Αρχείο

Σε ανώτατο δικαστήριο η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης - "Βράζουν" οι Λίβυοι με τις παραβιάσεις του GNA - Στέλνει γεωτρύπανο η Τουρκία;

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που πρόσκειται στον στρατάρχη της Βεγγάζης Χαλίφα Χαφτάρ, Fathi Al-Majbari, εξέδωσε ηχηρή ανακοίνωση το Σάββατο σχετικά με το Μνημόνιο Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Συνόρων που συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του προέδρου της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει λιβυκό δημοσίευμα.

Ο Al-Majbari δήλωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την προαναφερθείσα συμφωνία, την οποία ανέφερε ότι συνήφθη στο όνομα της Λιβύης κατά παράβαση όλων των νόμων και κατά παράβαση των διατάξεων της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας (ΛΠΣ) που υπεγράφη στη Σχιράτ.

Η ΛΠΣ αναφέρει ότι οι αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου λαμβάνονται συλλογικά και αυτό ισχύει για το ζήτημα της σύναψης Συμβάσεων και Συμφωνιών. Στη δήλωσή του ο Fathi Al-Majbari κατηγορεί τον Φαγέζ αλ Σάρατζ ότι καταχράστηκε τη διεθνή αναγνώριση της διορισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Έχω παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας σχετικά με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στο όνομα της Λιβύης με την Τουρκία και, ως προς αυτό, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

  1. Το βήμα αυτό του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος μονοπωλεί τις αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου στην Τρίπολη, αποτελεί παραβίαση της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης, η οποία εξουσιοδοτεί το Προεδρικό Συμβούλιο συλλογικά, αφού κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, να διαπραγματευτεί και να συνάψει συνθήκες, συμφωνίες και μνημόνια, υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται ως νομοσχέδια ενώπιον του εκλεγμένου Κοινοβουλίου για έγκριση, επικύρωση και δημοσίευση, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 14 της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης.
  2. Ο Φαγέζ αλ Σάρατζ δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει συνταγματικά, νομικά ή πολιτικά τη Λιβύη, εκτός από τις περιπτώσεις που τηρείται η Πολιτική Συμφωνία. Αυτή η διπλωματική και αντιπροσώπευση δεν φτάνει μέχρι το σημείο λήψης αποφάσεων ή σύναψης συμφωνιών μονομερώς, χωρίς να τηρούνται οι μηχανισμοί που καθορίζονται στην ίδια πολιτική συμφωνία της Λιβύης.
  3. Επαναλαμβάνουμε την απόρριψη της καταχρηστικής εκμετάλλευσης από τον αλ Σάρατζ της διεθνούς αναγνώρισης της Πολιτικής Συμφωνίας του Σκιράτ Λιβύης. Η επιμονή του Φαγέζ αλ Σάρατζ να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση πριν από τη σύγκληση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη επιβεβαιώνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι δεν είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ίδιος δεν είναι ικανός να εκπροσωπεί οποιαδήποτε προοπτική πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.
  4. Προειδοποιούμε για αυτή τη σοβαρή παραβίαση της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης που αγνοεί τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από το Προεδρικό Συμβούλιο, οι οποίες έχουν λάβει μια σοβαρή διεθνή τάση, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου εμπλέκει τη Λιβύη και τους ανθρώπους της σε κρίσεις με τις γειτονικές τους χώρες και την περιφερειακή γεωπολιτική/στρατηγική σφαίρα. Η εμπλοκή της Λιβύης στην περιφερειακή πολιτική πόλωση είναι σίγουρα ενάντια στα υψηλά συμφέροντα της Λιβύης και του λαού της Λιβύης.
  5. Επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας να απορρίψουμε τις προσπάθειες του Προεδρικού Συμβουλίου να θεσμοθετήσει την κατάφωρη και επικίνδυνη τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και να νομιμοποιήσει τις αμφίβολες δραστηριότητές του για την υποστήριξη της τρομοκρατίας με τα διακριτικά μνημόνιο συμφωνίας. Όλοι οι Λιβύοι κατανοούν πλήρως αυτά τα παράνομα προγράμματα.
  6. Έχουμε ξεκινήσει, χρησιμοποιώντας τα νομικά και πολιτικά μας εργαλεία, τις προσπάθειες να αναστείλουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις παραβιάσεις από τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε ιδιαιτέρως τις θέσεις της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, καθώς και οι δύο χώρες τόνισαν την παραβίαση της Συνταγματικής Διακήρυξης και της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας από τον αλ Σάρατζ. Προσβλέπουμε σε παρόμοιες θέσεις από τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα μετά την ύποπτη σιωπή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και του Προϊσταμένου της ενάντια σε αυτήν την καταφανή παραβίαση, η οποία αναπόφευκτα προέκυψε από τη νομιμοποίηση του UNSMIL για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης από τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Καλώ τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Συνταγματικό Επιμελητήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιβύης να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για τη σοβαρή αυτή παραβίαση της κυριαρχίας και των νόμων της Λιβύης και να ανανεώσουν την έκκληση προς όλους τους Λίβυους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τερματίσουν αυτή τη σκοτεινή εποχή, κατά την οποία ο αλ Σάρατζ κατάφερε να μετατρέψει την πολιτική συμφωνία της Λιβύης και τους οργανισμούς της σε μια εθνική και περιφερειακή καταστροφή που πρέπει να εξαλειφθεί αμέσως.

Δρ Fathi Al-Majbari

Αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας"

Στέλνει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης η Τουρκία;

Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας παραμένει η συμφωνία με τη Λιβύη και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, η τουρκική πλευρά δείχνει να κλιμακώνει τη ρητορική της. Τόσο στελέχη της κυβέρνησης, όσο και σύσσωμος ο Τουρκικός Τύπος, υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα είναι η «δίκαιη λύση» που θα φέρει ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έχει ως πρώτο θέμα τις αντιδράσεις για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Το ρεπορτάζ, που τιτλοφορείται ως «όλοι σε πανικό», αναφέρεται στην ανησυχία που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Σε παρόμοιο τόνο -και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου Ερντογάν- η Hurriyet υποστηρίζει ότι πλέον «η Ελλάδα εκβιάζει τη Λιβύη», κάνοντας ειδική μνεία στην προειδοποίηση που απηύθυνε το ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνας.

Η Cumhuriyet, από την πλευρά της, δημοσιεύει χάρτες με τα «νέα» θαλάσσια σύνορα, εστιάζοντας στα νησιά που -όπως… ισχυρίζεται- δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, η Αγκυρα πιθανώς σχεδιάζει μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, που θα έχει ποικίλους κινδύνους.

Βάσει πληροφοριών που επικαλέστηκε, η Λιβύη μπορεί να δώσει ένα οικόπεδο πάνω στη γραμμή Ελλάδας, προκειμένου να πατήσει «πόδι» η Τουρκία. Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να σταλεί ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας σε εκείνο το σημείο. Στόχος δεν θα είναι το πετρέλαιο, αλλά το γεωπολιτικό μήνυμα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ