Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

7 Απριλίου 1999: Όταν σε έναν άλλον πόλεμο η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως τουλάχιστον βρέθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας

Ίδια μέρα πριν από 23 χρόνια η ΑΕΚ έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας της παίζοντας στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν ήδη τότε για 15 ημέρες από το ΝΑΤΟ, φιλικό αγώνα κόντρα στην Παρτιζάν.

Και τότε οι βομβαρδισμοί δεν ήταν στοχευμένοι σε κτήρια που υπήρχαν έστω πληροφορίες ότι υπήρχαν στρατιώτες, όπως κάνει σήμερα ο κακός Πούτιν, αλλά το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε αδιάκριτα την σερβική πρωτεύουσα με στόχο να οδηγήσει τους Σέρβους σε παράδοση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η ΑΕΚ, δηλαδή, παρά την όποια ασφάλεια παρείχε η δημοσιότητα που έλαβε ο αγώνας και η τελεοπτική του κάλυψη, καθώς προφανώς οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να μεταδοθεί ζωντανά ο βομβαρδισμός ενός γηπέδου, εντούτοις έδωσε έναν αγώνα μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την ΑΕΚ από το να μεταβεί στην Σερβία, καθώς είχαν αποκλείσει τις σερβικές ομάδες από όλες τις διοργανώσεις. Βλέπετε, είτε ο ισχυρός επιτιθέμενος (όπως σήμερα η Ρωσία) είτε ο αδύναμος αμυνόμενος απέναντι στις Μ. Δυνάμεις (όπως τότε η Σερβία) είναι μία ορθόδοξη χώρα, πάντα αυτή θα αποκλειστεί από την δυτική (διεθνή) κοινότητα.

Και αυτό όσο και να θέλουν να το αρνούνται κάποιοι, είναι η πραγματικότητα, την οποία όσο και αν αρνούμαστε, αυτή εξακολουθεί να υπάρχει! ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ λοιπόν είχαν απειλήσει την ΑΕΚ με βαριά τιμωρία σε περίπτωση που πήγαινε στο Βελιγράδι για τον αγώνα. Αλλά η ΑΕΚ έμεινε στην σωστή πλευρά της ιστορίας και απέδειξε ότι πάνω από όλα είναι ιδέα αψηφώντας τις απειλές και γράφοντας ιστορία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΑΕΚ μετέβη στο Βελιγράδι οδικώς, καθώς το ΝΑΤΟ είχα επιβάλει απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από Σερβία. Και χρειάστηκε, μάλιστα, λόγω του εμπάργκο και το κλείσιμο των συνόρων από πολλές νατοϋποταγμένες χώρες των Βαλκανίων να φτάσει μέχρι την Ουγγαρία προκειμένου να μπορέσει τελικά να περάσει τα σερβικά σύνορα!

Ο αγώνας διεξήχθη σε πανηγυρικό κλίμα, παρότι μόνον 25000 θεατές τον παρακολούθησαν (είχαν κυκλοφορηθεί και αγοραστεί 40000 εισιτήρια αλλά λόγω της έλλειψης καυσίμων στο Βελιγράδι μόνον 25000 έφτασαν στο γήπεδο). Μάλιστα, είναι ο μοναδικός αγώνας ποδοσφαίρου, ο οποίος διακόπηκε κάπου στο 60΄ και με σκορ 1-1 από εισβολή φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας στον αγωνιστικό χώρο όχι για να επιτεθούν στους παίκτες της αντιπάλου ομάδας, αλλά για να τους αγκαλιάσουν και να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους εκεί! Για την ιστορία, η ΑΕΚ τελικά τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ για τον αγώνα.... αλλά τέτοιες τιμωρίες.... να ταν κι άλλες....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ