Απόψεις

Πρωτομαγιά: Θα υπάγω εις τους κήπους.. - Δεν περνάς δεν περνάς... - Ο κυβερνητικός σουρεαλισμός και η υποκρισία

Του Μάνου Χατζηγιάννη

 

“Δεν πρέπει να υπάρχουν συναθροίσεις για να μην υπάρχει διασπορά του κορονοϊού” είπε το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Πέτσας με αφορμή τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. Αλλά σε μια εβδομάδα θα μπορούν να υπάρξουν, αφού για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων μετέφερε τον εορτασμό η κυβέρνηση.

Τι είδους σουρεαλισμός είναι αυτός;

Η κυβέρνηση παίζει την “τσιγκολελέτα” που λέγαμε μικροί απαντώντας “Δεν περνάς, δεν περνάς” στο “Θα υπαγω εις τους κήπους”...

Περίσσευαν πάντα οι μεγαλοστομίες στις δηλώσεις για την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς. Το αστείο ήταν πως οι περισσότεροι εξ αυτών που μιλούσαν για την εργατική Πρωτομαγιά και το συμβολισμό της δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους κι αν έχουν κολλήσει και κανένα ένσημο θα πρέπει να είναι θαύμα..

Αλλά αυτό το φετινό εν καιρώ κορονοϊού του κ. Πέτσα είναι για γέλια και για κλάματα: “να τιμήσουμε το εργατικό κίνημα και όλους όσοι δούλεψαν σκληρά και έχυσαν ακόμη και το αίμα τους για να έχουμε σοβαρό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να το αφήσουμε να ευτελιστεί”

Ενώ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένονται τα πάνω-κάτω στα εργασιακά η με την εκ περιτροπής απασχόληση και άλλα εφευρήματα , η κυβέρνηση μιλάει για “σοβαρό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων”.

Από την κυβέρνηση μάς εμπαίζουν ξεκάθαρα και σε σχέση με τα μέτρα του κορονοϊού όμως. Τις τελευταίες μέρες τα αυτοκίνητα έχουν πολλαπλασιαστεί στους δρόμους, ο συνωστισμός σε κεντρικά σημεία είναι σαν τις εποχές προ κορονοϊού, οι έλεγχοι της αστυνομίας ελάχιστοι, οι Αθηναίοι ζουν σαν το “μικρό σπίτι στο λιβάδι” και μας φταίει ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Καλλιμάρμαρου Σταδίου. Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπήρχε καθημερινώς μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών. Μετά την Κυριακή του Πάσχα εξαφανίστηκε! Αλλά μεγάλο κανάλι έπαιζε ρεπορτάζ από το Καλλιμάρμαρο για τους ελέγχους! Τις δε απογευματινές ώρες η πλατεία μπροστά από το Στάδιο και βέβαια η ευρύτερη περιοχή μέχρι και το Ζάππειο ασφυκτιά από κόσμο όλων των ηλικιών!

Οπότε οι δηλώσεις για την Πρωτομαγιά είναι τουλάχιστον ατυχείς.

Για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας δήλωσε αναλυτικά:

“Φέτος είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Όπως το Πάσχα ήταν διαφορετικό έτσι και η Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική. Οι συμβολικές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε το εργατικό κίνημα και όλους όσοι δούλεψαν σκληρά και έχυσαν ακόμη και το αίμα τους για να έχουμε σοβαρό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να το αφήσουμε να ευτελιστεί. Ο εορτασμός, όπως είπαμε, θα μεταφερθεί στο πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Γιατί αυτό που σήμερα εξυπηρετεί και τον κόσμο της εργασίας και το ίδιο το εργατικό κίνημα είναι να δείξουμε σεβασμό σε όλους όσοι αγωνιούν για τις δουλειές τους. Και για να εξασφαλιστούν οι δουλειές τους -όπως πηγαίνουμε σιγά σιγά στη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα-, πρέπει να μην καθυστερήσουμε την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν συναθροίσεις για να μην υπάρχει διασπορά του κορονοϊού. Οι συμβολικές εκδηλώσεις μπορούν να μεταφερθούν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, και να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα απόστασης και ατομικής προστασίας

“Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν” έλεγε ο Γερμανός καγκελάριος Όττο Φον Μπίσμαρκ.

Κοντά στο νου και η γνώση...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ