Αρχείο

Βρώμικα παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία - Μονομερής δέσμευση περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου - Ετοιμο να στήσει «θερμό» επεισόδιο το καθεστώς του Ρ. Τ. Ερντογάν

Σε μια ακόμη προκλητική κίνηση με την οποία επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο προχώρησε η Άγκυρα. Ήδη, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας δείχνουν κλιμάκωση και όπως εκτιμάται ο επόμενος μήνας μπορεί να είναι... θερμός.

Εδώ και μήνες η Τουρκία προκαλεί και έχει ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των προκλήσεων. Από παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, τζαρτζαρίσματα στη θάλασσα μεταξύ σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού ή και του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα του επιτελείς του Πενταγώνου είναι οι συνεχείς δεσμεύσεις περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.

Ετσι λοιπόν, σε μονομερή δέσμευση των τριών μεγάλων περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου, απορρίπτοντας τις «διορθώσεις» στις οποίες είχαν προβεί οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, και στην έκδοση των σχετικών εξαγγελιών προχώρησε η Τουρκία.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι δεσμεύει περιοχές για διάστημα ενός έτους μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, ενώ τα τουρκικά πεδία βολής επικαλύπτουν και ελληνικό εναέριο χώρο… Με αφορμή μάλιστα και άλλη άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου η Τουρκία βρήκε και πάλι την ευκαιρία να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των10 ν.μ. και δεν προτίθεται να καταθέσει σχέδια πτήσης για τα τουρκικά μαχητικά που θα συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Η Τουρκία είχε υποβάλλει κατά την συνήθη πρακτική αίτημα στις ελληνικές Αρχές γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτό θα απορριφθεί και ότι η Αθήνα θα τροποποιήσει τις δεσμεύσεις, θα αφαιρέσει τις περιοχές που επικαλύπτουν ελληνικό εναέριο χώρο (τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα) και συγχρόνως θα ζητήσει την υποβολή σχεδίων πτήσης αλλά και περιορισμό του χρόνου της άσκησης (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου). Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α5882/16 κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ βάσει του τουρκικού αιτήματος και «κάτω υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτή την επίμονη συμπεριφορά της Ελλάδας ,η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να εκδώσει με δική της πρωτοβουλία τις αναγκαίες ΝΟΤΑΜ για την περιοχή των ασκήσεων.

Η Τουρκία» καταλήγει η ΝΟΤΑΜ «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της αεροπλοΐας». Η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α5882/16 δεσμεύει πεδίο βολής μεταξύ Σαμοθράκης, Θάσου και Λήμνου, η ΝΟΤΑΜ Α5876/16 περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας, Άνδρου, Τήνου και η Α5875/16 περιοχή μεταξύ Αγ. Ευστρατίου, Σκύρου, Ψαρών και Χίου. Είναι οι περιοχές για τις οποίες είχε εκδώσει και NAVTEX προ ολίγων ημερών η Τουρκία.

Η Ελλάδα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ 2816/16 για την διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας για το διάστημα 2 Ιανουάριου έως 28 Φεβρουαρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές απαντώντας στο αίτημα των τουρκικών αρχών εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ στην οποία όμως κατά πάγια τακτική επισημαίνονται τα εξής: Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να πετούν με το σύστημα VFR(Visual Flight Rules),θα πρέπει να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας διαρκώς, δεν θα επηρεάσουν τον Ελληνικό Εναέριο χώρο εντός των 10 ν.μ. και θα υποβάλλουν Σχέδια πτήσης.

Οι συστάσεις αυτές αφορούν τόσο τις ασκήσεις στα τρία πεδία βολής, όσο και σε άσκηση στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Τα πεδία βολής είναι αυτά που ζήτησε η Τουρκία με τροποποίηση όμως των συντεταγμένων ώστε να μην επικαλύπτουν ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και με περιορισμό του χρόνου δέσμευσης μέχρι τις 28 Φεβρουάριου, αντί της 29ης Δεκεμβριου2017 που ζητούσε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, η Αθήνα επανήλθε στις 29 Δεκέμβριου και με τις ΝΟΤΑΜ Α2828/16 και Α2819/16 απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς και κηρύσσει άκυρη την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α5875/16 καθώς όπως επισημαίνεται αφορά τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών όπου η μόνη αρμόδια αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του ICAO, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας Επίσης οι ελληνικές Αρχές επισημαίνουν ότι στο αρχικό τουρκικό αίτημα αλλά και στην ΝΟΤΑΜ Α5875/16 ο τουρκικός σχεδιασμός για την άσκηση επικαλύπτει ακόμη και ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το τουρκικό αίτημα περιείχε μακρόχρονες δεσμεύσεις εναέριου χώρου σε αντίθεση με τις σχετικές συστάσεις του ICAO. Συνεπώς, επισημαίνει η ελληνική ΝΟΤΑΜ, η περιοχή που ζητήθηκε από την Τουρκία δεν είναι διαθέσιμη και η ΝΟΤΑΜ Α5875/16 είναι άκυρη και ανίσχυρη.

Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α5866/16 χαρακτηρίζει «πρωτοφανή και προκλητική» την πρακτική της Ελλάδας να καθορίζει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο δηλώνοντας ότι έτσι παραβιάζεται το δικαίωμα χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου. «Αυτή η παράνομη πρακτική της Ελλάδας δεν γίνεται αποδεκτή από την Τουρκία», αναφέρει η τουρκική αναγγελία. Οι Τούρκοι με την ΝΟΤΑΜ Α5866/16 αμφισβήτησαν το πλαίσιο που έθετε η ΥΠΑ για την διεξαγωγή των ασκήσεων (σεβασμός 10 ν.μ., κατάθεση σχεδίων πτήσης κλπ.) και στην απάντηση της η Αθήνα απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ως παραπλανητικούς και στερούμενους νομικής βάσης και δηλώνεται ότι η Ελλάδα ασκώντας την κυριαρχία της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο καθιέρωσε από το 1931 «χωρικά ύδατα» 10 ν.μ. για τις ανάγκες της αεροναυτιλίας και τον αποτελεσματικό έλεγχο της και ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν υπερβαίνει τα 10 ν.μ. «Η Τουρκία σεβάστηκε πλήρως το εύρος του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου για 44 χρόνια μέχρι το 1975, αλλά είναι τώρα η μοναδική χώρα που δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με τα χωρικά ύδατα που θεσπίστηκαν το 1931.

Η Ελλάδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως την κυριαρχία της» επισημαίνει η ελληνική ΝΟΤΑΜ και αφού αναφέρει συγκεκριμένες αποφάσεις του ICAO προσθέτει ότι οι ελληνικές Αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες επιφορτισμένες με την εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης του Σικάγο του ICAO για την ανεμπόδιστη, κανονική και ασφαλή εναέρια κυκλοφορία…».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ