Αρχείο

Μετρά πληγές η Χαλκιδική: Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών - Βίντεο-σοκ από τη θεομηνία - Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της μετά την πρωτοφανή θεομηνία που άφησε πίσω της επτά νεκρούς (έξι τουρίστες από Ρουμανία, Ρωσία και Τσεχία κι έναν Έλληνα ψαρά), ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και απόγνωση, ενώ ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αποτελεί ενδεικτικό του σοκ που έζησαν κάτοικοι και τουρίστες.

Τις στιγμές τρόμου που έζησαν κάτοικοι, τουρίστες, επισκέπτες και επαγγελματίες της Χαλκιδικής όταν χτύπησε η θεομηνία που προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων καταγράφει βίντεο που απαθάνατισε Βρετανός τουρίστας.

Ο 48χρονος Άντι Τζίλχριστ απολάμβανε το επιδόρπιό του μαζί με την 43χρονη σύζυγό του Κέιτι και την 9χρονη κόρη τους Γκρέις σε εστιατόριο πεντάστερου ξενοδοχείου όταν ξέσπασε η καταιγίδα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο τα βαριά τζάμια άρχισαν να κουνιούνται «σαν χαρτοπετσέτες» σύμφωνα με τον 48χρονο. Είναι χαρακτηριστικές οι φωνές των εργαζομένων στο εστιατόριο «τρέξτε, μπείτε μέσα».

https://www.facebook.com/2797968266941335/videos/326752871598397/

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο» δηλώνει στην Daily Mail ο Τζίλχριστ προσθέτοντας πως «όποιος ήταν έξω κατά τη διάρκεια της θεομηνίας δεν δεν θα είχε καμία ελπίδα. Αν ήσουν σε ένα μπαλκόνι θα σε πέταγε χιλιόμετρα μακριά μέχρι να περάσει η κακοκαιρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κόρη του τρομοκρατήθηκε από όσα συνέβαιναν και έτρεξε να βρει καταφύγιο μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους στις τουαλέτες του εστιατορίου.

Προσθέτει, τέλος, ότι το ίδιο φοβισμένοι ήταν και οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο που «μου έλεγαν ότι ούτε οι ίδιοι ούτε κανείς άλλος δεν είχε δει κάτι τέτοιο».

Μέσα σε λίγα λεπτά, η Χαλκιδική έζησε πρωτοφανείς καταστάσεις και βυθίστηκε στο πένθος. Οι εικόνες της καταστροφής «μαρτυρούν» πως απαιτείται μάχη με το χρόνο για να επιστρέψει η κανονικότητα άμεσα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε άμεσα έκτακτες επιχορηγήσεις και με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου αποφασίστηκε να δοθούν 200.000 ευρώ στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας και 100.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιστρέψει το ρεύμα στην περιοχή έως το Σάββατο. Ήδη, πάντως, σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία που χτύπησε το βράδυ της Τετάρτης (10.09.2019) τη Χαλκιδική κατέστρεψε περισσότερους από 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας! Οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται χωρίς σταματημό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική:

Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθείτις επόμενες ώρες.

Χαλκιδική

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν πάει στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εξάλλου την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρύνονται και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ