Απόψεις

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσουν άνευ προηγουμένου εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Μετά την άρση της εμπιστοσύνης των κομμάτων , "Κίνημα Πέντε Αστέρων", "Λέγκα" και "Φόρτσα Ιτάλια", στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι η Ιταλία οδεύει σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται το ακροδεξιό κόμμα "Αδέλφια της Ιταλίας" με αρχηγό την Τζόρτζια Μελόνι που συγκεντρώνει από 23% έως 27%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε μόλις το 4,5% των ψήφων!

Το κόμμα αυτό μαζί με τη Λέγκα του Σαλβίνι και το Φόρτσα Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνουν μαζί 45% με 46%! Επομένως θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση! Αξίζει να επισημανθεί ότι μία από τις εγγονές του διακτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι η Ρακέλε Μουσολίνι είναι δημοτική σύμβουλος της Ρώμης με τα "Αδέλφια της Ιταλίας"! Ενώ αρχηγός του κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" είναι η Τζόρτζια Μελόνι που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη, υπάρχει πιθανότητα και τα δυο κόμματα της ακροδεξιάς "Αδέλφια της Ιταλίας" και "Λέγκα" από κοινού να μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της "Φόρτσα Ιτάλια" που θεωρείται πιο μετριοπαθή πολιτική δύναμη συγκριτικά με αυτά! Δεδομένου όμως των ευρωσκεπτικιστικών  θέσεων των  κόμματων αυτών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να κορυφωθεί το χειμώνα και τον αυξημένο  πληθωρισμό που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ίσως προκαλέσουν προβλήματα στην ιταλική οικονομία με υπέρμετρη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού  και αποκοπή της Ιταλίας από τις χρηματαγορές!

Έτσι θα αναγκαστεί να προσφύγει σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης με προϋπόθεση να παρθούν δύσκολες αποφάσεις (βλέπε μνημόνιο) από την πλευρά της κυβέρνησης! Αλλά, διόλου απίθανο οι κυβερνώντες να αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του άτυπου διευθυντηρίου -βλέπε Γερμανία και υπόλοιπες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης (π.χ. Αυστρία και Ολλανδία)- προκαλώντας την έξοδο της Ιταλίας από αυτή γεγονός που θα προκαλέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία! Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και έχει συσσωρεύσει δυσθεώρητο δημόσιο χρέος ύψους 2,7 τρισεκ. ευρώ (150% του ΑΕΠ της) που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό στην Ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά (πρώην αστυνομικός διευθυντής Ημαθίας), στους παππούδες μου Βασίλειο Γκατζή (ανάπηρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940- 1941) και Βασίλειο Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα), στους προπαππούδες μου Ιωάννη Σέμο (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), ιερέα Δημήτριο, Σπυρίδωνα, Θωμά και Αθανάσιο!


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...