Απόψεις

Πρωθυπουργός αμελέτητος! Ο ρόλος των Αμερικανών στην Επανάσταση του 1821

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε οι καλύτερα πληροφορημένοι για τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών. Δεν είμαστε οι καλύτερα πληροφορημένοι για τα γεγονότα των τελευταίων 6000 ετών” έλεγε πολύ σοφά ο Γουίλ Ντυράν, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος

Ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τω πλευρώ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατά την επίσκεψή τους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας αποδεικνύει πως και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι...τσακωμένος με την ιστορία!

“Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια Επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση. Και νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Και αυτά είναι πάρα πολλά” είπε.

Ἔκστηθι φρίττων οὐρανέ, καὶ σαλευθήτωσαν τὰ θεμέλια τῆς γῆς”!!!!

Ακούστηκε λίγο σαν τον Σημίτη που ευχάριστησε τους Αμερικανούς για τα Ίμια, μόνο που ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε με...γραμμάτιο πριν από 200 χρόνια!!!

Ας γνωρίζει καταρχήν ο Έλληνας πρωθυπουργός πως η ελληνική επανάσταση έγινε «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» κι όχι με παντιέρα το αίτημα αποικιών να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά ως δίκαιος αγώνας του ελληνικού σκλαβωμένου λαού!!

Καταρχάς να πούμε πως τα περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο των Αμερικανών στην ελληνική επανάσταση του 1821 “ανακαλύφθηκαν” όλως τυχαίως μετά την αμερικανική βοήθεια της εποχής Τρούμαν, η οποία ακολούθησα τον εμφύλιο σπαραγμό. Γενικά η επίσημη στάση των Αμερικανών ήταν δυσκίνητη, αν και υπήρχαν και εξαιρέσεις όπως ο γερουσιαστής Ντάνιελ Γούμπστερ.

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία παρατίθενται στο βιβλίο “Η Αμερική και ο ρόλος της στην Επανάσταση του 1821 (Α και Β Τόμος)” του Χρήστου Λάζου .

Εκεί μεταξύ άλλων τονίζεται: “Η αμερικανική κυβέρνηση εκώφευε για τις ελληνικές εκκλήσεις γιατί χρόνια πριν από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 21 προσπαθούσε να δημιουργήσει εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία στη Σμύρνη”.

Επίσης οι Αμερικανοί εθελοντές στην Ελλάδα φτάνουν δεν φτάνουν τους 15 (!) Συνάμα με την εμπλοκή του Αλέξανδρου Υψηλάντη οι Αμερικανοί θεωρούσαν τουλάχιστον αρχικά την Ελληνική Επανάσταση υποκινούμενη από τους Ρώσους και έλεγαν μάλιστα πως θα “οδηγήσει σε “σφαγές των Τούρκων”!!

Κάποιοι διατείνονται πως ο Τόμας Τζέφερσον , συντάκτης μαζί με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο της Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ήταν μέγας φιλέλληνας. Αλλά αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιστολές με τον Κοραή δεν παίζει κανέναν άλλον ρόλο. “Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ελιτίστικη στάση του Τζέφερσον απέναντι στο θέμα της Ελληνικής Επανάστασης έχει τις ρίζες της στην αριστορκατική στάση και νοοτροπία των Αμερικανών των νοτίων περιοχών, περιοχών που αναπτύχθηκαν από την αισχρή εκμετάλλευση της δουλείας των μαύρων” γράφει ο Λάζος.

Αλλά στο βιβλίο καταγράφονται και άλλες “ομορφιές” των Αμερικανών στην επαναστατική Ελλάδα, που προφανώς αγνοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για παράδειγμα το σκάνδαλο της ναυπήγησης των ελληνικών φρεγατών (ναι γίνονταν από τότε τέτοια..) για την άμυνα του Μεσολογγίου, από τα δάνεια και τις παραγγελίες των φρεγατών και τις απάτες των Αμερικανών ναυπηγών μέχρι την ανταρσία των ναυτών! Η αθέτση των ημερομηνιών παράδοσης στην εμπορική αυτή συμφωνία βοήθησε τον Ιμπραήμ να καταλάβει το Μεσολόγγι!

Άλλο παράδειγμα ο ρόλος του Συνταγματάρχη Τζάρβις στην συνωμοσία κατά του Οδυσσέα Ανδρούτσου και γενικά η δράση του στην Δυτική Ελλάδα Ο “καπετάν Γιώργης ο Αμερικάνος” όπως τον απολακούσαν κάποιοι Έλληνες της εποχής χρησιμοποίησε την ελληνική υπόθεση για να χρηματιστεί, υποστηρίζει ο Κυριάκος Σιμόπουλος δημοσιογράφος και ιστοριοδίφης...

Αντί επιλόγου μιας φράση μονάχα του Νόαμ Τσόμσκυ,: Υπάρχει ένας καλός λόγος που κανένας δεν σπουδάζει ιστορία. Σου μαθαίνει πάρα πολλά.

Και για το τέλος διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα όπως αναφέρονται στον τόμο Α του βιβλίου:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...