Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επίσημα «πράσινο φως» για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας- Τουρκία: «Διεκδικούμε 16 νησιά» επιβεβαίωση pentapostagma.grΔυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε όταν είχαμε αναφέρει ότι ο Ερντογάν έλαβε το «πράσινο φως» από την τουρκική αντιπολίτευση για έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Ελλάδας (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε το πράσινο φως από την τουρκική αντιπολίτευση...).Επίσημα, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι διεκδικούν 16 νησιά από τη χώρα μας και δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα.

Με μία προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προβλήματα θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επανήλθε στο θέμα, απαντώντας στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου της χώρας.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Υπογραμμίζεται ότι «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Στην επίμαχη δήλωσή του, που προκάλεσε και την αντίδραση της Αθήνας, ο Ερντογάν είχε αναφέρει:

«Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».
https://www.youtube.com/embed/hJzM0zoYTdg

 

Ξαναδείτε τα άρθρα μας με τις εκτενείς αναφορές στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών συνόρων: ΕΚΤΑΚΤΟ: Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης έθεσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν... και Η «τέλεια καταιγίδα» έφτασε και η χώρα αναζητά πρωθυπουργό με... Βalls

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ