Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα επανέλθει-Που θα ξεσπάσει η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση

Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στις ανοικτές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας καθώς το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστο αλλά ούτε η απειλή πολέμου έχει αρθεί.

Το ζητούμενο είναι το σημείο το οποίο θα εκδηλωθεί η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση καθώς κάλλιστα η Άγκυρα μπορεί να αποφασίσει να «χτυπήσει» σε αυτό που θεωρεί το «μαλακό» υπογάστριο του ελληνισμού, την Κύπρο.

Αυτό είναι πολύ πιθανό καθώς η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει ακάθεκτη το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία της TOTAL, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου κ. Emmanuel Macron.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους επικεφαλής της TOTAL, μια συζήτηση που επικεντρώθηκε σε δύο θέματα. Το πρώτο αφορά την ενημέρωση που έτυχα για τους μελλοντικούς χειρισμούς της εταιρείας, τα αδειοδοτημένα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ. Αφού εξέφρασα τη χαρά και ικανοποίησή μας για το ενδιαφέρον της TOTAL, σημείωσα, και εδώ έρχομαι στο δεύτερο θέμα, πώς μπορούμε την ίδια στιγμή να τύχουν αξιοποίησης τα κοιτάσματα, τα οποία βρίσκονται εντός της ΑΟΖ, με στόχο από τη μια, και αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, να εξυπηρετήσουμε την εσωτερική αγορά, να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το πρόβλημα που υπάρχει με τις ψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό και κατά δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο μέγεθος της κυπριακής αγοράς, πώς να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα διαθέσιμα αποθέματα για τις ανάγκες της ΕΕ σε μια περίοδο που γίνεται σημαντική προσπάθεια για την ενεργειακή απεξάρτηση από πλευράς της ΕΕ».

Η δεύτερη περίπτωση είναι να αποφασίσει να αναθερμάνει την υπόθεση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι διόλου τυχαία η κίνηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό χθες, πως υπήρξε ελληνική απάντηση σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Λιβύης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με διάταγμα Προέδρου Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος (MA) της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην εν λόγω επιστολή της ΜΑ της Λιβύης στον ΟΗΕ παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η χώρα μας απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου  συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης  στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020).

Σημειωτέον ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων σύνορων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η δέσμευση της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα αναφέρουν πως η επόμενη πρόκληση της Τουρκίας θα είναι σε θαλάσσιο χώρο κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως μετά τους σεισμούς στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου μπορεί να ελαχιστοποιήθηκαν και σε κάποια φάση να σταμάτησαν εντελώς οι πτητικές δραστηριότητες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο αλλά στην θάλασσα συνεχίστηκαν κανονικότατα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η τουρκική ακτοφυλακή σημείωσαν 147 και 157 παραβιάσεις αντίστοιχα των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ