Αρχείο

Ο Ερντογάν Πιέζει την Ελληνική Κυβέρνηση – Ακόμα και το Πτώμα της Τουρκίας θα Φοβηθούνε Κάποιοι στο ΥΠΕΞ και το ΥΕΘΑ … - Είναι Ντροπή να Υποκύψει η Κυβέρνηση …

Είναι πραγματικά ακατανόητο, το πώς γίνεται να μας πιέζει η Τουρκία να κάνουμε ότι θέλει, με τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζητήσανε πολιτικό άσυλο. Μάλιστα είναι τελείως εκτός λογικής εάν  ισχύουν όσα διαδίδει ο ίδιος ο Ερντογάν,  ότι δηλαδή συμφώνησε,  για την ακρίβεια εκβίασε, τον Έλληνα πρωθυπουργό να του στείλουν άμεσα, μάλιστα του έδωσε και διορία μιας εβδομάδος, τους οκτώ Τούρκους προδότες, όπως τους χαρακτήρισε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δηλαδή ο Ερντογάν που δεν έχει πλέον αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις, ούτε για δείγμα, έτσι που καταντήσανε όλοι τους στην Τουρκία, αντί να μας παρακαλάει να τους σεβαστούμε τώρα που είναι σε αδυναμία, έρχεται να μας απειλήσει … και εμείς αντί να τον στείλουμε … καθόμαστε και τον ακούμε να μας βάζει και χρονοδιάγραμμα στις αποφάσεις του Ελληνικού κράτους… Ας μην θυμηθούμε τώρα και την μειονότητα που έβαλε μπροστά για να μας εκβιάσει περισσότερο …

Έτσι, έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έπειτα από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν άσυλο και συνελήφθησαν με κατηγορίες για είσοδο στο ελληνικό FIR χωρίς άδεια. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιλεγεί διαδικασία fast track για την έκδοση των αξιωματικών που εμπλέχθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην γειτονική χώρα.

Εφόσον ακολουθηθεί το τυπικό, η έκδοση των αξιωματικών στη Τουρκία και η απέλαση τους ή μία έκδοση απόφασης για χορήγηση ασύλου, θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, έως και ενάμιση μήνα. Παρά ταύτα, έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου, κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να ζήτησε μετ΄επιτάσεως την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία και ο κ. Τσίπρας να δήλωσε ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, οι παρασκηνιακές συζητήσεις φαίνεται πως εντατικοποιούνται.

Όπως επισήμαιναν το βράδυ της Κυριακής νομικές πηγές, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας επίσπευσης της διαδικασίας», κάτι που ερμηνεύτηκε ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστεί την υπόθεση, προκειμένου να αποφύγει την ένταση με το καθεστώς Ερντογάν.

Θεωρούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση,  όχι μόνο δεν θα πρέπει να δεχτεί πιέσεις στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών, αλλά αντίθετα να κερδίσει τον χρόνο της, θέτοντας το θέμα επιπροσθέτως και στην κρίση των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει. Σε καμία δε περίπτωση να μην πάρει μόνη της αποφάσεις, σε μια αρένα που βρίσκονται αντικρουόμενα συμφέροντα. Όσο για την Τουρκία επιτέλους είναι καιρός να την κοιτάμε στα μάτια, μάλιστα τώρα, που όλος  αυτός ο μύθος για έναν τεράστιο και ισχυρό στρατό, κάτω από την ανεπάρκεια του πραξικοπήματος, έχει καταρρεύσει συθέμελα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

S-350 Vityaz
Ένοπλες Συρράξεις 0

Παγκόσμια Πρωτιά: Το ρωσικό υπερόπλο S-350 κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος σε αυτόματη λειτουργία-Είναι καλύτερο από τον Patriot; (Εικόνες)

Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχίες τους στην περιοχή της Αβντίικα, αφού...