Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Αντιεπιστημονική η θέση της «Επιτροπής Ειδικών» του Υπουργείου Υγείας για τη Θεία Κοινωνία!

Μόλις σήμερα (Μ.Τετάρτη 15 Απριλίου 2020) μου έστειλαν συνεργάτες μου file του Σκάϊ με ημερομηνία 09/03/2020, όπου διαβάζουμε:

«Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.
Οι ειδικοί της Επιτροπής διευκρινίζουν πάντως ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης». (Πηγή:skai.gr)

Εάν αυτό όντως ισχύει, τότε πρόκειται για ένα επιπολής μη επιστημονικό κείμενο. Η εν λόγω απόφανση δεν προκύπτει από επιδημιολογικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

επιστημονικά δημοσιευμένα δεδομένα (ζυγίζω τη γραφίδα μου!). Οι «ειδικοί της Επιτροπής» στερούνται πλήρως σχετικής βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης. Παρόμοια έρευνα δεν υφίσταται εκτός από την πρόσφατη επιδημιολογική μας μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όσο και από το αντίστοιχο registry της B΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του Α.Π.Θ.   Η πρόσφατη επιδημιολογική μας μελέτη δείχνει ακριβώς το αντίθετο (συνημμένο).

Οι «ειδικοί της Επιτροπής», εάν επιμείνουν σε αυτή την πρωτοφανή αντιεπιστημονική δήλωση, υποδηλώνουν  φευ (!), λίαν επιεικώς, ιατρικό bias· αυτό συνεπάγεται συνέπειες, καθώς θα δηλωθεί στην Επιτροπή Ηθικής του Ελσίνκι, η οποία αναμένεται να προβεί σε σοβαρές δυνητικές αφοριστικές δηλώσεις. 

Προς αποφυγήν της δυνητικής διαπόμπευσης της «Επιτροπής των ειδικών» στον διεθνή χώρο, αναμένω de facto ένα άμεσο επιστημονικό ”feedback” διάψευσης  ή «υποστήριξης» της «δημοσιευμένης» θέσης της «Επιτροπής των ειδικών», η οποία, εκτός άλλων κριτικών παραμέτρων, παρασύρει  μερίδα απληροφόρητης κοινής γνώμης. Χωρίς, όμως, επιστημονικά  established  δεδομένα, κάθε είδους «επιτροπή ειδικών» οδηγείται σε αποπτωτικό “rejection”.

Υποσημειούμαι
Ι. Κουντουράς
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ