Αρχείο

Η απειλή από τη Ρωσία: Η Θανατηφόρα και δυσλειτουργική αυτοκρατορία του Βλαντιμίρ Πούτιν»

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Mitt Romney, ένας Δημοκρατικός υποψήφιος, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν " ο νούμερο ένα γεωπολιτικός εχθρός" της Αμερικής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ άλλων, χλεύασε τότε αυτήν την δήλωση λέγοντας ότι : «το 1980 είναι πολύ μακρινό και από την λήξη του ψυχρού πολέμου έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια». Πώς αλλάζουν όμως  οι καιροί. Μετά την την ρωσική κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ , την  μαζική σφαγή στη Συρία, την προσάρτηση της  Κριμαίας και την «άνετη» ομιλία από την Μόσχα  για την χρήση πυρηνικών όπλων, η άποψη του  Romney έχει γίνει συμβατική σοφία, τονίζει το αμερικανικό δημοσίευμα  του The Economist.

Ο μόνος Αμερικανός πολιτικός που έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά είναι ο σημερινός δημοκρατικός υποψήφιος, Donald Trump.

Κάθε εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, βρίσκει νέους τρόπους για να τρομάξει τον κόσμο. Πρόσφατα μετακόμισε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές κοντά στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Αυτή την εβδομάδα έστειλε μια ομάδα μάχης από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη για την Μεσόγειο . Ο Ρώσος πρόεδρος έχει απειλήσει να καταρρίψει επίσης κάθε αμερικανικό αεροσκάφος που θα επιτεθεί  στις δυνάμεις του «δεσπότη» της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ  δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Αμερική είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και 40 χρόνια. Η ρωσική τηλεόραση είναι γεμάτη με ειδήσεις  από βαλλιστικούς πυραύλους και καταφύγια.

«Αναιδής συμπεριφορά» που θα μπορούσε να έχει "πυρηνικές συνέπειες», προειδοποιεί ο  Ντμίτρι Κισέλεφ , ένας σύμβουλος  του Πούτιν που επαναλαμβάνει τα λόγια του λέγοντας ότι «εάν ένας πόλεμος είναι αναπόφευκτος, τότε θα πρέπει να κινηθούμε πρώτοι».

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν πρόκειται να πάει σε πόλεμο με την Αμερική. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς αυτής είναι παραπλανητική και δεν  αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα και την τάξη. Και το πρώτο βήμα για την απάντηση της απειλής αυτής είναι να γίνει κατανοητό  ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν είναι ένα σημάδι της αναζωπύρωσης, αλλά  μια χρόνια εξουθενωτική αδυναμία.

Ειδική έκθεσή της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθορίζει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία της. Η γήρανση του πληθυσμού της που  αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% μέχρι το 2050, είναι ένα μέγα θέμα.

Αντ 'αυτού ο κ Πούτιν ηγήθηκε μιας τεράστιας οικονομικής  αύξησης μεταξύ 2005 και 2015, ενώ το μερίδιο του  ρωσικού  ΑΕΠ που προέρχεται από τις δημόσιες δαπάνες και των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων αυξήθηκε από 35% σε 70%.

Ο Πούτιν επιδίωξε να αντισταθμίσει την ευπάθεια στο εσωτερικό του  με την επιθετικότητα στο εξωτερικό. Με μαζικές διαμαρτυρίες  μετά τις εκλογές νοθείας στο 2011-12, η εκλεπτυσμένη αστική μεσαία τάξη της Ρωσίας έδειξε ότι λαχταρά  για ένα σύγχρονο κράτος.

Όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν υψηλή, ο κ Πούτιν θα μπορούσε να τους αντισταθεί, αγοράζοντας υποστήριξη. Τώρα,  χρησιμοποιώντας τα εργαλεία προπαγάνδας του και  με το  μαστίγιο του εθνικισμού , όλα άλλαξαν.

Για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου , οι σύμβουλοι του  Ομπάμα υπέθεταν  ότι, επειδή η Ρωσία είναι σε μια φθίνουσα πορεία , και απαιτούνταν πολύ προσοχή .

Ωστόσο, μια αδύναμη, ανασφαλής, και απρόβλεπτη χώρα με πυρηνικά όπλα είναι περισσότερο  επικίνδυνη, ακόμη και από την κραταιά Σοβιετική Ένωση .

Σε αντίθεση με τους σοβιετικούς  ηγέτες μετά τον Στάλιν, ο  Πούτιν κυβερνά μόνος του , ανεξέλεγκτα από Πολιτικό Γραφείο. Αυτός θα μπορούσε να παραμείνει υπεύθυνος με τον έναν ή άλλο τρόπο  για τα επόμενα χρόνια. Η ηλικία του το επιτρέπει άλλωστε .

Τι θα πρέπει να κάνει η δύση; Ο χρόνος είναι με την  πλευρά της . Οι  ανάγκες τροφοδοσίας της Ρωσίας και οι αντιφάσεις, θα ρίξουν την χώρα αυτή στα  ερείπια.

Η Μόσχα έχοντας ως στόχο να δυσφημίσει και να διαβρώσει τις φιλελεύθερες αξίες,   καλλιεργώντας την ιδέα ότι η δύση είναι εξίσου διεφθαρμένη όπως η Ρωσία, και ότι το πολιτικό της σύστημα είναι εξίσου στημένο, θα πέσει στην παγίδα.

Θέλει να δημιουργήσει μια διαιρεμένη Δύση που θα έχει χάσει την πίστη και την ικανότητά της να διαμορφώνει τον κόσμο. Σε απάντηση, η Δύση πρέπει να είναι ενωμένη και σταθερή, καταλήγει ο Αμερικανός πολιτικός , ο οποίος προφανώς έβλεπε όνειρο και ξύπνησε απότομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ