Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο νεκρός Φλόιντ δεν έγινε μάρτυρας, αλλά κατάντησε μαριονέτα μιας δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Υπάρχει μια σημαντική ερώτηση στην υπόθεση George Floyd που σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να μπαίνει στον κόπο να ρωτήσει: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο George Floyd πέθανε επειδή είναι μαύρος;

Πριν από 5 χρόνια μια λίγο έως πολύ άγνωστη ιστορία από την άλλη άκρη του Ατλαντικού κατέγραψε την δολοφονία ενός άοπλου λευκού νεαρού από αστυνομικούς . Συγκεκριμένα, ένας άοπλος 19χρονος ονόματι Zachary Hammond πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία στις 26 Ιουλίου 2015 με αφορμή μικροποσότητα μαριχουάνας. Για αυτό το περιστατικό υπήρξε σχεδόν μηεδνική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και βέβαια απουσίαζαν τα οργισμενα πλήθη.

 

Θέλετε κι άλλο; Το Δεκέμβριο του 2016 ένας άοπλος λευκός παππούς σκοτώθηκε από αστυνομικούς! Ο 73χρονος είχε άνοια!!

 

Θέλετε κι άλλο; Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η αστυνομία πυροβολεί λευκό άοπλο κωφό πατέρα!! Οι γείτονες λένε ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον αστυνομικό μέσω νοηματικής γλώσσας.

 

Η αλήθεια είναι πως τα περιστατικά με θύματα έγχρωμους είναι περισσότερα. Τα έχουμε καταγράψει, για να μην βιαστεί κανείς να ξιφουλκήσει ανοήτως. (Διαβάστε εδω)

Επομένως η επικρατούσα τάση από τα mainstream media και το Black Lives Matter πως η δολοφονία Φλόιντ έχει ρατσιστικά κίνητρα κάπου χολαίνει!

Επιπλέον δύο από τους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ντέρεκ Τσάβιν, είχαν ιστορικό καταγγελιών κακοποίησης από άτομα διαφόρων φυλών.

Γιατί, λοιπόν, μια συζήτηση για την αστυνομική βαρβαρότητα και κατάχρηση εξουσίας να επιτραπεί να μετατραπεί σε ζήτημα «λευκής υπεροχής» για την οποία όλοι οι λευκοί Αμερικανοί -και όχι μόνο-υποτίθεται ότι πρέπει να ζητούν συγγνώμη; Αυτές τις μέρες, η απλή υποβολή αυτών των ερωτήσεων θα προκαλέσει αυτόματες κατηγορίες για «μισαλλοδοξία». Εάν δεν είστε «σύμμαχος» του Black Lives Matter τότε είστε σίγουρα ρατσιστής. Αν δεν “μαυρίσεις” το προφίλ σου στο Facebook και δεν ζητήσεις συγγνώμη που είσαι λευκός “θα έρθει ο γύφτος να σε πάρει” που μας έλεγαν και μικρούς για να φάμε το φαϊ μας...

Παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο του περιστατικού, κάθε νοήμων δεν μπορεί παρά να ενοχληθεί από τον ψυχρό ρομποτικό τρόπο με τον οποίο ο Ντέρεκ Τσάββιν έγειρε όλο το βάρος του σώματός του σε ένα μόνο σημείο του γόνατός του, κι αυτό στο πίσω μέρος του λαιμού του Τζορτζ Φλόιντ για μια περίοδο 9 λεπτών που φαινόταν σαν αιωνιότητα.

Όποιος έχει κάποια βασική γνώση ιατρικής ή κάποια εμπειρία πολεμικής τέχνης γνωρίζει ότι δεν το κάνεις αυτό εκτός εάν σκοπεύεις να τραυματίσεις μόνιμα ή να σκοτώσεις ένα άτομο. Η βλάβη στο νεύρο του κόλπου και στον αυχενικό νωτιαίο νεύρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία στο υπόλοιπο σώμα, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πνευμονικής δυσφορίας. Η αστυνομική διαδικασία διδάσκει ειδικά τους αξιωματικούς να αποφεύγουν τέτοιες τακτικές. Ο Chauvin είχε 19 χρόνια εμπειρίας και εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τους δύο αρχάριους αξιωματικούς που τον βοήθησαν να κρατήσει τον Floyd κάτω. Ήξερε τι έκανε και το έκανε ούτως ή άλλως....

Επομένως δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία για τις ενέργειές του. Δυστυχώς, όμως, το άψυχο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ έχει πλέον καταβροχθιστεί ως ανθρωποθυσία στη σύγχρονη λατρεία της “κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Η ακροαριστερά σήμερα εκμεταλλεύεται την τραγωδία ως όχημα για να διαμορφώσει την κοινωνία σύμφωνα με τα ιδανικά της. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ την τραγωδία και τη διαίρεση για να διατηρήσουν το κίνημά τους ενεργό!!

Κι αυτό που κάνει σήμερα η ακροαριστερά θα ενεργοποιήσει -αν δεν το έχει ήδη κάνει-τα αντανακλαστικά της ακροδεξιάς, η οποία στις ΗΠΑ έχει βαθιές ρίζες και εσχάτως διακλαδώσεις και στην Ευρώπη.

Ο άτυχος Floyd έχει μετατραπεί σε μια μαριονέτα προς όφελός τους! Μετέτρεψαν εν μια νυκτί, δείγμα του πόσο έτοιμοι ήταν, τον θάνατό του σε ζήτημα σχετικό με τη φυλετική πολιτική και με τσιτάτα όπως ο «συστημικός ρατσισμός» και το «λευκό προνόμιο» οδηγούν στο χάος.

Και το χάος οδηγεί σε αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο επιφέρει άλλου είδους λύσεις... Ήδη πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων αναφορές για τον «στρατιωτικό νόμο» και την παράδοση στην κυβέρνηση αντισυνταγματικών εξουσιών στο όνομα της ασφάλειας. Σε μια εποχή μάλιστα που ήδη λόγω κορονοϊού και Lockdown οι εξουσίες των αρχών έχουν αυξηθεί! Τρομερή συγκυρία δεν βρίσκετε;;

Στα κακοτράχαλα μονοπάτια του πολιτικού φάσματος που διαβαίνουμε η κορύφωση του δράματος έχει να κάνει με την εδραίωση κάποιου είδους ολοκληρωτισμού.

“Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη”

Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιούν οι όψιμοι “επαναστάτες”. Μόνο που εάν οι ομάδες διαμαρτυρίας θέλουν πραγματικά ειρηνική επίλυση, θα είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί και η πόλη της Μινεάπολης διακηρύσσει ακόμη και το τέλος της δημοτικής αστυνομίας καθ' ολοκληρίαν.

Άρα για ποια δικαιοσύνη μιλούν; Είναι άλλη η δικαιοσύνη για τους μαύρους; Είναι άλλη για τους κίτρινους, οι οποίοι στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, αλλά και αλλού έπεσαν θύματα πραγματικού ρατσισμού λόγω του κορονοιού; Είναι άλλη για τους λευκούς νεκρούς που αναφέραμε πιο πάνω;

Ποτέ ικανοποιημένοι

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής δικαιοσύνης των μαχομένων ορδών είναι να μην είναι ποτέ ικανοποιημένες. Εκπληρώστε τις απαιτήσεις τους και θα βρουν περισσότερες...

Η τρέχουσα σύγκρουση επομένως ΔΕΝ βασίζεται σε “λευκή υπεροχή”, αλλά και αυτή η σύγκρουση είναι ριζωμένη στην κοινωνική(που τελικά εξελίσσεται σε αντικοινωνική) εξεγερτική δράση. Χωρίς αυτό δεν έχουν λόγο ύπαρξης!

Όλοι τείνουμε να συμφωνούμε για τις αιτίες των προβλημάτων (κυβέρνηση, συγκεντρωτισμός, κεντρικές τράπεζες, παγκόσμιες επιρροές στην κυβέρνηση, έλλειψη σεβασμού για το συνταγματικό θεμέλιο της χώρας μας κ.λπ.), αλλά διαφωνούμε έντονα στις λύσεις.

Γιατί πρέπει λοιπόν με το ζόρι και υπό την απειλή της διαδικτυακής κατακραυγής να βάλετε ένα μαύρο τετράγωνο στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επόμενη «Blackout Tuesday», διαφορετικά δεν είστε σύμμαχος και μάλλον είστε ρατσιστής;

Οι διαμαρτυρίες για την δολοφονία του Floyd πιθανότατα θα εξαλειφθούν σύντομα, αλλά πάντα θα υπάρχουν νέες δικαιολογίες για να διογκώσουν τις φυλετικές εντάσεις.

Η μόνη ουσιαστική αντίδραση είναι να διατηρούνται οι διαμαρτυρίες ειρηνικές. Όσο και αν οι αστυνομικές αρχές θα προβοκάρουν επεισόδια, όσο και αν ο μιντιακός στρατός θα πάρει πλάνα του φλεγόμενου πολυτελούς αυτοκινήτου και όχι μιας καθιστικής διαμαρτυρίας, υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Και με δεδομένη την τεράστια δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν, το κλίμα μπορεί να ανατραπεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ