Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Μεταναστευτικό: Πως η κρατική ανυπαρξία μετατρέπει την αγκαλιά σε αγχόνη-Η περίπτωση της Τζιάς

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Το τούρκικο...τρεχαντήρι προσάραξε χθες ξημερώματα στο λιμάνι της Κέας κι από εκείνη την στιγμή αρχίζει για ντόπιους και μετανάστες το μαρτύριο του Ταντάλου.

Η αυταπάρνηση, η αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση στους 196, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, μετανάστες ήταν αυταπόδεικτη για τους Τζιώτες. Άλλωστε η Τζια έχει παρελθόν στο μεταναστευτικό ζήτημα. Εδώ και 30 χρόνια μετά τα γεγονότα στην Αλβανία πληθώρα οικογενειών βρήκαν καταφύγιο στο νησί, εργάστηκαν, ρίζωσαν και σήμερα έχουν γίνει κομμάτι του.

Ας μην βιαστούν λοιπόν να ισχυριστούν οι “Ιεροεξεταστές” της επίπλαστης ευσπλαχνίας προς τους μετανάστες πως η Τζιά τους εχθρεύεται. Επομένως το φλέγον ζήτημα είναι αλλού! Το νησί αδυνατεί πρακτικά να τους υποδεχθεί! Κι ας το αντιληφθούν αυτό οι καρεκλοκένταυροι εξουσιαστές!

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα πέραν από τον κορωνοϊό κύριοι εξουσιαστές! Ζητήματα που χρήζουν κι αυτά θεραπείας και όχι καραντίνας! Δηλαδή αν γινόταν κάπου σεισμός δεν θα έστελνε η κυβέρνηση διασώστες λόγω κορωνοϊού; Γιατί αυτό συμβαίνει από χθες στην Τζια! ΣΕΙΣΜΟΣ!

Η περίπτωση με τους θαλασσοδαρμένους μετανάστες στην Τζιά, που διέσχισαν σαν κρουαζιέρα χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς το Αιγαίο, είναι δείγμα της ανικανότητας της κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αλλά τώρα υπάρχει ανάγκη για κάτι ζωτικότερο. Την μετακίνησή τους!

196 μετανάστες, πρόσφυγες κυρίως από Ιράν και Αφγανιστάν, οι περισσότεροι άνδρες ηλικίας 18 – 35. Περίπου 130 άνδρες, 30 γυναίκες και 36 παιδιά. Τρεις έγκυες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Αθήνα. Όλοι αυτοί έχουν στοιβαχτεί κυριολεκτικά στο κτίριο ενός παλαιού δημοτικού ξενοδοχείου, το οποίο λόγω της 20ετους αναστολής λειτουργίας έχει μετατραπεί σε...γιαπί! Ούτε θέρμανση, ούτε νερό, ούτε κρεβάτια, ούτε αποχέτευση. Σε αυτό το χώρο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι τοπικές αρχές, το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής απαιτεί να παραμείνουν οι πρόσφυγες για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού...

Η απρόσωπη, ασυναίσθητη, εγκληματικά αδιάφορη, στάση του υπουργείου έχει ξεσηκώσει ολόκληρο το νησί. Όχι δύο εβδομάδες, αλλά ούτε 2 μέρες εκ των πραγμάτων και χωρίς ίχνος υπερβολής δεν μπορούν να μείνουν εκεί οι πρόσφυγες, όσο και να υπερβάλλουν εαυτούς οι ντόπιοι με την φροντίδα που τους παρέχουν.

Η ανάγκη για μεταφορά τους σε μία οργανωμένη δομή είναι άμεση! Με αυτό που κάνει η κυβέρνηση οδηγεί στο να δημιουργηθεί στο λιμάνι της Κέας-γιατί εκεί είναι ο χώρος που προαναφέρθηκε- μιας σύγχρονη Σπιναλόγκα, όπου “βαρκάρηδες” θα μεταφέρουν μονάχα τρόφιμα και προμήθειες στους “λεπρούς”!

Η Τζιά αυτήν την στιγμή δεν κάνει..μούτρα ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιάζει για χρήματα. Δεν πρόκειται για την λογική “από μενα να φύγει κι ας πάει όπου θέλει”, απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να σηκώσει αυτό το βάρος κι όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί! Μιλάμε για ένα νησί 2,5-3 χιλιάδων κατοίκων. Είναι εύκολα μαθηματικά να βγάλει κανείς το ποσοστό επί του πληθυσμού όταν εμφανίζονται καμιά 200αριά πρόσφυγες...

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι πέρα από απάνθρωπες και άκρως επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο χώρο του νησιού δεν υπάρχει καθώς δεν υφίστανται οι υποδομές για κάτι τέτοιο. Ούτε ανοιχτά γήπεδα, ούτε κατασκηνώσεις, ούτε κάτι συναφές. Έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση στην μοίρα τους για δύο εβδομάδες και... βλέπουμε στην Ψωρωκώσταινα του “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”.

Σημειωτέον πως το λιμεναρχείο εντόπισε ανάμεσα στους πρόσφυγες τους 3 διακινητές Σύριους στην καταγωγή.

Η Τζιά άνοιξε την αγκαλιά της για τους πρόσφυγες, αλλά αδυνατεί να προσφέρει κάτι παραπάνω. Η κυβέρνηση με την πολιτική της μετατρέπει αυτήν την αγκαλιά σε αγχόνη και τους καταδικάζει.

Και κάτι τελευταίο.. Πού ακριβώς είναι σε όλη αυτήν την δοκιμασία οι μεγαλοδημοσιογράφοι που κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουν τις χαρές του νησιού χωρίς να έχουν προσφέρει ούτε κατά τι στις ανάγκες του; Με τι μούτρα θα εμφανιστούν πάλι το καλοκαίρι να μοστράρουν την αδιαφορία τους για τα τζιώτικα δρώμενα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...