Απόψεις

Ο κλασσικός ο κρετίνος ο Έλληνας της διακεκριμένου επιπέδου ανευθυνότητας

Του Μάνου Χατζηγιάννη

In Cauda Venenum, έλεγαν οι Λατίνοι (μτφρ στην ουρά είναι το δηλητήριο). Μια ζωή παραπονιέται ο Έλληνας για το ανάλγητο κράτος που τον ταλαιπωρεί και τον υποχρεώνει να στέκεται στις ουρές και τελικά αυτές οι ουρές του έγιναν βίωμα, δηλητηρίασαν την μικροαστική του φύση.

Οι σκηνές που έλαβαν χώρα χθες με τις ουρές στα διόδια και στα λιμάνια παρά την προειδοποίηση “Μένουμε σπίτι” είναι άνευ προηγουμένου και σε καμία περίπτωση δεν τιμούν όχι την ελληνική μονάχα, αλλά την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κρετίνος των διοδίων, της παραλίας, του συνωστισμού, της διακεκριμένου επιπέδου ανευθυνότητας, είναι πως δεν δικαιούται να έχει άποψη!! Οι επιπόλαιοι εξυπνακισμοί κοστίζουν ζωές! Ας θάψει μέσα του για όσο χρειαστεί το κουσούρι της κουτοπονηριάς, που τον μετατρέπει σε ξερόλα με μια γαρνιτούρα από αντάρτη της πορδής!

Δεν είναι ώρα για την προσωπική άποψη του καθενός ντυμένη με τον βολικό μανδύα μιας παρασάνταλης επιχειρηματολογίας, η οποία δεν είναι ούτε καν καφενειακού επιπέδου, αλλά εξολοκλήρου μπουρδολογίας, παρά είναι ώρα μόνον της επιστήμης.

Αλλά και η επιστήμη, που μοστράρεται στον μιντιακό φακό να αντιληφθεί την δική της ευθύνη γιατί παίρνει κόσμο στον λαιμό της. Δεν μπορεί ο ένας να λέει “τον Μάιο θα έχουν τελειώσει όλα” και ο άλλος να ισχυρίζεται πως “τον Μάιο θα είναι το πικ”. Δεν είστε σεισμολόγοι κύριοι! Σταματήστε να διακινείτε ανακριβείς πληροφορίες. Οι εκτιμήσεις για θέματα υγείας δεν είναι...ΤΑΡΩ!

Σε μεγάλο βαθμό ο Έλληνας έχει δείξει υπευθυνότητα, σοβαρότητα, κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτήν την πρωτόγνωρη φάση για την χώρα μας και ενώ παλεύουμε σε δύο μέτωπα για να μην ξεχνάμε και τον Έβρο. Υπάρχουν όμως -και θα υπάρχουν- αυτοί οι τρωγλοδύτες μιας αξιολύπητης ζήσης, οι οποίοι ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει να δουν νεκρό στην αυλή της για να θορυβηθούν.

Έλληνα είσαι κοινωνικά ανάπηρος! Η ιδιοσυγκρασία σου έχει καρπίσει σάπια φρούτα! Οι χθεσινές εικόνες είναι η θλιβερή κατάντια μιας κοινωνίας που παντού πορεύεται με την δηλητηριώδη ψυχολογία της μάζας και την ανίερη προσευχή για προσωπική ευημερία εις βάρος αυτής του κοινωνικού συνόλου. Για ποια ατομική ευθύνη μιλάμε μετά, όταν αυτή η ψυχολογία τον οδηγεί σε σφάλματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, και στο τέλος ζητάει και τα ρέστα;

Όλες οι αμαρτίες του Έλληνα απεικονίζονται στις ουρές. Είτε είναι ουρά του ΑΤΜ στα capital controls που και πάλι έδειξε πόσο ξένος είναι με το αίσθημα της ατομικής ευθύνης είτε σήμερα των διοδίων για να κάνει την κρίση ευκαιρία και να εκδράμει από τον κλεινόν άστυ με την φαιδρή δικαιολογία πως δήθεν θα κλειστεί στο εξοχικό του. Και η μεγαλύτερη αμαρτία όλων είναι η παθητικότητά του που τον οδηγεί στην εγκληματική κακομοιριά! “Σε μένα θα τύχει;”... σκέφτεται. “Αφού μόνο γέροι πεθαίνουν”... τακτοποιεί στο στραβό του το κεφάλι τις τυχόν ενοχές που για λίγο ξεμυτίζουν.

Αλλά, «σιγά μην στάξει η ουρά του γαιδάρου στο πηγάδι»! Η έκφραση αυτή λέγεται για ασήμαντες μικροζημιές, ενώ η μεγάλη ζημιά ήδη έχει γίνει. Και η μεγάλη ζημιά είναι πως ο Έλληνας έχει αρρωστημένη κρίση. Δεν μπορεί να φιλτράρει τα ερεθίσματα που δέχεται πανταχόθεν. Άγεται και φέρεται από τον έναν και τον άλλο. Και με την αμάθεια ή την ημιμάθεια της οποίας έχει γίνει πρύτανης δημιουργεί στο μυαλό του έναν ανυπέρβλητο αχταρμά!

Είναι απόλυτα προβλέψιμος για αυτό και κατευθυνόμενος. Η παιδεία του είναι τα χαζοσίριαλ και τα ριάλιτι, οι διαγωνισμοί χορού και μαγειρικής των αστέρων της μιντιακής νομενκλατούρας. Έχει χρεοκοπήσει μέσα του πριν χρεοκοπήσει η τσέπη του. Και τώρα ήρθε η ώρα να παίξει με την φωτιά για το αν θα χρεοκοπήσει και η υγεία του, και η ζωή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...