Απόψεις

Τράγκας: Το 2020 είναι έτος αναμέτρησης με την Τουρκία! Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι δεν θα κάνουμε πίσω

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Λευκός Οίκος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να τα βρούμε καλόπιστα με την Τουρκία και να απομακρυνθούμε από τους Κινέζους. Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι δεν θα κάνουμε πίσω σε θέματα κυριαρχίας. Ο Τραμπ άκουσε τις θέσεις του Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε «βροχή» από ερωτήσεις για το Ιράν αλλά πρόλαβε να τα πει με τον Μητσοτάκη για τα F-35. Ήδη είχε ακυρωθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου για να μην υποχρεωθεί ακριβώς ο Τραμπ να απαντάει εκτενώς για την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

Φάνηκε ότι η Ελλάδα θέλει να αγοράσει F-35. Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε εν μέσω του διεθνούς αναβρασμού που επικρατεί μετά το «χτύπημα» των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Υπάρχει και η εσωτερικη ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ με το θέμα της παραπομπής του Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ευθέως για τις προκλήσεις του Ερντογάν. Υπήρξε κουβέντα και για την Χάγη. Η Ουάσινγκτον απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τα θέματα των ελληνο-κινεζικών σχέσεων. Οι Αμερικανοί θέλουν να τους βοηθήσουμε στον οικονομικό πόλεμο με την Κίνα. Ακολουθήθηκε, παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών, το πρωτόκολλο με τις φωτογραφίες των δύο ηγετών με τις συζύγους τους. Μια καλή είδηση ήταν ότι θα πάψει να λειτουργεί το γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Θεωρώ θετικό το ότι ο Μητσοτάκης είδε τον Τραμπ, γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες της. Η Τουρκία στηρίζεται στην λογική της δύναμης, όχι του δικαίου αλλά των όπλων! Έτσι παραβίασαν το έδαφος της Συρίας και εισέβαλαν στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει την συνθήκη της Λωζάνης και να αρπάξει το μισό Αιγαίο. Δεν χρειάζεται καμιά υπογραφή, δεν τον ενδιαφέρει. Αυτή την τουρκική βούληση επιχειρεί να εξηγήσει ο Τούρκος συνταγματολόγος και πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1971, Νιχάτ Ερίμ.

Ο Ερίμ είχε πει ότι η αποδοχή της Κύπρου στην Τουρκία δεν στηρίζεται σε νομικά αίτια αλλά πολιτικά. Η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τις αξιώσεις της. Ο Ερντογάν έχει βάλει στόχο να επεκταθεί στο Αιγαίο, να το πάρουν χαμπάρι όλοι ότι είμαστε σε πόλεμο. Έχει δει την αδυναμία μας λόγω του μνημονίου και νομίζει ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να αρπάξει όσο το δυνατόν περισσότερα. Ο Ερντογάν βασίζει τον τσαμπουκά του στον πληθυσμό της χώρας του, τον στρατό του και την γεωγραφική θέση της Τουρκίας. Έχει ως όπλο ότι η Τουρκία είναι μεγάλη αγορά, προσελκύει τουρίστες και αξιοποιεί πλήρως όλες τις διαφορές των μεγάλων. Παίζει με δεξιοτεχνία το παιχνίδι του υβριδικού πολέμου χάρη και στη συνεργασία των εθνοτερμιτών. Το 2020 είναι έτος αναμέτρησης με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν ζητάει βοήθεια από κανέναν, εμείς το κάνουμε. Να είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ