Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Όλοι εναντίον όλων σε Αθήνα και Άγκυρα περιμένοντας τους...βαρβάρους

Η Τουρκία συνεχίζει να εξαπολύει ρητορικές επιθέσεις και να ειρωνεύεται Έλληνες Αξιωματούχους όπως ο Νίκος Δένδιας. Το Economist έγραψε για την πιθανότητα μιας τουρκικής εισβολής στο Αιγαίο μέσα στο 2023.

Την ίδια στιγμή πηγές στην γειτονική χώρα αναφέρουν πως το πρώτο υποβρύχιο Type 214, αντίστοιχο δηλαδή των ελληνικών κλάσης «Παπανικολής», το TCG Pirireis ξεκίνησε τις δοκιμές εν πλω, ενώ σε τελικό στάδιο δοκιμών είναι και το ελικοπτεροφόρο-μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα συνεχίζονται οι παραλαβές των μαχητικών Rafale και Viper ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση 17 συστημάτων SpikeNLOS για τον στρατό ξηράς και περίπου εκατό βλημάτων για την αεροπορία στρατού και αντίστοιχα ικανού αριθμού για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε προχωρημένο στάδιο είναι επίσης η υπόθεση της επιλογής κορβετών και οι υπογραφές για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σε πολιτικό επίπεδο στην Τουρκία που οδεύει ολοταχώς στις δικές της εκλογές ξέσπασε συμπλοκή για άλλη μια φορά στο τουρκικό κοινοβούλιο μεταξύ βουλευτών του ΑΚΡ και του Καλού Κόμματος, με αποτέλεσμα ένας βουλευτής του κόμματος İYİ από την Τραπεζούντα, ο Χιουσείν Ορς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν έστειλε νέο μήνυμα προς τη Δύση και την Ελλάδα ότι την Τουρκία δεν μπορούν να τη γονατίσουν οι κρίσεις κι οι πόλεμοι γύρω της ούτε τα παιχνίδια σε Αιγαίο και Μεσόγειο, μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Εργοδοτικών Ενώσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος ενώ στους δρόμους οι διαδηλώσεις για την επέτειο του Γρηγορόπουλου «κουμπώνουν» από μερίδα της αντιπολίτευσης με την υπόθεση πυροβολισμού σε ανήλικο Ρομά από αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα έχει ξεκινήσει να διευρύνεται ο σάλος από αναφορές σε πεπραγμένα στο στράτευμα, με διάφορους κύκλους να επικαλούνται την πιθανότητα κρίσης με την Τουρκία και να ζητούν επί της ουσίας να υπάρχει απυρόβλητο, ξεχνώντας πως η Δημοκρατία στην χώρα είναι ισχυρή και σε τελική ανάλυση ουδείς αναντικατάστατος ακόμα και σε δύσκολους καιρούς καθώς για καλή τύχη της Ελλάδας, το ελληνικό στράτευμα δεν είναι ένας άνθρωπος αλλά πολλοί και πολύ καλά καταρτισμένοι.

Στο ζήτημα δε που τίθεται μιας πιθανής κρίσης με την Τουρκία υπάρχει ως δεδομένο πως οι διαθεσιμότητες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε καμιά περίπτωση δεν είναι τέτοιες που να της επιτρέπουν μια γενικευμένη σύρραξη ενώ και το πολεμικό ναυτικό της αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα και η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη νέων μονάδων απαιτεί ακόμα πολλούς μήνες δοκιμών.

Σε Αθήνα και Άγκυρα όλοι έχουν στραφεί λίγο πολύ εναντίον όλων μιλώντας για ένα πιθανό πόλεμο παραγνωρίζοντας έναν ακόμα παράγοντα που πολύ σοφά είχαν εντοπίσει οι πρόγονοί μας. Τον παράγοντα του χρήματος, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένας πόλεμος. Το τι μας ξημερώνει το 2023 κανείς δεν το γνωρίζει με βεβαιότητα ωστόσο καλό είναι όλοι μας να βαστάμε μικρό καλάθι για όλα και για όλους... 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ