Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Η “Γκρεταμάνια” επιδιώκει να επιβιώσει σε καιρούς κορωνοϊού

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“How dare you?” (μτφρ πως τολμάτε) να εκτοπίσετε από την επικαιρότητα την Γκρέτα εξαιτίας του κορωνοϊού; Η περίφημη ατάκα της νεαρής Σουηδής ακτιβίστριας ταιριάζει απόλυτα με την παρούσα φάση της παγκόσμιας επικαιρότητας, η οποία παραγκωνίζει την μάχη για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να εστιάσει στην μάχη για την ζωή με αφορμή την πανδημία του COVID-19. Κι η ατάκα ταιριάζει απόλυτα, γιατί η “Γκρεταμάνια” δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα...

Το σύστημα που βρίσκεται πίσω από την νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια νιώθει να απειλείται από την απόλυτη προσαρμογή της μιντιακής επικαιρότητας στον κορωνοϊό και επιχειρεί να αντεπιτεθεί, για να μην το καταπιεί η λήθη....

Η φετινή χρονιά έπρεπε να είναι άκρως σημαντική για τη διεθνή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Αλλά εσχάτως η νέα νόσος του COVID-19, θέτει μια σοβαρή απειλή για την δράση που στηρίζεται από την “Γκρεταμάνια”. Μια απειλή που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προσπάθεια της Συμφωνίας των Παρισίων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να ενθαρρύνει την καύση ορυκτών καυσίμων με την ελπίδα επανέναρξης της παγκόσμιας οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχεται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Καθώς τα διεθνή ταξίδια έχουν σταματήσει, το βασικό έργο της διπλωματίας του κλίματος έχει υποχωρήσει, καθώς οι προσωπικές συναντήσεις έχουν καταστεί αδύνατες και έχουν ακυρωθεί πολλές σημαντικές διασκέψεις, από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Ωκεανών στην Ιαπωνία μέχρι την CERAWeek, που ίσως ήταν και το πιο σημαντικό. Όπως αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση ακύρωσης: “Η IHS Markit δεσμεύεται στην αποστολή της η CERAWeek να προχωρήσει στη διορατικότητα και το διάλογο μεταξύ της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας και θα συνεχίσουμε με την CERAWeek 2021 στο Χιούστον στις 1-5 Μαρτίου 2021. Η απόφαση αυτή έγινε με δισταγμό και μετά από βαθιά εξέταση”. Το εν λόγω συνέδριο θεωρείται καταλυτικό. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, η CERAWeek παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση των προκλήσεων για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, τη γεωπολιτική και την τεχνολογία. Οι συμμετέχοντες είναι ανώτερα στελέχη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επικεφαλης think tank, ακαδημαϊκοί, καινοτόμοι της τεχνολογίας και οικονομικοί ηγέτες. Η αποστολή του συνεδρίου είναι να υπάρξει πρωτοποριακή εικόνα του ενεργειακού μέλλοντος και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μάθησης και οικοδόμησης σχέσεων μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας, της εκάστοτε κυβέρνησης, των οικονομικών και της τεχνολογίας. Σε αυτό το συνέδριο είχε επενδύσει πολλά η “Γκρεταμάνια”....

Η κλιματική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, όμως, απαγόρευσε όλες τις συναντήσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου, αναφέροντας ως επιχείρημα την υγεία και την ασφάλεια των παρευρισκομένων καθώς και την αδυναμία να συγκεντρώσει απαρτία ... Η ακύρωση των συνεδριάσεων μπορεί να ακούγεται δευτερευούσης σημασίας, αλλά ειδικοί πιστεύουν πως έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει εντελώς τις κλιματικές συνομιλίες σε μια ευαίσθητη στιγμή.

Παρέμβαση Γκρέτα

Και κάπου εδώ παρεμβαίνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ζήτησε από τους υποστηρικτές της να σταματήσουν τις μεγάλες διαδηλώσεις όσο ο κορωνοϊός παραμένει απειλή. Η 17χρονη με “τιτίβισμά” της αναφέρει ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε εβδομαδιαίες "ψηφιακές κινητοποιήσεις" και να δημοσιεύσουν φωτογραφίες με το hashtag #ClimateStrikeOnline.

Η ίδια επισήμανε ότι ενώ η αλλαγή του κλίματος παρέμεινε «η μεγαλύτερη κρίση που η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει ποτέ», οι διαδηλωτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές των ειδικών για τη μη συγκέντρωση σε μεγάλα πλήθη, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επαίνεσε την κίνηση της: "Η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg έχει το ίδιο μήνυμα για το νέο κορωνοϊό όπως έχει για την αλλαγή του κλίματος: ακούστε την επιστήμη".

Συγκεκριμένα η Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέφερε:

“Δεν μπορούμε να λύσουμε μια κρίση χωρίς να την αντιμετωπίσουμε ως κρίση και πρέπει να ενωθούμε πίσω από τους ειδικούς και την επιστήμη. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις κρίσεις. Τώρα οι εμπειρογνώμονες μας παροτρύνουν να αποφύγουμε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις για μια καλύτερη ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του Coronavirus. Προτείνω προσωπικά να το κάνουμε όπως λένε οι ειδικοί. Ειδικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Εμείς οι νέοι άνθρωποι είμαστε οι λιγότερο επηρεασμένοι από αυτόν τον ιό, αλλά είναι σημαντικό να ενεργούμε αλληλέγγυα με τους πιο ευάλωτους και να ενεργούμε προς το συμφέρον της κοινής μας κοινωνίας. Η κλιματική και οικολογική κρίση είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα, αλλά προς το παρόν (βέβαια, ανάλογα με το πού ζείτε) θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να δημιουργήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού και να υποστηρίξουμε την αλλαγή, νέους τρόπους που δεν περιλαμβάνουν πολύ μεγάλα πλήθη. Ακούστε τις τοπικές αρχές. Μπορείτε να συμμετάσχετε στο #DigitalStrike για τις επερχόμενες Παρασκευές- να τοποθετήσετε μια φωτογραφία από εσάς και να χρησιμοποιήσετε το hashtag #ClimateStrikeOnline! #Fridaysforfuture #climatestrike # schoolstrike4climate”

 

Παραίτηση ακτιβιστή με καταγγελίες για απάτη

Κι ενώ η “Γκρεταμάνια” επιδιώκει να επιβιώσει σε καιρούς κορωνοϊού ο σκληρός Γερμανός αριστερός ακτιβιστής Tom Radke, επικαλούμενος “εγωιστές ηγέτες, δόλια επιστήμη, ψυχολογική χειραγώγηση και μια λατρευτική ατμόσφαιρα στους κύκλους των Γερμανών Πρασίνων”, είπε ότι απήυδησε από το κίνημα “Παρασκευές για Μέλλον (FFF)” της Γερμανίας και ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο Γερμανός αριστερός ακτιβιστής, και πρώην πλέον συμμετέχων στο FFF, Tom Radke,σε μια δήλωση που δημοσιεύεται στο site του, έγραψε ότι επιθυμεί να «επικεντρωθεί στην αριστερή πατριωτική πολιτική: προστασία του περιβάλλοντος, ισχυρό κράτος πρόνοιας και ειρήνη» αντί για τους «πράσινους ψηφοφόρους και τις «πράσινες» εταιρείες.

Καταγγέλλει πως το κίνημα FFF δεν αφορά το περιβάλλον. Ο Ράντκε γράφει πώς «ανακάλυψε μέσω πολύ αρνητικών πρακτικών εμπειριών στις Παρασκευές για το Μέλλον ότι πολλοί άνθρωποι δεν έδιναν ποτέ την προσοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος» και ότι «κακώς έκρινε τους άλλους «ακτιβιστές του κλίματος ». Έγραψε: "Από όλους τους ακτιβιστές του FFF Hamburg, μόνο μερικοί ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, του καθαρού αέρα και της υγιεινής διατροφής". Ο Radke ξετίναξε την ηγέτιδα του FFF Luisa Neubauer υποστηρίζοντας ότι ενεπλάκη «προφανώς σε αυτό για μια καριέρα» και «την πολυτελή ζωή της», ενώ ζητούσε από τους άλλους να εξοικονομήσουν χρήματα. Η Λουίζα-Μαρία Νοϊμπάουερ είναι 23χρονη Γερμανίδα ακτιβίστρια για τη κλιματική αλλαγή. Είναι μια από τους κύριους διοργανωτές του κινήματος των μαθητικών κινητοποιήσεων για το κλίμα, εμπνευσμένες από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ο Radke είχε αναφορές και περί της ίδιας της Γκρέτα, ισχυριζόμενος πως η ηγέτιδα των κινήσεων FFF παγκοσμίως Greta Thunberg "έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την οικογένειά της αλλά ότι ήταν"προσωπικά ένα ωραίο άτομο".

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η επιστήμη του κλίματος είναι "σε μεγάλο βαθμό χειραγώγηση και απάτη". Αναγνώρισε "το ανόητο και αντιλαϊκό περιεχόμενο του κλιματικού κινήματος" και μίλησε για “κίνημα βασισμένο σε καθαρά συναισθήματα και τυφλή πίστη". Ο Radke εξηγεί επίσης πως συνειδητοποίησε ότι οι ακτιβιστές του FFF είχαν στην πραγματικότητα πολύ λίγες γνώσεις σχετικά με την επιστήμη του κλίματος και ότι «ο φανατισμός τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε καθαρά συναισθήματα και τυφλή πίστη» και «βασίζεται επίσης σε φόβους». "Οι νέοι λένε ότι αυτοί, οι οικογένειές τους και όλοι που αγαπούν θα πεθάνουν αν δεν ενεργήσουμε αμέσως" ειπε χαρακτηριστικά. Ο Radke γράφει επίσης ότι το κίνημα FFF "δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική περιβαλλοντική προστασία" και ότι "ο φόρος CO2 χρησιμεύει για να αποσπάται ακόμη περισσότερο από τους απλούς ανθρώπους”.

Συνοψίζει την αποχώρησή του ως εξής: "Αισθάνομαι λίγο σαν ένα άτομο που εγκαταλείπει τη λατρεία. Είναι ένα αίσθημα απελευθέρωσης. Μέσα από την εμπειρία μου θα προσπαθήσω να βοηθήσω άλλους μαθητές να εγκαταλείψουν το FFF και τη θρησκεία για το κλίμα”

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...