Αρχείο

Συναγερμός στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων – Μνήμες τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις σε Λονδίνο και Χάγη

Τρόμος και ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, μετά τις 2 τρομοκρατικές επιθέσεις σε Λονδίνο και Χάγη, για αντίποινα μετά την δολοφονία του αρχηγού του ISIS.

Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αρχές για τρομοκρατικό χτύπημα ενόψει των εορτών, ύστερα και από τις δύο επιθέσεις σε Λονδίνο, Χάγη και Γαλλία.

Σε μια περίοδο που η μετανάστευση, μετά και τον πόλεμο στη Συρία, βρίσκεται σε έξαρση, αλλά και ύστερα από την δολοφονία του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι πιθανότητες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Μέχρι στιγμής, τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Χάγη, έχουν σημειωθεί επιθέσεις, ενώ έχουν αποτραπεί τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν ύποπτο ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη διάπραξη επιθέσεων παρόμοιων με εκείνες στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

Στις 29 Οκτωβρίου, τρία άτομα, μέλη του ISIS συνελήφθησαν σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη. Οι τρεις άνδρες φέρεται ότι τρομοκρατικό χτύπημα σήμερα στις τελετές εθνικής γιορτής.

Στις 29 Νοεμβρίου, στο London Bridge επικράτησε πανικός μετά από επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων, με την Μητροπολιτική Αστυνομία να ανακοινώνει ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό σαν να είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Μάλιστα, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, χωρίς ωστόσο να έχει αποδεικτικά στοιχεία.

Την ίδια μέρα, στη Χάγη, ακόμα ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε τρία άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Νοέμβρη, ο εκπρόσωπος του ISIS, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ, είχε προειδοποιήσει για εκδίκηση.

Προειδοποίηση… ρουτίνας και στην Ελλάδα
Με ανακοίνωση της η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των εορτών, τα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας συνεχιζόμενων απειλών από διεθνείς -όπως αναφέρει- τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα.

Ωστόσο στην πορεία, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση ρουτίνας, η οποία συνηθίζεται να στέλνετε ενόψει των εορτών και πως η Ελλάδα παραμένει στη λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας:

«Τοποθεσία: Ελλάδα - Σε ολόκληρη τη χώρα

Συμβάν: Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που παρουσιάζουν διεθνικές τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα τα οποία εμπνέονται από βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία, σε όλη την Ευρώπη.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές, συνεχίζουν να εστιάζουν σε τοποθεσίες όπως χριστουγεννιάτικες αγορές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, νυκτερινά καταστήματα διασκέδασης, τοποθεσίες (θρησκευτικής) λατρείας, κόμβους μεταφορών και άλλους μαλακούς στόχους στους οποίους συχνάζουν τουρίστες».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση προτρέπει σε ενέργειες που πρέπει να λάβουν οι Αμερικανοί τουρίστες.

«Να είστε σε συνεχή επαγρύπνηση σε εορταστικά δρώμενα και φεστιβάλ, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και σε πολυσύχναστα μέρη.

Αναθεωρήστε τα δικά σας προσωπικά μέτρα ασφάλειας.

Να επιθεωρείτε συχνά τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κινείστε.

Να ενημερώνεστε από τα τοπικά ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως και πέρυσι τον Δεκέμβριο, η πρεσβεία είχε εκδώσει ακριβώς ίδια ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...