Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο πανίσχυρος «αρχικατάσκοπος» Φιντάν στο τιμόνι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και οι προσδοκίες του Ερντογάν από αυτόν

Ένας από τους σημαντικότερους μετασχηματισμούς του τουρκικού πολιτικού συστήματος πραγματοποιήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Η Τουρκία έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς το εσωτερικό πολιτικό της σύστημα και επαναπροσδιόρισε τις ευθύνες πολλών κρατικών θεσμών. Μεταξύ άλλων, οι παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής ήταν διαφοροποιημένοι. Πολλοί κυβερνητικοί θεσμοί, όπως η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) και η Προεδρία των Τούρκων του Εξωτερικού και των Συναφών Κοινοτήτων (YTB), έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν αποτελεσματικούς ρόλους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επισημαίνουν τούρκοι αναλυτές όπως ο Μουχιτίν Αταμάν.

Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή έγινε στον τομέα της ασφάλειας. Οι δύο εσωστρεφείς παράγοντες ασφαλείας, δηλαδή οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) και η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT), έχουν βιώσει μια μεγάλης κλίμακας μεταμόρφωση. Μετά τον διαχωρισμό της εσωτερικής ασφάλειας από την εξωτερική ασφάλεια, δύο φορείς ασφαλείας υπό το Υπουργείο Άμυνας, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής και η Διοίκηση Λιμενικού Σώματος υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την εσωτερική ασφάλεια. Ομοίως, αφού ο Χακάν Φιντάν έγινε επικεφαλής του ΜΙΤ, αναδιάρθρωσε το ίδρυμα και διαχώρισε την εσωτερική από την εξωτερική. Έτσι, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η MIT έγιναν πραγματικοί παράγοντες εξωτερικής πολιτικής, άρχισαν να προστατεύουν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας από εξωτερικές απειλές και κατά συνέπεια διεξήγαγαν αποτελεσματικές (στρατιωτικές) επιχειρήσεις σε διάφορα κράτη κατά των αντιτουρκικών οργανώσεων.

Μετά την εκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δεύτερη φορά μετά την αλλαγή του προεδρικού συστήματος, διόρισε νέο υπουργό Εξωτερικών τον επικεφαλής του ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Έτσι, ο Φιντάν έγινε ο επικεφαλής διπλωμάτης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του οράματος «Αιώνας της Τουρκίας». Είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που προέρχεται από εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ίδρυμα ασφαλείας. Καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόλογους διορισμούς του νέου υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Ερντογάν. Οι προσδοκίες από αυτόν στη νέα του θέση είναι πολύ υψηλές.

Ο Φιντάν είναι ένας από τους βασικούς γραφειοκράτες και βοηθούς του Προέδρου Ερντογάν σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του από το 2003, όταν ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός της χώρας. Κατέχει σημαντική θέση στην τουρκική γραφειοκρατία από το 2003. Ο Φιντάν έχει μια λαμπρή καριέρα από υπαξιωματικό έως ακαδημαϊκό, από γραφειοκρατικές θέσεις έως την MIT και τέλος στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Έγινε για πρώτη φορά επικεφαλής του ΤΙΚΑ, του κυριότερου κρατικού ιδρύματος που παρέχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε άπορα κράτη και κοινότητες παγκοσμίως, το 2003. Στη συνέχεια, διορίστηκε αναπληρωτής υφυπουργός του Πρωθυπουργού το 2007 υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή ασφάλεια.

Στη θέση αυτή διετέλεσε και ειδικός εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού. Ως ειδικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, απέκτησε εμπειρία σε διάφορες διεθνείς κρίσεις και προβληματικές περιοχές. Εξειδικεύτηκε επίσης σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

Τέλος, αφού διορίστηκε αναπληρωτής υφυπουργός στην MIT το 2010 για διαδικαστικές ανάγκες, διορίστηκε επικεφαλής της MIT σε ηλικία 42 ετών, αποτελώντας το νεότερο πρόσωπο που υπηρέτησε ως επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κατείχε τη θέση αυτή για 13 χρόνια.

Εκτός από τη γραφειοκρατική του καριέρα, η ακαδημαϊκή του καριέρα είναι επίσης αρκετά λαμπρή. Ο Φιντάν αποφοίτησε από τη Σχολή Μάχης Χερσαίων Δυνάμεων και τη Σχολή Γλωσσών Χερσαίων Δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έλαβε το πτυχίο του στις πολιτικές και διοικητικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland, University College των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ο Φιντάν έλαβε το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent με τη διατριβή του με τίτλο «The Role of Intelligence in Foreign Policy» και το διδακτορικό του με τη διατριβή του με τίτλο «Diplomacy in the Information Age: The Use of Information Technologies in Verifying Treaties». Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του, πραγματοποίησε ακαδημαϊκές σπουδές για τη διεθνή ασφάλεια, τη διεθνή ανάπτυξη και την τουρκική εξωτερική πολιτική. Δίδαξε μαθήματα στον τομέα των διεθνών σχέσεων στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent. Συνέχισε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στον ΔΟΑΕ στη Βιέννη και στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Το κύριο επίκεντρο των ακαδημαϊκών του σπουδών ήταν ο ρόλος της νοημοσύνης στην εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απαλλαγεί από την εξάρτηση από τις πληροφορίες άλλων κρατών και να ενισχύσει τη νοημοσύνη της για μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη εξωτερική πολιτική.

Σε όλες αυτές τις κρίσιμες γραφειοκρατικές και ακαδημαϊκές θέσεις, συμμετείχε άμεσα και έμμεσα σε εξωτερικές υποθέσεις. Ειδικά, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, χάρη στην αύξηση της ανθρωπιστικής και τεχνολογικής ικανότητας πληροφοριών, η MIT με επικεφαλής τον Φιντάν αύξησε τις δυνατότητές της και τη δράση της για την καταπολέμηση της αυτού που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και στη χώρα και εν τέλει αύξησε την αποτελεσματικότητά της στη διεθνή σκηνή. Ο Φιντάν έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις ξένες επισκέψεις του Προέδρου Ερντογάν. Έχει συνεργαστεί στενά με άλλους δύο υπουργούς αρμόδιους για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ως εκ τούτου, ο Φιντάν ήταν ήδη μέρος των μηχανισμών εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Ο Φιντάν και η MIT έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις περιφερειακές χώρες της Μέσης Ανατολής. Την πρώτη φάση του διαλόγου την πραγματοποίησαν και την έφεραν σε ένα ορισμένο στάδιο η ΜΙΤ και ο Φιντάν και στη συνέχεια η διαδικασία αφέθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για παράδειγμα, έχει εκπροσωπήσει επίσης την Τουρκία στη διαδικασία εξομάλυνσης με τη Συρία.

Λαμβάνοντας όλες αυτές τις εμπειρίες και προσωπικούς απολογισμούς, είναι σαφές ότι ο Χακάν Φιντάν είναι ήδη ένας ικανός και έμπειρος διπλωμάτης. Στη νέα του θέση ως επικεφαλής διπλωμάτης της χώρας, θα ασχοληθεί με τα θέματα που αντιμετώπιζε παλιά πίσω από τις κουρτίνες, μπροστά στη σκηνή. Υπηρετώντας ως επικεφαλής διπλωμάτης της Τουρκίας, δεν έχει ελλείψεις αλλά έχει πλεονεκτήματα. Μπορεί κανείς εύκολα να ισχυριστεί ότι μπορεί να εκπροσωπεί και τους τρεις τύπους εξουσίας στις διεθνείς σχέσεις, δηλαδή τις σκληρές, τις μαλακές και τις έξυπνες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εσωτερική Ασφάλεια 0

Φωτιά στην Ευρώπη: Μυστικός εθνικιστικός στρατός της Βρετανίας ενώ στην Γερμανία έχουμε “Aφγανικό στρατό” κατά των εχθρών του Ισλάμ

Επερχόμενη σύγκρουση κοινωνιών στην πολυπολιτισμική Ευρώπη που αντιμετωπίζει επίσης ανεργία και ανασφάλεια; Η πρώτη...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τις ΗΠΑ-Ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35S εναντίον Ισραηλινών και Αμερικανικών F-35 με Ρώσους πιλότους;

Από ώρα σε ώρα η ισραηλινή επίθεση ενώ “ακροβολίστηκε” ο ιρανικός στόλος για να μην καταστραφεί εντός Ναυστάθμων καθώς...