Αρχείο

Διπλό παιχνίδι από τον σχισματικό Φιλάρετο: Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα με την Μόσχα θα πάμε στο Φανάρι

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Σε χθεσινό του άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ μετά την αποκάλυψη για την επιστολή του σχισματικού “Πατριάρχου Κιέβου” προς την ρωσική εκκλησία θέσαμε τον προβληματισμό αν ο σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος παρακάμπτει το Φανάρι με το οποίο συνδιαλέγονταν τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια οι Ουκρανοί αξιωματούχοι που τον στηρίζουν και πάει κατευθείαν στον άμεσο ενδιαφερόμενο, τον Ρώσο συγγενή...

Κατά πως φαίνεται η επιστολή του στην Ιεραρχία της ρωσικής Εκκλησίας είναι ένας ακόμη ελιγμός του Φιλάρετου.... Σε νέες του δηλώσεις ο “Πατριάρχης Κιέβου” επανέλαβε πως στόχος είναι η αυτοκεφαλία του UOC-KP και πως το “ανάθεμα” εκ μέρους των Ρώσων πρέπει να απασχολεί τους ίδιους και όχι εκείνον....

“Το Πατριαρχείο Κιέβου είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την αυτοκεφαλία του, αλλά θα επιλύσει το ζήτημα αυτό με την Κωνσταντινούπολη εάν αρνηθεί η Μόσχα”, δήλωσε ο επικεφαλής των σχισματικών του “Πατριαρχείου Κιέβου”.

"Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον διάλογο [με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία]. Η Μόσχα τον ξεκίνησε. Εμείς συζητάμε για την αυτοκέφαλη λειτουργία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, διότι μας πρόσφεραν συμφιλίωση και πορεία προς τη συμφιλίωση. Και κάναμε αυτό το βήμα "δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Παρασκευή.

Συμπλήρωσε δε ότι πιστεύει ότι η ιστορία με την επιστολή δεν θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του “Πατριαρχείου Κιέβου” και της Κωνσταντινούπολης.

“Ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία είναι ένα κανονικό έδαφος της Κωνσταντινούπολης”, τόνισε

"Αν η Μόσχα δεν θέλει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις μαζί μας για μια αυτοκέφαλη εκκλησία, θα έχουμε διαπραγματεύσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για την αυτοκεφαλία.Η αυτοκεφαλία είναι ο στόχος μας ", ανέφερε.

Είναι σαφές πως με την επιστολή ο Φιλάρετος παίζει διπλό παιχνίδι πιέζοντας και τις δύο πλευρές, Μόσχα και Φανάρι, με την λογική του “αν δεν μας εξυπηρετήσετε εσείς πάμε στους άλλους”...

Κι αυτό μιας και τα ρωσικά ΜΜΕ διατυμπάνισαν την επιστολή του ως αίτημα “μετανοίας”...

Πάντως το ρωσικό αναθέμα δεν προκαλεί ανησυχία στον Φιλάρετο, αντίθετα όπως δήλωσε δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας από ότι στον ίδιον.

"Το ανάθεμα δεν με ενοχλεί προσωπικά, το αναθέμα δεν υπάρχει για μένα", δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου.

"Το ανάθεμα ενοχλεί εκείνους που το κήρυξαν [...] επειδή αυτό το ανάθεμα τους εμποδίζει να προσεύχονται μαζί μας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ