟ. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει  κάποιου είδους διακήρυξη που να αποκλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, δήλωσε ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες διαβεβαιώσεις, «το ΝΑΤΟ εργάζεται για κάτι τέτοιο, μελετώντας και αναθεωρώντας σχέδια». Εκτίμησε ότι σήμερα θα υπάρξει μία διαδικασία στοχασμού από τους ηγέτες των χωρών για τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την πολιτική διάσταση της Συμμαχίας.

Όλα αυτά έχουν εξοργίσει την Αθήνα, αλλά και πρώην στρατιωτικούς, ενώ μάλιστα έφθασε στο σημείο μέχρι και ο κ. Αποστολάκης να δηλώσεις πως είναι απογοητευμένος από το ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμες και λογικές ενέργειες, δεν θέλει πανικό γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που πρέπει να έχουν τον ανάλογο χειρισμό. Θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο.

“Ο γείτονας, ο Τούρκος, πλέον δεν ελέγχεται, δεν υπακούει σε καμία λογική, ούτε σε Διεθνές Δίκαιο, ούτε σε Συνθήκες. Τα μόνα που καταλαβαίνει είναι η πίεση από αυτούς που μπορούν να την ασκήσουν. Σήμερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν δεν ξέρω τι θα βγάλει. Γενικώς οι συναντήσεις και η επικοινωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση... Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να γίνονται συναντήσεις... Οι επαφές και οι επικοινωνίες ανοίγουν διαύλους και αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψει κάποια συνεννόηση. Όσα προβλήματα και να έχουμε, εγώ νομίζω ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί, αλλιώς το να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και να κάνουμε δηλώσεις σε τρίτους και οι άλλοι το ίδιο, δεν βγαίνει άκρη”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης.

Στο ερώτημα ποια θεωρεί πως πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής πλευράς έναντι του Ερντογάν απάντησε: “Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πει. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από όλους. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο. Εμείς ωστόσο είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά”.

Ερωτηθείς εάν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από το ΝΑΤΟ και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο κ. Αποστολάκης απάντηση αρνητικά λέγοντας: “Όλοι αυτοί υποστηρίζουν την Τουρκία γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα να είναι κοντά στην Τουρκία. Εμείς, από την άλλη μεριά, σαν κράτος πρέπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, τώρα αρχίζουν να τίθενται διάφορα θέματα όπως η υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια. Πρέπει να είμαστε ισχυροί από πλευράς εθνικής άμυνας”.

Μην με προκαλείτε να πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν τίποτα... Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους και να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Τουρκία, ούτε το μέγεθος της Τουρκίας, ούτε και τις ίδιες προοπτικές. Η ανατολική Μεσόγειος είναι σε μία πάρα πολύ παράξενη κατάσταση, στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο γιατί είναι ένα κράτος το οποίο έχει δείξει συνέπεια, σταθερότητα, είναι ένα δημοκρατικό κράτος, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους, επομένως είναι ένας πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή”, σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει σε κάποιους συνασπισμούς και σε κάποιες ομάδες για να μπορεί να υποστηρίζεται και να είναι ισχυρή. Με αυτή τη λογική έχουμε μπει και στο ΝΑΤΟ και όσα χρόνια είμαστε, είμαστε συνεπείς, κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Έχω απογοητευτεί από το ΝΑΤΟ μέχρι τώρα. Δηλαδή, όπου υπάρχει θέμα το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις”, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ