Αρχείο

Σπάνιες φωτογραφίες από το εσωτερικό των ανακτόρων στο Τατόι - Συγκινούν και θλίβουν

Το Τατόι που άλλοτε έσφυζε από ζωή σήμερα μας δείχνει τα απομεινάρια του. Σπάνιες φωτογραφίες από το εσωτερικό που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και προκαλούν θλίψη.

Οι εικόνες που ξεπηδούν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας δείχνουν επίσης κορνίζες στου τοίχους με οικογενειακά ενσταντανέ , θαλασσογραφίες, πολυελαίους, μικρά και μεγάλα έπιπλα, κουρτίνες, ταπετσαρίες και γύψινα διακοσμητικά. Το υλικό προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Άγγλου φωτογράφου Αλεξάντερ Λάμοντ Χέντερσον που είχε έρθει στην Αθήνα την περίοδο των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων και επισκέφτηκε το Τατόι.

Το μικρό σαλόνι της βασίλισσας Ολγας.Το μικρό σαλόνι της βασίλισσας Ολγας.Το γραφείο του βασιλιά Γεωργίου Α΄.Το γραφείο του βασιλιά Γεωργίου Α΄.Το μεγάλο σαλόνι. Το μεγάλο σαλόνι. Μια υπέροχη θαλασσογραφία που βρισκόταν στα θερινά ανάκτορα. Μια υπέροχη θαλασσογραφία που βρισκόταν στα θερινά ανάκτορα.

Οι φωτογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά σε έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στο κτίριο της Πινακοθήκης Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα). «Η σπουδαιότητα των φωτογραφιών αφορά το γεγονός οτι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει αντίστοιχα τεκμήρια από το εσωτερικό του Ανακτόρου στα χρόνια του Γεωργίου Α’» λέει στο iefimerida.gr o Πρόεδρος των Φίλων Κτήματος Τατοίου Βασίλης Κουτσαβλής.

Η έκθεση περιλαμβάνει και άλλες φωτογραφίες από τη ζωή στην Αθήνα εκείνη την εποχή όπως την είδε μέσα από τον φακό του ο Α.Λ. Χέντερσον ο οποίος υπήρξες διάσημος φωτογράφος στη χώρα του και είχε τιμηθεί από τη Βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας.

Εγκατάλειψη

Στο Τατόι -που πέρασε στο Ελληνικό δημόσιο το 2003- βασιλεύουν πλέον μόνο η ερημιά και η εγκατάλειψη. Συνδεδεμένος με τον πλέον ενοχλητικό θεσμό της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο επίγειος παράδεισος της Αρχαίας Δεκέλειας ακόμα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη και τα αρχιτεκτονικά θαύματα που είναι σκορπισμένα σ’ ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, χάσκουν μισογκρεμισμένα. Στην έκταση των 42.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα, δάση, κτίσματα και αντικείμενα λεηλατούνται από τον καιρό και τους εισβολείς ακολουθώντας τη μοίρα της βαριάς ιστορίας τους, παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συνταχθεί αλλεπάλληλες μελέτες αξιοποίησης. Το μεγαλεπήβολα σχέδια να μετατραπεί το πρώην βασιλικό κτήμα σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, στα πρότυπα των Βερσαλλιών και άλλων πρώην βασιλικών κατοικιών της Ευρώπης παρ’ ότι προωθούνται με επιμονή από το Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου «σκοντάφτουν» στην πολυπλοκότητα των υπηρεσιών και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις .

Το Τατόι σήμερα, ρημάζει πλήρως εγκαταλελειμμένο. Το Τατόι σήμερα, ρημάζει πλήρως εγκαταλελειμμένο. Διαλυμένη άμαξα.Διαλυμένη άμαξα.Το παλιό οινοποιείο του Τατοΐου. Το παλιό οινοποιείο του Τατοΐου.

Το 2016 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη και τη στατική προμελέτη για την αποκατάσταση του ανακτόρου του κτήματος Τατοΐου, που είχε υπολογιστεί ότι θα κοστίσει 11 εκατ. ευρώ, ώστε να πάρει τη μορφή που είχε μετά το 1884 , την εποχή του Γεωργίου του Α’. Ούτε αυτό το σχέδιο όμως προχώρησε ενώ ακόμα και τμήματα της οικοσκευής της πρώην βασιλικής οικογένειας , που περιλαμβάνουν από φλυτζάνια και πιάτα μέχρι σπάνια έργα τέχνης, στοιβάζονται πρόχειρα μέσα κοντέινερ παρ’ ότι πριν από λίγα χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν φροντίσει να καθαριστούν, να γυαλιστούν και να αναπαλαιωθούν με κάθε λεπτομέρεια.

Σπάνιες πορσελάνες που διασώθηκαν. Σπάνιες πορσελάνες που διασώθηκαν. Πριν μερικά χρόνια συντηρήθηκαν πλήρως. Πριν μερικά χρόνια συντηρήθηκαν πλήρως.

Πριν από λίγους μήνες η τότε Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε ανακοινώσει την ένταξη της αποκατάστασης του πρώην ανακτόρου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Ακόμα πάντως το Τατόι παραμένει έκθετο σε κάθε λογής εισβολείς. Εκδρομείς χρησιμοποιούν τα κτήματα ακόμα και για ...μπάρμπεκιου, οι βανδαλισμοί είναι συχνό φαινόμενο ενώ τα τελευταία χρόνια οι φωτογράφοι έχουν ανακαλύψει στα πρώην βασιλικά ανάκτορα το ιδανικό φόντο για γαμήλιες φωτογραφήσεις μπροστά στα κτίσματα , στους κήπους αλλά και στα αυτοκίνητα–αντίκες της πρώην βασιλικής οικογένειας .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ