Αρχείο

Ταραχή στην Άγκυρα για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: «Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση από την Τουρκία» - Έξαλλοι και οι Ρώσοι

Μια άλλη, διαφορετικού τύπου ερμηνεία μας δημοσιοποιεί ο ρωσικός τύπος επικαλούμενος τις προσπάθειες της Αμερικής για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Ελλάδα, ερμηνεύοντας την ως «εκδίκηση εναντίον της Τουρκίας λόγω της αγοράς των πυραύλων S-400».

«Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση από την Τουρκία», αναφέρεται σε πλήθος ρωσικών δημοσιευμάτων. Η προσπάθεια των Αμερικανών να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα αναφέρεται ευρέως σε εφημερίδες στη Ρωσία.

Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets, σε ανάλυση της που δημοσιεύθηκε από τον Dmitri Muzalevski, γράφει ότι οι ΗΠΑ εξοργίστηκαν με την Μόσχα μετά την συμφωνία για την πώληση πυραύλων μακρού βεληνεκούς στην Τουρκία και αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση.

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επεκτείνουν την κλίμακα στρατιωτικών βάσεων και ασκήσεων στην επικράτεια της Ελλάδας".

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, Ελλάδα και ΗΠΑ αύξησαν την στρατιωτική τους συνεργασία σε βάρος της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αυξήσουν ακόμα περαιτέρω την στρατιωτική τους συνεργασία, ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες αμερικανο-τουρκικές σχέσεις", καταλήγει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή σήμερα η εφημερίδα καθημερινή παρουσίασε δήλωση Αμερικανού διπλωμάτη που ανέφερε ότι: «η σχέση Αθηνών - Ουάσιγκτον βρίσκεται σε ένα σημείο στο οποίο είχε να βρεθεί σχεδόν 50 χρόνια», μιλώντας ο ίδιος σε ανωνυμία, έχοντας όμως πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, που όπως φαίνεται υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για τους τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών."

Η συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας είναι, φυσικά, απότοκο της γενικότερης αντίληψης που φαίνεται να υπάρχει πλέον στην Ουάσιγκτον, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ μπορεί να τύχουν σημαντικής αναβάθμισης.

Η Ελλάδα, η Κύπρος αποτελούν μια κρίσιμη προσθήκη στα κράτη « προκεχωρημένα φυλάκια» των ΗΠΑ.

Στο άρθρο μας με τίτλο (Οι Αμερικανοί «μετακομίζουν» Ελλάδα: Γεμίζει βάσεις των ΗΠΑ η χώρα μας – Η γεωπολιτική τράπουλα ανακατεύεται), αναφέραμε ότι οι ΗΠΑ μέσω του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού Ντάνφορντ, έκαναν πρόσφατα σοβαρή πρόταση, η οποία από ότι όλα δείχνουν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά, για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων τα επόμενα 5-10 χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας σε Συρία-Λιβύη.

Ο «ξαφνικός έρωτας» των ΗΠΑ για την Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών, αφορά κυρίως την προκλητικότατη, για την Ουάσιγκτον, στάση του απρόβλεπτου πλέον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρότι δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο από την Δύση και τους μηχανισμούς της, σε οικονομία, εμπόριο και αλλού, βρίσκει λύσεις , έστω και προσωρινές σε Ρωσία, Κίνα και σε φιλικά μουσουλμανικά κράτη του Κόλπου.

Δείχνει να «αντέχει» ο σουλτάνος έχοντας μαζί του φανατικά ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, στο οποίο έχει δαιμονοποιηθεί ο Τραμπ και ειδικά οι ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ιστορία στο συγκεκριμένο θέμα, ότι η δύση μέσω της Βρετανίας το 1918-20 διέλυσε την τουρκική αυτοκρατορία διαμορφώνοντας την σημερινή κατάσταση στην Μ.Ανατολή, υπακούοντας σε σχέδια που είχαν εκπονηθεί από το 1900 για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων σε ολόκληρη την περιοχή.

Τώρα τα σχέδια περιλαμβάνουν το Κουρδιστάν, το οποίο θα γίνει ότι και να φωνάζει ο Τούρκος ηγέτης.

Οι ΗΠΑ θέλουν βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο επίσης, διότι δεν θέλουν να επιτρέψουν στην Τουρκία μερίδιο στα τεράστια κοιτάσματα της Α.Μεσογείου (Νότια Κρήτη-Αιγαίο), ενώ θέλουν να ασφαλίσουν τον αγωγό East Med που ξεκινά από το Ισραήλ και καταλήγει στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει την Ελλάδα ως τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει εφιαλτικές εξελίξεις στην, υπό κατάρρευση, Τουρκία, ενώ παράλληλα στήνουν αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω και από την Κύπρο, κάτι που αποτελεί προοίμιο της ένταξης του νησιού στο ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι πλέον για πολλούς λόγους δεν θεωρούνται αξιόπιστοι σύμμαχοι και αυτό θα αλλάξει τα πάντα στην περιοχή μας τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Το κυριότερο γεγονός για τις ΗΠΑ είναι ότι ο Ερντογάν έχει κλωνοποιήσει το είδος του, εγκαθιδρύοντας ένα στυγνό καθεστώς (από πολλούς ''Ερντογάν'') το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν λείψει ο ηγέτης του.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή