Απόψεις

Αλ. Μαλλιάς: Οι προεκτάσεις των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο - Τα «ανοιχτά» σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρέσβης ε.τ. και υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στον 98.4 είπε ότι η θέση της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου με όλες τις κυβερνήσεις μετά το 1999 ήταν "πλήρης συμμόρφωση και πλήρης ένταξη". Η τελωνειακή ένωση που σήμερα φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο δεν ήταν και δεν είναι η καλύτερη για μας λύση. Επιδιώξαμε η Τουρκία να αποδεχθεί το πολιτικό και νομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Ο περιορισμός του Ενωσιακού πλαισίου για την αλλαγή στάσης της Τουρκία απέναντι μας ήταν η καλύτερη για μας επιλογή. Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα δικών μας επιλογών. Ομως σήμερα η πραγματικότητα έτσι είναι. Η προβληματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία έχει αρνητικά αποτελέσματα. Θυμίζω ότι ανάλογη θέση είχε και παλαίοτερα λάβει ο Πρόεδρος Σαρκοζύ.

Μιλώντας για τις συνέπειες της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε ότι το μείζον θέμα ακόμη και για την Ευρώπη σήμερα δεν είναι τα ονοματολογικά αλλά τα ταυτοτικά ζητήματα και σε αυτά η Συμφωνία , έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα για το μέλλον.

https://www.youtube.com/watch?v=nYGExejc8bc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ